ГЕРБ губи от сделката за ЧЕЗ, Борисов печели от еврошефството

"Алфа Рисърч": Президентът Румен Радев – с най-висок рейтинг
34
ГЕРБ губи от сделката за ЧЕЗ, Борисов печели от еврошефството
Снимка: архив, БТА

Най-голямото изпитание за кабинета "Борисов 3" - сделката за ЧЕЗ, оказва и най-пряк негативен ефект върху неговия имидж. Това показват данни от регулярното проучване на обществено-политическите нагласи на Агенция "Алфа Рисърч", проведено между 15-24 март сред 1025 души в цялата страна.

57% са на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България на пазарджишката фирма "Инерком", а енергийният министър Теменужка Петкова губи 10 пункта от своя личен рейтинг, според социолозите.

Същевременно 42% са на мнение, че в политически план този скандал се използва от опонентите на правителството, за да го свалят от власт. Така, макар симпатизантите на ГЕРБ също да са критични към сделката, по отношение на правителството те заемат защитна позиция. В резултат на това кабинетът запазва доверие от 21%, колкото имаше и през декември. С 4% обаче се увеличават неговите критици (до 43%), като негативните настроения нарастват главно сред столичани и жителите на селата, показва проучването.

Европредседателството и външно-политическата активност на кабинета от своя страна са основният ресурс за една по-широка обществена подкрепа по ключови теми, надхвърляща електоралната база на коалиционните партньори. 37% определят българското председателство на Съвета на ЕС като успешно до този момент, срещу едва 13%, които смятат, че е неуспешно. 50% одобряват приоритета на страната ни за европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

В този контекст премиерът Бойко Борисов повишава рейтинга си с 3% спрямо декември. Министрите, пряко ангажирани с европейската политика, са сред най-одобряваните в кабинета - Томислав Дончев, който повишава рейтинга си с нови 5 на сто, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева. 

Сред външно-политическите фактори, оказали неочаквано силно влияние върху общественото мнение, трябва да се отбележи преди всичко отзвукът от политическите изказвания на руския патриарх Кирил. 67% оценяват неговите думи, че българите не са проявили признателност към Русия, като неприемливи и унизителни, 25% ги приемат за приемливи и справедливи. Извън конкретните думи обаче за първи път се наблюдава по-сериозно проблематизиране от широки обществени слоеве на поведението, което Русия изисква към себе си.

След тазгодишния 3-ти март, 43% са на мнение, че Русия настоява не просто за признателност, каквато мнозинството от хората наистина проявяват, но и страната ни да следва нейния път на развитие. Което, също според мнозинството от българите, не съответства на техния избор.

В резултат от тези промени за първи път след Украинската криза и анексирането на Крим е налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия от 66% на 56%. Дали и в каква посока ще повлияе изострянето на напрежението между Европа и САЩ от една страна, и Русия, от друга, заради отравянето на Скрипал, ще проличи в следващите месеци.

Охладняването към Русия, обаче, успоредно с европейската активност на правителството, води до нов ръст на обичайно високата подкрепа за ЕС (от 50% до 58%), но също така и до известен ръст в одобрението на Северноатлантическия алианс (от 38% до 44%), изтъкват анализаторите.

Въпреки наситения с противоречия между институциите период и разминаващите се с правителството позиции по редица проблеми, президентът Румен Радев остава незасегнат от горещите текущи скандали. С 59% одобрение и 10% неодобрение той постига най-висок рейтинг от началото на своя мандат.

След скандалите около ЧЕЗ, кампанията срещу приемането на Истанбулската конвенция, атаките срещу посредническата роля на България на европейската сцена, БСП отбелязва свои символни победи и скъсява дистанцията с ГЕРБ до 2.5%.

Антиевропейската като цяло реторика на БСП обаче я поставя в своеобразен капан по отношение на първите избори, на които ще бъде тествано нейното влияние – Европейските през 2019 г. Успявайки да ерозира образа на Европа сред своите избиратели, тя ги демотивира от участие в тях до степен, че при проективен въпрос за вот на Евроизборите, дистанцията между нея и ГЕРБ нараства на 7%, пресмятат социолозите. 

