Борисов нареди: Край на саботажа при обществените поръчки!

Премиерът чака и законови текстове за кражбите на коли
Обновена: 21 мар 2018 19:03 | 21 мар 2018 18:00, Веселина Йорданова
106
Борисов нареди: Край на саботажа при обществените поръчки!
Снимка: БТА, архив

Законови промени, които да спрат злоумишленото обжалване на обществени поръчки и други за борба с престъпността са били обсъдени на днешното правителствено заседание.

Работни групи с участието на всички заинтересовани институции готвят изменения в ЗОП и в Наказателния кодекс. Прецизират се текстовете за кръга заинтересовани лица при обжалване на обществените поръчки, като целта е да не бъдат спирани с години значими проекти.

Готвените промени в наказателното законодателство са свързани основно с приравняване на противозаконното отнемане на автомобил с кражба, става ясно от стенограмата на заседанието.

Обсъдени са и резултатите от първите срещи на министъра на вътрешните работи с кметове от малки населени места и с кметски наместници за съвместната им работа с полицията за опазване на обществения ред и сигурността по селата.

Задачата беше възложена от премиера Борисов на оперативно заседание на кабинета в понеделник.

"Трябва да се знае в селото, че или има постоянен полицай, или има видеонаблюдение, или веднъж минава полицейски патрул, който отива при кметския наместник или при кмета, подписва се в тетрадката, пита го за проблеми, за да живеят спокойно хората", посочи министър-председателят.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщава, че от вчера всички министерства са включени в системата за обмен на документи по електронен път.

"Тепърва трябва да изрежисираме всички сценарии как едно ведомство прави в друго справка по електронен път, когато нямаме първично достъпен регистър. Но, първата стъпка – свързаността, е факт", казва той.

Борисов пита министъра на туризма Николина Ангелкова кога ще е готова системата за хотелите ЕСТИ и заявява, че от месеци слуша, че комисията работи денонощно. След това сам прави извод от отговорите на министъра, че за този сезон няма да стане.

"Имаше една година и половина обжалване, както при ТОЛ-а. Ние почваме, те обжалват. И то фирми, които дори не са закупували документи. Просто, имали правен интерес", казва Ангелкова, а Борисов заръчва: "Дончев, трябва да помислите върху това буквално саботиране на държавата".

"Че обжалването е необходимо, че то стимулира и конкуренцията, и прозрачността въобще не става спор. Говорим за системи… има ли някой, който да не е убеден, че системата, която всеки, отишъл в хотел, ще го регистрира – първо е полезна за националната сигурност, второ за бюджета и за прозрачността на бизнеса. И това година и половина не може да се въведе заради обжалване! ТОЛ системата две години! И то си личи умисълът – чака се последният момент, шест часа вечерта без една минута, тогава се внася от някоя фирма и блокира нещо, което ни струва милион и половина на ден. До вчера асфалт не се ядеше, а сега всички искат асфалт. Хубаво, ама по милион и половина ние губим от това, че ТОЛ системата не работи, години наред не можахме и чак сега преодоляхме тази пречка", ядосва се премиерът.

По отношение на кражбите на коли Борисов казва, че се бори сигурно от 15 години и не може да преодолее противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба.

"Ще е много приятна изненада за мен, ако това успеем да го направим. Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде и такива случаи, ако извикам директора на Софийско, може би до утре сутринта ще ви разказва с имена, с факти, с хора. Само че законът казва, че това е възможно. Да променим законите, да ги обясним на обществото, защото отнемането означава, че като те хванат вътре в автомобила, но ако не работи, или там те хванат на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и състави.

И миналия път ви разказвах, знаковите крадци вече са като директори – влиза с лаптопа, пали колата и слиза. Влиза шофьорът, който вече и да го хванат, той е никому неизвестен, почват да го съдят, поема цялата вина. И законът им позволява това да го вършат! И полицаите всяка сряда ми казват: "Борим се, но този пак е навън, този пак е под домашен арест, този пак го хванахме под домашен арест как разфасова кола". И затова – 10 дни срок, седнете и го направете! Дайте им този инструмент", заръчва той.

Правосъдният министър Цецка Цачева казва, че този текст за отнемането е в главата за транспортните престъпления, а не в главата и раздела за престъпления против собствеността, където са кражбите и това е промяна, направена още преди демокрацията. Според нея новата редакция може да стане до края на месеца.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
Герберска логика преди 9 месеца
Вместо да направи поръчките законосъобразни, ще забрани да се обжалват...
98
0
 
5
 
! Отговори
Бочко, преди 9 месеца
къде са ти 200 000 хиляди чукундури, пардон, чиновници, които стоят до дупките?! Усещаш ли как си олекнал? Поръчките ще продължават да бъдат обжалвани, а ти е крайно време да почнеш да мислиш за изгнание. Щото този път няма да ти се размине с криене по болниците и баене на шамани, когато паднеш. Справка-Чаушеску.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искам истинския български народ да спре да гласува. В парламента Цветан Цветанов вика народа решава а той има в предвид мутрите говорят това е истинския български народ ние бедния трудолюбив народ не решава затова има много фалшиви избори всички мутри гласували за Герб как се те печелят аз не съм гласувал за тях.
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама разбира се че обжалванията пред КЗК вървят бавно! Те се събират само в четвъртъците, за да решават кой-крив, кой-прав
95
0
 
