Семра и нероденото й бебе починаха… Лекарска немарливост или болест?

Аутопсията: Жената е получила вътрешен кръвоизлив
Обновена: 11 мар 2018 10:11 | 11 мар 2018 10:06, Анисия Иванова
64
Семра и нероденото й бебе починаха… Лекарска немарливост или болест?
Болницата в Кърджали.

Рядко срещано заболяване е предизвикало нетипичен вътрешен кръвоизлив, който е довел до смъртта на 23-годишната родилка Семра Дургут, гласи работната версия на разследващите случая. От заключението на хистологичната експертиза зависи дали тя ще бъде потвърдена. Според аутопсията, извършена от трима съдебни лекари, конкретна причина за смъртта на родилката е кръвозагуба.

Младата жена издъхна в ранните часове на 9 март в кърджалийската болница “Д-р Атанас Дафовски”. Тя постъпила в акушеро-гинекологичното отделение предния ден в добро общо състояние, разказаха лекари. Според тях вече били минали 2-3 дни от термина ѝ. На родилката били назначени обичайните изследвания, резултатите не показвали отклонения и нямало основание за притеснения.

След полунощ Семра се почувствала зле и се оплакала от болки. Първоначално медиците решили, че родилката е с бъбречна криза. Малко по-късно обаче състоянието ѝ се влошило рязко. Кръвното налягане започнало да пада и лекарите решили спешно да я оперират.

При операцията станало ясно, че пациентката е с голям вътрешен кръвоизлив. Малко по-късно жената починала, плодът в нея също бил мъртъв, съобщава "24 часа".

“Все още не сме готови с резултатите от проверката. Тя е документална”, заяви шефът на Регионалната здравна инспекция в Кърджали д-р Виктор Кирчев. Той допълни, че от болницата не успели в петък да комплектоват нужните документи и да ги предадат. Това щяло да стане в понеделник.

Още по темата

“Резултати от проверката ще имаме във вторник”, каза д-р Кирчев. Идната седмица се очаква да излязат и резултатите от вътрешната проверка, която извършва ръководството на болницата.

“Цялото село е в шок и скърбим за загубата на Семра. Очакваме близките да се приберат и в неделя ще я погребем”, заяви Муса Муса, кмет на село Водач, откъдето е родом съпругът на Семра - Раим Хасан. Във Водач очакват да пристигнат техни роднини от Холандия, Норвегия и Германия. Почерненото семейство държало с младата жена да бъде погребано и нероденото ѝ бебе.

В селото разказват, че Семра е от Хасково. През миналата година тя заживяла с Раим. Двамата били много влюбени и щастливи. Живели известно време в Холандия, където от години работело семейството на Раим. Семра се прибрала в България, когато разбрала, че е бременна.

През септември 2017 г. двамата сключили граждански брак. Искали детето им да се роди в България. Семра останала да живее във Водач, а Раим се върнал в Холандия. Според съседи бременността на младата жена протекла нормално. Преди месец и половина Раим се прибрал заради предстоящото раждане. Той дори направил ремонт на една от стаите в къщата, за да се използва като детска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
6
 
! Отговори
ПОТРЕС преди 6 години
Да сте чули за наказани ВИНОВНИ лекари?! И да е имала радко заболяване(в което се съмнявам), то се доказва. Доколкото разбирам, бременността е била следена. Разбира се, че е виновно радкото заболяване на родилката, за което се научава след смъртта и.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"болницата не успели в петък да комплектоват нужните документи и да ги предадат"Нузните документи са едноцифрено число брой листи, разпечатани от компютър. Трудното е да се нагласи всичко, тъй щото да няма виновни. От където е и забавянето.
41
0
 
0
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
До 40Ние гледаме като на минирано поле - Боко! :))))))))))Али на купена медицинска диплома - Чоко!:))))))))))А Вие (за господина/жта) сте редка плетка и патета на моторетка!:)))))
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има случаи, в които само Бог може да помогне. Който и да сте си избрали за Бог. Но може да и да не помогне... Нали знаете с какви фанфари някои отиват да се лекуват в чужбина? А после никой не казва, че са умрели (въпреки многото пари).
39
3
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Ти гледай себе си, ние какви сме си е наша работа.
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дядо130 - Да благодарим на Бате ви Бойко вашия цар, талисман и единствен...Досега не беше известно, че бате ни Бойко и бабува, освен другото. Виж, ако беше Нинова, жив човек нямаше да остане!
37
2
 
