Вярваме във Ванга, в прераждането, в извънземни, чукаме на дърво...

"Тренд": 2/3 от българите смятат, че има изкуствено създадени болести
66
Вярваме във Ванга, в прераждането, в извънземни, чукаме на дърво...
Снимка: flickr

75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. 40% пък - че съществува тайно общество, което управлява света. Данните са от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа" сред 1004 души в периода 1-7 март.

Още по темата

Данните показват още, че 29% от българите вярват в съществуването на извънземни, а 14% - че извънземни живеят сред хората. 19% пък са на мнение, че хората са установявали контакт с извънземни.

Социолозите регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси, свързани със свръхестествени способности на хора. Прави впечатление, че и хората в най-младата възрастова група (18-29 г.) в голям дял (63%) вярват в способностите на Ванга.

63% от българите вярват и в съществуването на хора със свръхестествени способности и съответно малко над две трети в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето.

Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. Разполовено е мнението на българите по отношение на вярата в магии.

66% обаче смятат, че има изкуствено създаване на болести с цел продажба на нови лекарства. По отношение на въпросите, свързани с Кемтрейлс и ХААРП, данните показват високи дялове на непознаване на темата -  над 50%. Видно е че за българите тези въпроси са по-далечни и нямат изградено мнение в тази посока. 

58% от българите посочват, че човек е стъпвал на Луната, докато 14% са на обратното мнение.

33% е делът на тези, които вярват в прераждането на човек, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%).

36% посочват, че вярват в съществуването на Рая и Ада. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това за сметка на живеещите в столицата. Тук едно от възможните обяснения е по-високата степен на религиозност в малките населени места.

35% от българите декларират, че са посещавали гадател, ясновидец, ходжа. В селата и малките населени места тази практика отново е по-разпространена.

Малко над една трета от българите вярват, че петък 13-ти носи нещастие. Подобно е и съотношението по отношение на суеверието, че черната котка носи нещастие. Малко над една трета от българите вярват и че счупеното огледало носи нещастие, като хората с по-ниско образование са по-склонни да вярват за сметка на тези с по-висока образователна степен.

73% от българите посочват, че чукат на дърво срещу нещастие/беда, докато 24% не го правят. 12% пък хвърлят сол за късмет.

35% носят червен конец, като данните показват също, че делът на жените (49%) е значително по-висок спрямо този на мъжете (21%), които го правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е на етап на развитие ТУЗЕМЕЦ.Естествено това е така защото обраЗУВАнието е катастрофа.Супер *** народ.За това и ще го Оправят Тикви докато го УНИЩОЖАТ.Няма шанс.Който може да се спасява поединично а останалите "Бог да ги прости".Аз се спасих.
32
2
 
5
 
! Отговори
PD do 28 преди 6 години
Много, много преди Богомилите, е корена на завета с царските Скити - Белите Ари - Хора. Поне като документирани такива модели на вярвания. Но и в събитията от преди над 1000г. също е възможно, да се ползват за определени изводи.Моделите търпят промяна в времето, но потребността от свързаност и основните импулси Истина, Правда и Свобода (Творческо начало), остават в гена на Българските Хора.
31
4
 
19
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Разбирам МАЙМУНЯКА току що слязъл от дървото да се плаши от всичко. Примитивен мозък, НЕ можещ да даде отговор на елементарната действителност.Но сега сме 2018 година. / по християнския календар /. И претендираме, че сме разумния ХОМОСАПИЕНС .Летим в космоса, аааа, дали преди изстрелването на космически кораб ходят да палят свещи и да се лигавят на поповите НЕМИТИ ръце? И дали преди изстрелването поповете се мандаерцат с кандилницата на площадката?ПРОСТАЩИНАТА все още властва!
30
4
 
10
 
! Отговори
Димитар Стефанов преди 6 години
Европа е отдала над 2000г., за да развие най-великата ЦИВИЛИЗАЦИЯ...А тук няколко платени трола ни убеждават, че е по-добре в Азия :)))))))))))))Аййййй колко сте забавнииии :))))))))))))))Продължавайте... :))))))))))
29
7
 
7
 
! Отговори
ined преди 6 години
Баба Ванга е предсказала че Владимир ще стане Цар на Света, а Европа ще стане пустиня
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като пораснеш, предлагам да се замислиш, за корена на пословичните изрази. За начало:Голям залък ***, голяма дума не казвай.Кучетата си лаят, кервана си върви.Кесаревото кесарю, божието Богу.Брат брата не храни, ала горко му който го няма.Сговорна дружина, планина повдига.Ум царува, ум робува, ум патки пасе.Да би мирно стояло, не би чудо видяло.Който търси, намира.Сития на гладния не вярва.Кой каквото прави, и на себе си го прави.и мн. др.
27
2
 
12
 
! Отговори
Поп Богомил преди 6 години
Всъщност ако сумираме всичките си суеверия - прераждане, Божествено Начало, перманентната лична връзка с Бог и ненужността на свещениците като посредници, тогава ще стигнем до учението на Богомилите. Религия, която през X век Цар Петър е изтръгвал с огън и меч. Вяра в която са се клела почти цяла Южна Франция.Т.е., колкото и да не им изнася на поповете, ние сме си богомили, еретици и езичници.
26
5
 