5
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 9 месеца
До Анонимен
НЕМА КОЙ ДА СРОЖИ ТОЗИ КРАЙ! Ние тук пишештите сме юнаци на чашка. Избива ни на революция само при втората чашка,а след това като се наспим отиваме да ръкопляскаме отново на ПРОСТОТИЯТА управляваща държавата.На тия хайдуци всичко им прече в държавата.Отвори ли са усти като градски геризи и нямат наядане. Последната година удариха и по пенсионерите и инвалидите по най-безпардонен и нагъл начин. Сега ще приемат и закон да си се назначават в парламента без ИЗБОРИ! Всичко *** !!!!
94
0
 
4
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 9 месеца
До Анонимен
Скъпи ми смехурко,ти учил ли си от къде е било лъжливото овчарче? ОТ БАНКЯ ! И не е било овчарче,а конярче,защото дядо му имал коне и каручка. А след това под топлите грижи на партията е завършило правешката академия за надхитряване и надлъгване. В момента е с академична титла и обучава подрастващите ментърджии на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ! Поне в това отношение сме де ностижими!
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ББ през 2010-та: През 2011-та ще направим ДДС-то 17%

8 години по-късно: ДДС-то е 20%
92
0
 
6
 
! Отговори
НЕма ХОРА преди 9 месеца
МНого е страшно стотици населени места са обезлюдени крадците на милиарди около БОрисов им нахакват обекти за десетки милиони кървави лев а ограбени от бедния народ при необходими НУЛА>

МАлкото останали жители са без доходи з а оцеляване или с а пенсионери или са дец а или са издържани с ограбвани пари от народа вкл полицаи,военни и бюрократи..

КОмуняги на власт след 1947 година мамят Борисов че могат да грабят поне по 23 000 000 000 лева годишно от бедния народ и трябвало да ги прахосват
91
0
 
4
 
! Отговори
Warning тровят преди 9 месеца
Ограбващи десетки милиарди от народа годишно през нагло престъпни корупционни обекти по оперативни програми ТРОВЯТ .
Десетки хиляди експерти са убити вкл с инсулти,инфаркти и скоротечен рак= пречели на крадците били стара номеклатура трябвало да се убиват//Кметовете се зобят като ОБЛАЖВАЩИ СЕ като БОРИСОВ.ПОдписващи от общини и др се зобят с наркотици з а ограбване и ликвидация на цели нации..
90
1
 
4
 
! Отговори
НЕМА СРАМА преди 9 месеца
БЪлгарския народ се ликвидира поименно от терористи ползващи БОрисов и Цветанов на власт от десет години.
Цяла Северна БЪлгария ОБЕЗЛЮДЯВА.
МИлиони деца са тежко облъчени от нагло вредни НЕЗАКОННИ КАМЕРИ ..
МИЛИОНИ СА ТРОВЕНИ С ХЛОР ТОКСИЧНИ КАНЦЕРОГЕННИ РАзтвори продавани вместо питейна вода.
89
0
 
3
 
! Отговори
АМАН от НАГЛЕЦИ преди 9 месеца
БОрисов сладко сладко участва в ограбването на десетки милиарди годишно от народа и в прането на тези милиарди през нагло корупционни ненужни обекти.
НА практика КОРУПЦИОНЕРИТЕ ОТ СОФИЯ набутаха всички общини с НЕПОСИЛНИ НЕИЗПЛАЩАЕМИ КРЕДИТИ От СЪУЧАСТИЕ В НЕНУЖНИ ВРЕДНИ ЗАРАЗНИ И КаНЦЕРОГЕННИ ОБЕКТИ.ДА ДОКЛАДВА КАк ще ВАДИ КАНЦЕРОГЕННИ тръби от водните цикълчета с които се облажи лично..милиони метри от черен мазен токсичен канцерогенен полиетилен
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ И НА ТЕБЕ !!
87
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 9 месеца
Не само потенциалните кандидати за изпълнители имат право обществените поръчки да се провеждат законосъобразно. ВСЕКИ ДАНАКОПЛАТЕЦ би трябвало да може да обжалва нагласена процедура. На ББ обаче това не му се ще.
86
2
 
10
 
! Отговори
ED преди 9 месеца
бАЦЕ , ами обжалват щото всички поръчки са нагласени

Тол, светофари в София - абсолютно всичко, което може да се сетиш
85
2
 
13
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 9 месеца
Този човек сякаш от вчера е във властта , а вече 9 години му слушам глупостите.Нямат край неговите обещания ,закани и самоизтъквания.Вече и на децата е досаден.Няма ли да се омита?ОСТАВКА ТИКВИЧ , ОСТАВКА !
84
2
 
9
 
! Отговори
видин преди 9 месеца
стига с това край на тива край на онива пълни глупости От всички приказки,ФАЙДА ЙОК
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Западни фирми ще обжалват в ЕС съда и арбитража и там корупцията няма как да се скрие от ГЕРБ и бг съда.
82
2
 
10
 
! Отговори
То6 преди 9 месеца
Ами понаграбихме се ....
81
0
 
2
 
! Отговори
....... преди 9 месеца
stiga da se prokontrolira ob6testvena poru4ka u nas da ne se izpulniava po istanbulski ili ne znam po kakvi selski konvencii . 6toto o6te moga da ritam i to iako
80
6
 
10
 
! Отговори
Спиро Киров преди 9 месеца
Американците да си платят 10 МЛРД. за военните бази
че досега им са безплатни
ама не на политиците
да го дадат на нас народа
да направим някой бизнес