Топим се! Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!

Делът на младите ще се запази, възрастните ще са много повече
Обновена: 29 мар 2018 07:06 | 28 мар 2018 18:50, Веселина Йорданова
206
Топим се! Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!
Снимка: архив, БулФото

Българите ще намалеят с около 20-25% в периода 2015-2040 г. Стряскащата прогноза за демографското ни развитие прави Институтът за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна.

Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст.

Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период, съобщават от правителствената пресслужба.

Документът, разгледан днес от правителството, ще бъде представен на Народното събрание. Според данните в проучването в общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население.

Очаква се това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г.

Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.

Прогнозните резултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. "инерция на обратния растеж". Дори периодните нива на фертилност да се увеличат до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство – процес, който не се очаква в близко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява.

Тези трайни демографски тенденции и предизвикателства са отчетени и адресирани в стратегическите и оперативни документи за провеждане на демографската политика в България, съобщават от МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
4
 
23
 
! Отговори
BGCesarTheGreat преди 6 години
Пари за саниране(крадене) и реформи(крадене) има.. Но, да помислят за някакви облекчения за младите, които искат второ или трето дете пари НЯМА. Да изчезва и държава и народ, едното го няма, а другото е просто като тиква и не заслужава да го има..
129
3
 
14
 
! Отговори
38y.o.virgin. преди 6 години
всеки иска най-доброто, след това смъква и смъква летвата и дребно и недохранено, и всякакво. не мисе мисли какво е останало на пазара, не съм проверявал, което да не се разведе и да не са го обърнали 100 човека преди теб, да не пуши, да няма всички срамни бактеррии, накрая и претенциите отпадат и остават жените които някой друг е отхвърлил или довеждат чавета във връзката с бивш който се навърта..
128
6
 
28
 
! Отговори
Гаро преди 6 години
Нашенките верно са с големи претенцийки ,но като станат на по 40 години разбират, че мъжа от филмите и клиповете не съществува и да съществува е или гей или скупен.
127
2
 
48
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
Само не разбирам как след като се топим жилищата поскъпват ?За 15 години имотите поскъпнаха с 1000%, а заплатите се вдигнаха десет пъти по- малко от цената на жилищата.
126
28
 
4
 
! Отговори
бабки преди 6 години
Ужас, то и сега навсякъде е пълно са баби,. баби тук баби там. съжалявам че съм расист, но трябва да има отделен град за отделните възрасти или доброволна камера.
125
4
 
39
 
! Отговори
Сори, бът тру стори преди 6 години
Така ще е .Умните и красивите се занимават с рзни безмислени хобита,кариери,чакат "Спасителя" на чисто нова А8 ца паркирана пред малко имение в Драгалевци да им каже ,че ще е най- забавния,богатия и красивия от мъжете на всичките и приятелки ,които трябва да търпи заедно с нея на всевъзможни сбирки с повод и без повод минимум 2 пъти седмично .Вече е станала на 40 деца не иска .Само че, оня си намира една млада и скромна молдовка ,която иска от мъжа само да не я бие като се напие-има сделка..
124
16
 
13
 
! Отговори
dfaq преди 6 години
Не е важно количеството а качеството, всички с IQ80 без деца, IQ90 - 1 дете, IQ100 - 2 деца, IQ110 - 3 и т.н. Държавните детски помощи за хора с IQ80 да се спрат абсолютно.
123
11
 
5
 
! Отговори
ДА 134 преди 6 години
ТРЕСЕМ СИ ПАТКАТА ...ЗА *** , ЩОТО Е ОБЩОНАРОДНА И КОМУ-НИСКА...И ТЕСНА!
122
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте ревали - това е процес в цяла Европа, не само у нас. Просто бялото население се потиска да не се възпроизвежда, като му се режат всякакви привилегии и те директно отиват при един друг етнос (понеже нали трябва да сме толерантни). Само дето децата не се гледат само с любов, ами и пари трябват. Е точно тази толерантност ще затрие бялата раса.
121
6
 
9
 
! Отговори
за УМЕН преди 6 години
АЗ, КОМУНИСТИЧЕСКИ САЙТ-"УМЕН"...НЕ СЪМ ВИЖДАЛ...ХА,ХА,ХААААААААААААА
120
3
 
5
 
! Отговори
От 124 преди 6 години
Опаланкааа, резултати от последните проучвания в края на 2017: Ако парламентарните избори бяха в края на 2017 г., в парламента биха попаднали само 4 формации - ГЕРБ, БСП, ОП и ДПС. ГЕРБ биха получили около 28 на сто, а БСП - 21 процента от вота, ОП - 6,1 на сто, а ДПС - 5,7 процента. Ха!!!
119
4
 
5
 
! Отговори
От 124 преди 6 години
Хайде да видим пък дали няма да си гласувате пак за тях :) Ей сега разбих мнението на цяла една нация, защото съм гении :) Ясни сте ми всички като бял ден :)
118
20
 
7
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
УМНИТЕ ЖИВЕЕМЕ ДОБРЕ В БЪЛГАРИЯ КАКТО И ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ, а другите са Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ
117
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, нищо де, кво толкоз :) На следващите избори пак ше си гласувате за същите ;)
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИСМЕШНОТО СИ ТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!
115
11
 
6
 
! Отговори
7230 преди 6 години
Не е онзи герой който бяга на вън а този кото остава тук в нашата любима България.
114
2
 
0
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До 100Силно се надявам да не си прав!
113
3
 
16
 
! Отговори
Брокер от БАН преди 6 години
Абе важното е, че имотите са само нагоре!!
112
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9lX1944Не знам къде си раснал.В София квартирните кражби бяха станали кошмарно много още през 70-те години на 20-и век. Оплачеш се в МВР, там ти казват, че при такива кражби работят само по сигнал /ако някой посочи апашите/. Селата бяха пълни с остаряващо население. Младите бягаха в град и работеха в строителството, в Кремиковци или в градския транспорт не защото им беше много приятно, а защото това беше единственият начин да се спасят от мизерното заплащане в ТКЗС.
111
4
 
26
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Благодаря за отговора на въпроса ми! Жалко за България, жалко за българската нация. Дано в най-скоро време стане някакво чудо и тъжните прогнози да останат в историята. Аз съм в чужбина от 5 години. На минутата ще се върна в родината си, ако има такива условия за живот, каквито са в чужбина, ако има работа за всички, доволно заплащане и зачитане достойнството на човека. Не искам да обяснявам какво се случи с бизнеса ми в България, провинция. Опитах, повярвайте - три пъти. Е, не става и не става.