Иманярството - болната тема на българската археология

Къде отива най-богато културно наследство на Балканите?
Обновена: 20 мар 2018 20:14 | 20 мар 2018 20:07, Камелия Цветанова
11

2199 гледания   |  Още видео
"Ако местната власт не се грижи за историческите обекти, те няма да оцелеят“, заяви в студиото на Директно“ по Bulgaria ON AIR Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт.

Всяка година археолозите се стремят да намират находки, които да разкрият малко повече от голямата тайна за живота на земята. Парите, които държавата отпуска за изследвания обаче, никога не стигат и това не е новина.

България е страната с най-богато културно наследство на Балканите, но ценим ли историята си достатъчно и кои са най-големите проблеми, пред които се изправят археолозите?

"Проблемът с финансирането не е толкова сериозен. Винаги може да е и по-добре. Въпросът е да намерим баланс – да запазим, консервираме и представим информацията, която получаваме и тези обекти да се стопанисват добре“, коментира експертът.

"Основният проблем на българската археология е опазването и от иманяри“, допълни той.

 


11
Още от
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо иманярите ви пречат? Да прибирате вие ли, хората си искарват прехраната....други са истинските иманяри които вадят с тонове скъпоценностите на България... как те не ви пречат?
9
0
 
10
 
! Отговори
ПолитПроститутки преди 1 месец
Престъпници на държавна хранилка...защо не сте в затвора момчета ? Какво се обърка ?Убийците на нашата уникална история се наричат " професори " " меценати " и " бизнесмени " ....
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5

Имаме страхотни майстори!Пред очите ми направиха тракийски доспехи,и ги състариха!Метала се лее по специална рецепта с разни добавки за да е "древен"!Само за доспехите взеха към 1,000,000 $!Невероятни са!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така наречената иманяпрска тема е болна на няколко престъпника в държавта.
Боян Радев, Васо Черепа, Божо ПишманДимитров и още няколко.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 1998 иманярствам.... Та мисълта ми е, че съм закъснял с едно 30 години
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чак фалшиФикати правят нашите специалисти.
4
0
 
12
 
! Отговори
Давид преди 1 месец
Болната тема на България е ресурса на ръководния кадър . Един лидер , един народ , един път. Стига ни поставяйте различни теми от един сюжет . Първоначалото е едно . И трябва да се промени изцяло . Вас ще накажем и ще тръгнем по нов път .
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болната тема,е в беззаконието и нежеланието да бъдат приети закони против иманярството, с което се закриля престъпността .
2
4
 
22
 
! Отговори
археолози преди 1 месец
Иманяри на държавна служба!
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В мазата на "професора" там ги търсете.