В бурни води преди 80 г.: Пътят на Режина от Варна до Израел

През декември 1940 г. български евреи бягат от нацизма с кораба "Салвадор"
22

3713 гледания   |  Още видео
За първи път в Ерусалим наш държавен глава се поклони пред жертвите на кораба "Салвадор", на който преди 80 години български евреи от Варна се качват, за да избягат от нацизма, съобщи Bulgaria ON AIR
Още по темата

В началото на декември 1940 г. "Салвадор" потегля от Варна за Израел. На борда му има предимно български евреи, които тръгват към родината си заради войната тогава.

Сред тях е 18-годишната тогава Режина и семейството ѝ. По пътя към Израел обаче лошото време ги принуждава да останат 5 дни в Истанбул. На 12 декември отново потеглят за Израел.

Тогава се разразява буря, а корабът започва да се разпада. Режина и семейството ѝ успяват да стигнат до брега, но не всички оцеляват - само тя и баща ѝ.

Остават месец в Турция, а след това тръгват към Израел. Оттогава Режина живее в страната, а днес се срещна с президента Румен Радев.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Холокост е избиване на евреите, конкретно на евреите. По-добре трябва да познаваме историята всички.
15
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
До Чикън
Управляват, защото могат. Защото днешната епоха ги цени, както би трябвало.
14
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Мракобесни времена. По суша и море са бягали евреите от този жесток нацизъм. В България е имало антисемитизъм в огромни размери, във фатална степен, имало радикални хора, а антисемитизмът е нацизъм, фашизъм. Манипулативните историци се опитват да твърдят, че у нас не е имало фашизъм. Имало си е, имало е властници с фашистки разбирания. А съдбата на евреите е сред най-тежките в историята на човечеството.
13
0
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 месеца
Това всъщност е била гемията „Цар Крум“, преправена за превоз на хора и преименувана в „Салвадор“, така че нищо чудно, че старото корито се е разпаднало, а според оцелелите, дългият корпус се е пречупил на две половини.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За каква родина пишете? Та те са безродници от хиляди години!
11
1
 
7
 
! Отговори
обективен преди 8 месеца
Разказаното е трагедия.Не мразя евреите.Но се сещам какво направиха и правят с народа на Палестина ,Ливан и Египет.Нещата не са еднозначни.
10
0
 
7
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
англия 15 век 3.5 млн, България 3 млн, Англия 1878 36 млн, България 3.5 млн, т.е. турция е виновна за нераждането или убийството на 33 млн българи! аз по голям геноцид след Сталинския и Хитлериския не знам! но декларации на ООН няма за това
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чърмил пише доста за българския фашизъм в мемоарите си и накрая заключава, че България трябва да бъде заличена като държава.
Добре, че не е бил вече на власт в 1948 г., когато се е подписал мирния договор.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МИШО,
АКО БЕШЕ ЖИВЯЛ ТОГАВА, СИГУРНО ЩЕШЕ ДА СИ ОТ ТЕЗИ, КОИТО СА РЯЗАЛИ ГЛАВИ, ЗА ДА ПОЛУЧАТ 50000 ЛЕВА.
7
0
 
3
 
! Отговори
Резил преди 8 месеца
Вместо да останат като Виолета Якова;))) и да попълнят бойните групи на БКП, те тръгмали да ми бягат, затва ЙеХоВах ги е наказал;)))
6
0
 
0
 
! Отговори
Никакъв нацизъм не е преди 8 месеца
имало в България; родителите ми( родени 1901 и 1909г)са имали приятели евреи( Сара и Адолф) в голям град.Идвали са на гости,родителите ми са ходили при тях, докато през 1947 г. децата на Сара и Адолф- 14-18 годишни са поискали да се преселят в новата държава Израел- тогава е имало патриотичен повик и младите, както винаги са първи! По-късно Белинка(Ора на евр.) се омъжва в Израел за Марко- от Ямбол,братй Давид почива(за съжаление..) Сега Белинка и Марко имат внуци, снахи-рускини( преселници след
5
11
 
29
 
! Отговори
Мишо преди 8 месеца
До Анонимен 4
Какви фашисти ти се въртят пък в твоя болен мозък? Властта се е борила да защити държавата от червените диверсанти, които са извършвали атентати, ограбвали са предприятия и са избивали невинни хора. Закона за защита на държавата си е бил съвсем на мястото. Всички ***, отрепки, убийци и престъпници са били червени диверсанти, включително и малките *** от Ястребино, които са саботирали военното подразделение разположено в селото им.
4
10
 
21
 
! Отговори
Чикън преди 8 месеца
Спасихме ги, сега управляват световните финанси, а ние тънем в бедност. Добре, че на всяка годишнина ни потупват по рамото.
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
4 Малко ли паметници имаше на шепата избити комунисти
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
1 Разликата е че евреите не са имали държава и не са били воюваща страна и освен това само срещу тях е предприето така нареченото ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ за тотално изтребване .
1
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А cтига с тия евреи. Хитлер като нападна Русия колко руснаци умряха да ме мислите че във концлагерите е имало само евреи имало е всякакви и поляци и руснаци и българи и англичани и французи. 3ащо само за евреите се зачита холокост или за всички или за никой.