Демографска криза? Дайте гражданство на българската диаспора!

Това е основната мярка за справяне с проблема, смята Божидар Димитров
29 мар 2018 20:31, Красимир Ангелов
108
Демографска криза? Дайте гражданство на българската диаспора!
Снимка: Булфото

Основна мярка за справяне с демографската криза у нас е да се даде гражданство на българската диаспора, смята историкът и бивш директор на НИМ Божидар Димитров.

Още по темата

"Демографският въпрос е най-сериозният, който стои в България, но той не е лесно решим", подчерта професорът пред "Фокус".

По думите му нарастването на смъртността на фона на раждаемостта е голям проблем при всички високо цивилизовани страни, включително и такива като Германия, Италия и Япония. Това според Димитров обезсилва предварително всякакви доводи, че ако младите родители имат високи доходи, те ще раждат повече деца.

"Мотивацията за деца в миналото, когато те бяха по 7-8 в семейство, до 10-12 при нас, се определяше от необходимостта от работна ръка за 90-процентовото земеделско население на страната. Днес деца се правят за възпроизводство на едно семейство, да си видиш, както бабите казват умилително, буквичката. Затова хората не раждат повече от едно-две деца, мислейки и за това какви качества ще имат тези деца, когато пораснат. За това е необходимо скъпо образование, добри жилищни условия и т.н.", коментира проф. Димитров.

Затова според него има един единствен метод - да се дава гражданство на групи население от същата етническа група.

"Много страни имат същите проблеми като нас – Унгария и Румъния възприеха точно този подход и днес дават гражданство на около 500 000 души от своята диаспора. Германия също дава гражданство на своята диаспора, която е милионна в Поволожието, Русия, Казахстан, в Трансилвания, Бесарабия и т.н. Затова е удивително, че ние не посягаме към този демографски лост, който позволява само за една година да забравим за демографския въпрос, а България да започне да маркира увеличение на населението си с 300-400 хил. души годишно", заяви проф. Димитров.

Проф. Димитров изрази и своето несъгласие с данните от предоставения вчера пред правителството доклад от Института по демографска политика към БАН, който прогнозира, че българското население ще намалее с около 20% до 2040 г. Според историка докладът е взел под внимание само един показател, който определя демографското развитие на всяка нация – ножицата между смъртност и раждаемост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** са тия дето му дават трибуна на тоя .
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе тоя некролог ще оправя раждаемостта. До него ли опряхме?
25
8
 
19
 
! Отговори
гневен българин преди 6 години
А бе,***!Не разбрали,че с внасяне на хора,дография не се оправя.Сринаха се моралните ценности,жените не искат да раждат,а само да курвеят.Жените се превърнаха във врагове на мъжете,станаха отвратителни егоистки.За жената децата на са ценност.За жената е ценност да създава безразборни секс контакти,без да и се държи сметка.Да я водят по екскурзии,почивки.Да и се дават пари о подаръци,но да не ражда и не гледа деца.Това е глобалния проблем на християнския свят.Затова изчезваме като народ.
24
1
 
14
 
! Отговори
Киро преди 6 години
При този модел на икономическо развитие България не е привлекателна за мигрантите камо ли за българите от диаспората. Последните ще се задържат в страната докато вземат паспортите и след това ще отидат на запад като македонските българи. Всички вождове се оправдават с това че нямало кадри а никой не се пита защо и къде са и защо са там.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време в паспортен отдел една българка от Молдова не разбираше служителката нито на български език нито на руски и се нервираше, че нямало някой който да говори английски. Това докато подаваше документи за българска лична карта. Е нали си българка, защо не разбираш езика
22
0
 
7
 
! Отговори
NIVLNVSFRTSMVSMNVM преди 6 години
Този тъмен брат нищо не направи по този въпрос а можеше - извод ? Събратята му не искат . Не знам защо но е факт - не искат етнически българи от чужбина лесно да се заселват в България. Тези същите стимулират етноси да се размножават а ние да ги храним ....
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората отдавна разбраха, че цялата ни История писана по времето на комунистическия хроникьор Б.Д е напълно манипулирана и деформирана според кремълските внушения !И сега се е изтъпанил да пропвядва сталински методи за разселване и преселване за усвояване на задунайските територии от руски танкисти, и оскотели мужици-алкохолици !
20
5
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
До ФАШИСТЗаминавай и ти при гейовете си внуци недоубит фашист.Останеш ли прасенцата те чакат в Белене.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По съм съгласен ,да се дава гражданство на украйнци,ако може и 1-2 милиона,от колкото на неблагодарни македонци!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте им тражданство за да заминат и те за ЕС, хората искат да живеят в правови дърржави, а не където бизнесмени завършват увити в найлон и бидони. Без съдебна реформа за никъде не сте.
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сегашните момичетата и момчета не смеят да носят отговорност заедно с мързела и и какво ли не още са част от причините , не може момче на 27 год.и момиче на същите години да са заедно с години вече с добро образование и доходи и всъщото време продължават да си живеят като гаджета защото така им е по лесно и си мислят ,че така може вечно това е също причина за демографията
16
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този изкукуригъл паметник на соц. строителство ни предлага руска инвазия без зелени човечета за инфилтриране на милиони руски бежанци, респективно - шпиони - с цел мащабно разрастване на и без това многохилядната руска диаспора по черноморието, а вече и във вътрешността на страната.Надвам се в Европа да чуят тази налудничава идея и да зачеркнат окончателно Шенген за България с предупреждение за изхвърляне от ЕС !
15
12
 
8
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
И това коренно ще промени ситуацията в България, тъй цялата ни диаспора а проруски настроена и в последствие БСП, даде ли им се шанс да гласуват България умира.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо, върви си пий уискито с Веждичката за да не плямпаш тъпотии, баце!
13
1
 
30
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
А защо точно "гражданство" да им даваме? И после да бегат по Европа? Издаваме на Бесарабските Българи примерно документ за постоянно пребиваващ с право на работа, придобиване на собственост и т.н. без да може да излиза в чужбина, а децата им родени тук да вземат Българско гражданство. Така те поне заради децата си ще живеят и работят тук, тук ще внасят данъци, пенсии, осигуровки и т.н.
12
2
 
6
 
! Отговори
стеах ме е да прочет преди 6 години
Покръстването е християнизиране на Българите през 866 г. пише си в Уикипедия за Борис I , но явно страхъ да прочетем Истината е много голям
11
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги ми професоре , а защо да не се дадат достойни заплати на българите , тръгнали на гурбет , и всичко ще си дойде на мястото , няма да има демографска криза , самото ти предложение показва какви *** сте само и само да пълните гуши с пари - на прослойката като теб ви трябват ба..ла мур..ни..ци , да ви работят за малко пари , а не истински кадри е , добре ще е да са подготвени , но пак да им давате колкото да оцеляват
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да си остави работата и дома за да дойде в България заради единия гол патриотизъм !
9
2
 
34
 
! Отговори
НРБ преди 6 години
Разрушиха българската икономика и прогониха младите българи, резултата е катастрофа !!!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да ви остави доматите и работата за дойде в България зарад единия гол патриотизъм !