Регулярното тримесечно проучване на Алфа Рисърч е проведено в периода 15-24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива манипулирани изследвания и по комунистическо не е имало. По-уважително към публиката бе, изследователи. Това изследване ли е представително за 6 000 000 българи - с разпитване на само 1025 от тях, "хванати" на жълтите павета, зад опашката на "Коня", след предварително "изясняване" на целите на анкетирането. Щура достоверност на мненията... Смях!
24
0
 
10
 
! Отговори
ЮНКЕР преди 6 години
Борисов печели от еврошефството......???? МИСЛЯ ЧЕ ОТ ....ЕВРОФОНДОВЕТЕ НАЙ МНОГО ПЕЧЕЛИ.....ЛИЧНО , КВО ЩЕ КАЖЕТЕ !!!!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 15 Какво ти БСП ,СДС ,ДПС сънуваш , има само една единствена партия в България -Б.К.П. Комунист до комуниста мила моя майно лъо...цели 240 комуниста или поне са родови наследници .
22
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Пази боже, от българи- чорбаджии ( олигарси) които се оправдават с други дэржави. Това са пеевски, доган... прочие. Никой не може да ти се бърка в държавата, ако те не са съгласни...все пак са във властта...
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тонката Виждам, че си про..ст и няма да разбереш какво означава, но все пак ''Never say never''
20
2
 
17
 
! Отговори
Каръка преди 6 години
Турски бойни кораби пристигат във Варна.Ердоган идва за териториите си.Бойко да отива да ги посреща.
19
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия явно са "допитвали" само от електората на бсп!
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не знам .. знам само че борисов губи избиратели .. нинова отдаван ги е загубила.. потъваме .. не мога да разбера как в тая държава за толкова години не се намери човек който смело да увеличи заплати и пенсии и да опита да вкара държавата в ред ... не само на думи ...
17
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БАБА КУНАе да! бсп изтърва далаверата от алчност и лакомия! и сега пищят на умряло! на чез им писна да ги изнудват и се спасиха!
16
2
 
12
 
! Отговори
Защо бе Елена? преди 6 години
за ЧЕЗ и другите ще чакаме да видим Срипалния шпионин какво ще каже за Бойко Борисов и Цецил Цецилнов.Но е редно да се погледне какво става с оградите по турскат и гръцката граници. силни основания за достоверно пагубно влияние върху охранителният обек има за нанесени критични деконструкции на металните зглобки от електронните вълни които дигиталната камера(можеби и повече от една) са нанесли на оградата . и същата пада, пада и пада. И никой не земе да каже два въпроса на Елена: Защо и колко
15
2
 
30
 
! Отговори
Цоко преди 6 години
И какво печелим ние от еврошефството?Всички видяха и разбраха на какво дередже е държавата му.Той ,освен да пълзи,да се прегръща ,да целува и бавно и сигурно да ни обезличава,като народ ,неграмотника на друго не е способен.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гинко визирам Б.Б и Гинка ще оправят България.
13
12
 
8
 
! Отговори
ники преди 6 години
Истината за сделката с ЧЕЗ, е да се изперат едни пари на руски олигарси, срещу съответното заплащане. Битката май е кой да вземе парите за изпирането. То защо изведнъж скочиха всички от БСП?? Ми щото ги изплю хранилката, не защото са загрижени за българските граждани....
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той печели от всичко, мандат след мандат. Народът губи обаче и винаги е ощетен!
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербавите в много от случаите сами си създават проблеми тиквата е толкова ограничен, че първо говори глупости и после пуделите му тичат да замазват акото . Това че печели от еврошефството е абсолютна измишльотина до тук само безкрайни лакардии и потупване по рамото, а пък срещата във Варна там направо си беше безгласна буква, момче за поръчки.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Баретата е чист и този ЩЕ Е !
9
2
 
29
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ ДАЛАВЕРАТА С ЧЕЗ Е КРАЖБАТА НА ВЕКА ЗАД КОЯТО СТОИ ПАДИШАХА ОТ ГЕРБ !!!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорПреди време те разкрих и писах. Толкова си професор, колкото и колегата-"професор" Ю. Вучков. На един акъл сте достойни за уважение от "Господари на Ефира".
7
2
 
32
 
! Отговори
Хаха браво! преди 6 години
Бойковите червенотиквеничковчета...
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като му вярват !