От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена

На тях - изображения на розетата на Плиска, БАН и Народния театър
8 мар 2018 07:00,
200
От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена
Снимка: МВР

Нови лични карти и паспорти с чип и антена ще вадим от догодина. Вчера правителството одобри идейните проекти за новите лични документи – поколение 2019.

Новите правила за български лични документи влизат в сила от януари догодина. Те въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти.

Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. От правителството съобщиха, че документите ще съдържат безконтактен чип и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа.

Предвижда се паспортите да бъдат със срок на валидност 5 и 10 години. Като вторият вариант е предвиден за наши сънародници, които живеят в чужбина от години.

Розетата на Плиска, сградата на БАН и на Народния театър "Иван Вазов", както и паметникът на връх Шипка ще са част от изображенията в новите документи. Те ще бъдат видими само на специална светлина, пише "Труд".

Проектите са одобрени от работна група от експерти а нововъведенията ще ни постави в топ 5 по сигурност на документите в целия Европейски съюз.

В проектите се обсъжда и вариант прочутата картина на Владимир Димитров – Майстора "Мома с ябълки" както и българската шевица да бъдат в страниниците на българските паспорти.

Обществената поръчка за фирми – изпълнители на новите документи за самоличност ще бъде обявена до края на месеца. А до края на тази година ще са ясни и компаниите, спечелилите търга за различните позиции.

Новост ще е и изграждането на национален център за издаване на лични документи. Така МВР ще остане само на "входа" и на "изхода", като по места ще се подават заявления и ще се получават готовите паспорти и лични карти.

Новите документи ще се въведат поетапно и хората няма да бъдат задължени да сменят валидните си. Първият пик за подаване на заявления за нови лични карти и паспорти се очаква през 2020 година, когато на много българи сроковете на документите изтичат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
13
 
! Отговори
? преди 6 години
И аз това се почудих-ще ни следят ли ?
116
1
 
22
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Абе аз се чудя чипове ОК, биометрични данни ОК, ама защо е тази антена?
115
1
 
23
 
! Отговори
1 преди 6 години
Хайде след новите касови апарати,бръшняния чувал,ще изтупат и с личните карти.
114
2
 
14
 
! Отговори
халифакс преди 6 години
така и с рег номера жълти бели бенбени що щот разни фирми печелат държавна поръчка и после делят изпълняват се некво евро заповеди дерективи после бойко вика отличниците на европа а резултата нито катастрофите нито автокражбите са намалели ...напротив превърнахме се в скрапа на европа и на дрипите втора ръка но важното е че секи цъка смартфон от бебе до пенсионер и секи вика бизнес интереси сеш се и накрая умираш в панелката
113
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак да издоим народа!
112
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и всичката това е за едни пари с едни евростандарти откойто ще спечелят разни хора и фирми а обикновения човек ще олекне с едни 20 50 лв а за сигурноста никой не му пука що щот нема интерес ...секи вика тебе кво те интересува нали не е станало на теб гледай си интереса ама накрая интереса излиза крив ...
111
0
 
36
 
! Отговори
Гост 2 преди 6 години
Поредният държавен рекет на администрацията обслужващ лобита и фирми а сметката ще платим НИЕ.
110
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След касовите апарати, сега документите за самоличност, утре какво ново пет да очакваме, всеки ден кожи дерат!!! тия и милиардери да ги направим всичките до едни няма да мирясат, и комунистите задминаха по кражби
109
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Сега освен кредитната карта и личната карта ще трябва да е в метализиран екраниращ ***. Само основата дано е по-здрава от предишната, че старите се напукват след няколко години.
108
0
 
9
 
! Отговори
до ДС преди 6 години
е как що, ще умрем от глад иначе бре - друго си е да захлебваме по-често
107
0
 
11
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Защо на 5 години ?
106
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А камера и микрофон кога да очакваме в личните карти. 1984 е тук!
105
0
 
38
 
! Отговори
DOOO преди 6 години
Абе стига с тия смени и цоцане на народа бе! В Германия ти правят документ ,който е безсрочен!
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
т.е. ако си сменя ЛК тази година ще е валидна 10год
103
1
 
17
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До sportТъкмо ще има добавен бонус от съкращаване на безполезен щат по гишетата. Щом в Англия може да ти пратят регистрационните табели на колата по пощата защо да не може и заявление и тн. да се подават електронно (като се прибера от работа) и да си ги получа по пощата? А да трябва да създадем изкуствено работа на всички безполезни ***. Ако толкова трябва смяна на документите, че е нужно то тогава всеки Българин да има право на 1 седмица платен от ДЪРЖАВАТА отпуск за да може да го направи
102
1
 
12
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До sportАко толкова искат да сменяме документите аз съм съгласен ако е дистанционно. Като се прибера по електронен път да подам заявление (личните ми данни ги има в институциите (ЕГН все още не знам да може да се сменя, а то е издадено от държавата. Може да попитат всички инстанции за адреса ми, цвета на косата и очите също ги имат, просто някои тлъст държавен *** трябва да иска информация от себеподобните си) да пратя електронна снимка и да ми пуснат документите по куриер. Така е ОК.
101
7
 
12
 
! Отговори
Комсомольская правда преди 6 години
Айдее, ЧЕСТИТИ ЧИПОВЕ-МИПОВЕ, НОВ СВЕТОВЕН РЕД, САЩ ТЕРОРИСТ НОМЕР 1!!!САМО РУСИЯ, С ПУТИН НАПРЕД, ПУТИН АКБАР!
100
0
 
29
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До sportНа теб като ти харесва да те стрижат за щяло и нещяло на мен не ми харесва и съм твърдо против. За какво сменихме миналия път картите? За да станат от цветни, черно бели. И какво се промени? Значи аз трябва да си ползвам отпуската за да отида на гише Х за да може някаква лелка (на която и плащам заплатата) да ми се прави на велика и да ме разхожда 2 дена напред назад за да се почувства тя значима и накрая пари ми искат (без да се смята загубата от това, че съм отпуск)!
99
0
 
7
 
! Отговори
awesome mixtape 1 преди 6 години
Сговорна дружина, сам пада в него!
98
0
 
24
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До sportА ти ако не си забелязал за 5 или 2 години не се променяш кой знае колко много. Пък и те тия снимки колкото красиво излизат направо веднага се познаваш (поне от 50км). Аз си плащам данъците значи всички държавни глупости които те изискват от мен трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са безплатни. След като от данъците ми се плащат заплати на лелката на гишето, тия дето ще правят картите, тия които ще ги проверяват и тн., то тогава Е НЕЗАКОННО ДА МИ ИСКАТ ОТНОВО ПАРИ ЗА НЕЩО КОЕТО ВЕЧЕ СЪМ ПЛАТИЛ!!!

Спонсорирани публикации