6
 
! Отговори
Чукай на дърво - преди 6 години
казваме като пословичен израз, а не защото сме суеверни.Това, че една шепа хора влияят върху важни проблеми и процеси, свързани със съдбата на цели народи, не е някаква нелогична вяра. И децата знаят, че малък брой хора са свръхбогати и, грижейки се за печалбите си, предизвикват социални сътресения.Повечето от нас са чували доста неща за Ванга от свои близки, които са я посетили. На някои не е казала нищо конкретно, но в отделни случаи онова, което е изрекла, се е доказало и е било смайващо.
25
2
 
2
 
! Отговори
до свинаря преди 6 години
Вярваме във Ванга,екстрасенси,рептили,богове... Няма шанс за този свят,връщаме се назад в развитието си.--------Това да не забравиш да го кажеш в мюсулманска Европа след 15-20 год., а може и по-скоро, кой знае....Сарказъм, бе!!!!-)))))))) Въпреки, че във всеки сарказъм има и частица истина!
24
4
 
9
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
Вярваме във Ванга,екстрасенси,рептили,богове... Няма шанс за този свят,връщаме се назад в развитието си.
23
2
 
8
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Не вярвате на Ванга???Ваше право!!!!Но, да отречете фактите, които съм описал в поста си по-долу, би означавало, че са ви превърнали от Хора в биомаса- ръководена единствено от истинктите си, но не и от разума!
22
7
 
15
 
! Отговори
80%? преди 6 години
Ако не учите физика целият свят ще е изпълнен с чудеса! Аман от де.б.и....ли. Няма да се оправи икономиката на племе, което вярва в гадалки. А Ванга си е просто един голям майтап на службите
21
2
 
7
 
! Отговори
PD преди 6 години
Досещаш се, че на Българина не му пука кой, за какво, кой говори.Българина вярва в Бог, но разчита на себе си. Помогни си сам, за да ти помогне ии БОГ.Това е в корена на Белия Ари - Българин. А това, за което си мислиш, е в твоята глава. Нарича се преклонение, подчинение, господарско-слугинажен ментал, и няма общо с Вярата, Свободата и принципа на Творчество, завещан от същия този Бог, на Хората.Но някой силно желаят да са публика.
20
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Социолозите регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси, свързани със свръхестествени способности на хора.Когато отидеш почти лазейки при подобен екстрасенс,и след двадесет минути си тръгнеш вече поизправен,а след 9 дена вече си нормален човек,няма нужда някой да те убеждава.Лошото е,че има и измамници.
19
4
 
10
 
! Отговори
Не вярвам преди 6 години
на никакви врачки,гледачки или баячки,дори понякога и на себе си не вярвам,защото,като ударя няколко по-твърди или по-меки напитки,а може и асорти - концентрат с разредител бира или вино, ставам,като ШАМАН или ОРАКУЛ???Тогава ми идва провидението,чувам гласове от отвъдното и започвам да разговарям с господ-бог или мъртвите,а може да бая,гледам на ръка или врачувам,безплатно или на промоция,особенно на по-младите съседки?!?!?!А понякога мога да започна да си говоря и сам,според зависи???
18
1
 
18
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Вярваме във Ванга, в прераждането, в извънземни, чукаме на дърво... - жена ми Ваня верно е едно извънземно дърво.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахахаха както се казва малък но изключително *** народ,като видни русофили и те българЕтЕ се прекланят пред Ванга която е издигната в култ в путинова Русия,за успокоение на другарите и американците според изследвания са същите чуку..дури,а за общата култура на западняците да не говорим!Те обаче може да не знаят много за света но затова са много по-интелигентни защото интелигентност и обща култура оказва се не е едно и също.Сами правят пари а не чакат "някой да ИМ даде".
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PD"Българите основно вярват в Бог."Ами това, ако е вярно, също не говори много добре за българите. Надявам се да не е.
15
4
 
10
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Светът се променя - динамично и непредсказуемо!Напрежението между "силните на деня" расте. От една страна САЩ и ЕС се опитват да запазят лидерството си, от друга Китай, Русия и развиващите се страни и икономики се борят за правото си на равностойни правила в "голямата шахматна партия".В същото време Ислямът завладява Европа и САЩ, западната култура губи позиции пред агресивния ислям.Климата се променя, природните ресурси се изчерпват, а населението на планетата ни скоро ще стигне 8 милиард
14
4
 
12
 
! Отговори
Еднозъб ром преди 6 години
Незнанието води до, вяра във всЕкъкви врачки, бачкам, факири и т.н. Преди доста време не по мое желание имах работа с врачка. Оная ме обикаля с една метла и нож и най-накрая пое в устата си вода и ми се изплю в лицето. Естествено нямаше никакъв резултат, но тя си прибра парите и каза да чакаме след три дни...от умрял кон писмо!