11
 
! Отговори
Ти си абсурд! преди 6 години
До "БГ АБСУРД"Твоят начин на мислене и компетентност са повече от абсурдни-направо мога да ти поставя и диагноза!Кой си ти, с какво образование си и какво лекарска квалификация имаш, за да сътвориш подобни глупотевини?Нямам намерение да ти изнасям лекции по акушерство, гинекология, хирургия и образна диагностика, но не си позволявай никога да се правиш на компетентен(а), тази материя не е за теб а тези, които са ти повярвали и ти одобряват глупостите, са за съжаление... Лош матр`ял!
36
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко. За съжаление са се върнали сигурно заради езикът. Масово го правят. Нищо че наистина, осигуровката покрива всичко. Жалко, не злобейте дали са турци, роми....това са хора. Истината е, че кръвозагубата и неадекватността е по-скоро причината. Да не говорим за ужасът когато една жена тръгва да ражда в България. Остарели начини на работа далеч от стандартите на СЗО. Дори вода не ти дават да пиеш. Това само в най-дивите държави го има. По света не само пият, но и могат да се подкрепят с храна.
35
10
 
11
 
! Отговори
Istinata преди 6 години
V Bulgaristana sa ostanali edni zlobni i zavistlivi syshtestva deto vmesto da se razvivat i usyvyrshenstvat samo gledat kak da si pravqt mrysno edin na drug....inache sa s golemi pretencii! Pochti sym ubeden che doktorqta v bolnicata sa vinovni i sega se opravdavat s redki kosmicheski bolesti za koito nikoi ne e chuval hahahaha Mladi hora, bqgaite navyn i nedeite da stoite u taq kochina deto vsichko e cherno, mrachno i negativno, a pyk salateno-rakienite patrioti neka si drynkat vreli nekipeli!!
34
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недопустимо е в 21 век в цивилизована европейска държава със здравеопазване и болници да умират родилки.Днес по БНТчух от интервю с лекар че здравното осигуряване в западноевропейските държави е 15%,а у нас...45% което е абсурдна здравночиновническа наглост за медицинските услуги които българина получава.
33
4
 
74
 
! Отговори
citizen преди 6 години
Няма значение от какъв етнос е починалото момиче - българка, туркиня, ромка. Два млади живота са си отишли. Да почива в мир !
32
12
 
25
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
Не си е платила.... и не е получила лечение.... Да благодарим на Бате ви Бойко вашия цар, талисман и единствен дето го избрахте и го търпите
31
9
 
78
 
! Отговори
БГ АБСУРД преди 6 години
И защо не се споменава името на това "рядко срещано заболяване"?!?!?! Защото са пълни измишльотини, за да си измият ръцете от мърлящината и мързела си !!! Три дни след термина получаваш болки, а докторите мислят, че имаш бъбречна криза!!!! Нямам думи за такава немарливост!! Един ултразвук не му ли направиха на момичето да видят какво става в корема?!? Ама че ужас! Светъл им път на младото момиче и бебчето .... Много ми е мъчно. Съболезнования за семейството. Голяма трагедия.
30
4
 
36
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 6 години
Лека им пръст!!!Точно сега лекарите започнаха​ да откриват редки и единни заболявания... ОПРАВДАНИЯ МНОГО...
29
1
 
46
 
! Отговори
Истина преди 6 години
Здравната система в Кърджали е ,първо поглеждат към ръце те ,тоест какво им носиш и после господ да ти е на помощ!
28
0
 
79
 
! Отговори
един Българин преди 6 години
Бог да прости Семра и бебето. Семра и Раим са имали мечти, по всичко изглежда, че са трудолюбиви хора и че обичат родината си България. Моите съболезнования на Раим и на родителите.
27
3
 
75
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
Само като прочетох ,че петък не им стигнало времето и ще го оставят за понеделник... без коментар.Човекът загубил жена и дете в ден , в който е мислил да празнува , а те нямали време да му обърнат внимание. Лекарите отдавна са забравили ,че боравят с ХОРА, , не с тухли на строежа. А за хейтърите - да вървят да правят като вятъра на околовръстното.И като имате време идете не в Гърция , а се разходете до някое родопско село, за да познаете що за хора са и да си дадете сметка колко сте жалки.
26
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23Много ясно турски имена, половината ви парламент е с Турски фамилии..Каракачанов, ФЪНДЪКОВА, ДОМУСЧИЕВ, ТЕРЗИЕВ, Гюзелов, Камбуров, Гемиджиев..Били сте повече време ПОД османците отколкото самостоятелни в историята ви..Така нищо странно няма в имената..Що се отнадя до родилката, лека и пръст. Доколкото аз разбрах в случая става въпрос за много рядко срещания ДИК синдром.
25
6
 
64
 
! Отговори
Вот дю Фак преди 6 години
Тъжна история, наскоро една позната роди и като си говорихме , каза че си платили за избор на екип и други неща и на въпроса ми - Че нали е безплатно ? тя каза - Ами решихме да не рискуваме и да се прибера сама от родилното, или да оставя мъжа ми вдовец.Стана ми толкова гадно, до къде е пропаднало всичко в Бг, болниците да са след парите на хората и то в наистина критични моменти.
24
3
 
48
 
! Отговори
празнували са! преди 6 години
в болницата изобщо не са обърнали внимание на жената, особено на 8 срещу 9 март!