Ефектът на времето: Въртим часовника, живакът скача – депресията факт!

Поредната смяна на стрелките ни очаква в края на седмицата
Обновена: 22 мар 2018 14:17 | 22 мар 2018 09:30,
75


Поредна смяна на стрелките ни очаква в края на седмицата. Психиатърът д-р Веселин Герев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че тя е абсолютно вредна, но сама по себе си не води до самоубийства.

Рязката смяна на времето и температурните амплитуди са тези, които по-често ни карат да посегнем на живота си.

"Рязкото повишаване на температурите напъва много главата и кара психиката да работи на много високи обороти", посочи д-р Герев.

Неговата практика през годините показва, че хората, които посягат на живота си в състояние на депресия са много малко. При здрави хора обикновено причината е злоупотреба с наркотици, а при психично болните - при спиране на лекарствата.

"Продават се много мощни психостимуланти, някои са на границата на разрешеното. Могат да предизвикат ядрен взрив в главата на човек. Големият риск е свързан с антидепресантите, които се изписват масово в цял свят. Това е средство, което трябва да те извади от състояние на потиснатост. Когато си в състояние на нервно напрежение то дава по-голям тласък на безпокойството", обясни той.

Д-р Герев отбеляза, че в рисковата група при смяна на времето попадат всички хора, които са взимали високи дози антидепресанти.

"Ще ставате час по-рано, ще идвате на работа час по-рано, ще пиете кафето си час по-рано и ще бъдете неконцентрирани, защото психиката ви е свикнала да спи", подчерта психиатърът относно смяната на часовника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
27
 
! Отговори
файдата преди 6 години
Всичко спестено от тока в резултат на смяната ще отиде в джоба на Гинка от ЧЕЗ
25
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква депресия ви гони бе просто сменяме червеното вино с бяло
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България, като една от най-прогресивните страни в света, приема конвенцията за меридиана Гринуич и часовите зони още през 1884г(за разлика от някои изостанали страни като например Франция- 1911 и Холандия-1940). Та според това денонощието започва в 00ч по Гринуич (сега UTC) и в 12.00ч , по средата на деня, слънцето е точно в зенита си, т.нар. соларно време.И България е точно във втората часова зона, UTC+2.Толкова по спекулациите и жонглирането с часовника.
23
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На когото са му слаби,ангелите,естествено ще посег. На живота си
22
5
 
12
 
! Отговори
Ерменчо преди 6 години
Смяна на времето-жокер за някой да атакува правителството!Ама хората не могат да се наспиват!
21
12
 
23
 
! Отговори
Ааа не преди 6 години
Турция мина на лятното часово време и спести 5 милярда от ток. Ама нашите квито са прости ще останем на зимното да може хем зимата да се стъмнява в 16:00, хем лятото в 20:00.
20
15
 
31
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Ние сме ЮЖНА страна. Всички ЮЖНИ държави трябва да останем на ЛЯТНОТО часово време. Както направиха Турция, както ще направят скоро Испания и Италия. Тия на Север да стоят на полярното ако искат.
19
7
 
29
 
! Отговори
стоянчо преди 6 години
Ефекта на времето - пишат журналистите че влияе зле и хоп - изпадаш в дълбока депресия, особено като знаеш че трябва да ходиш на работа, че и да работиш даже!!!
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктор ГереФ е за уудницата директно.
17
12
 
26
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Каква поредна смяна бе тиквввуни??? Все едно ги сменяме през ден... Айде, айде, ще каже човек, че всеки ден си лягате точно в 10 и сега видиш ли ще стане страшно. За ставането, ден, два ще ви е мъка и ще оправите.
16
22
 
23
 
! Отговори
Rucifer преди 6 години
Смяната на времето, за мен, е нещо прекрасно. Сега ми взимат един час, но е светло до девет и е супер на тиферич. После, на есен, ми връщат един час и пак е супер и повод за купон.
15
21
 
28
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Спрете се бе хора ... Аман от мрънкачи ... Един ден ще ви се спи и ще ви мине ...
14
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..." ядрен взрив в главата " ... Този израз вече е прекален!
13
7
 
14
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Абе хора, не чухте ли какво казва специалиста: пийте си хапчетата о време и за нищо да не ви дреме. Ейдеее раз два, раз два...
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжжжжжжааааааааааааааааааааааааааааааааааассссссссссссссТТТТТТТ!
11
3
 
20
 
! Отговори
д-р пълна лудница преди 6 години
"Рязкото повишаване на температурите напъва много главата и кара психиката да работи на много високи обороти", посочи д-р Герев. Нема ли студени душове бе Геле...
10
21
 
27
 
! Отговори
искрен преди 6 години
Смяната на времето е абсолютно ненужна глупост...това е истината..да се връща астроническото време целогодишно и толкоз.
9
8
 
27
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Я вкарайте политическа нотка защото Путин,това го направи преди години.Тоест остави само лятното и точка.Щото е *** нали?
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 2 Моряк и половина:Моряците са по-специални, за тях тази статия не важи.Екземпшън, дет се вика.И не само 8-9 часа, а след 2-3 дни пак толкоз ама на обратно.Върви с професията.
7
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Рязкото повишаване на температурите напъва много главата и кара психиката да работи на много високи обороти", посочи д-р Герев.Друго си е, друго си е да е тъмно и мрачно по цял ден зимата, а лятото да се стъмва в 20 часа.Така имаш уникалната възможност живота ти да минава в тъмнина.Толкова е разтоварващо.Дано коригират часовниците зимата така, че не в 17 ами още в 16 часа да е тъмно та да ни е леко на душите.

Спонсорирани публикации