Филип Трифонов до Вежди: Пенсия или 6-ица от тотото, на кое да се надявам?

"За да не спя с кожух през зимата, ще си помагам с тото или "тука нема", пише актьорът
3 апр 2018 11:15,
105
Филип Трифонов до Вежди: Пенсия или 6-ица от тотото, на кое да се надявам?
Снимка: архив "Булфото"

Момчето на българското кино, актьорът Филип Трифонов, попита в отворено писмо председателя на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов дали има право на персонална пенсия за заслуги или по-добре да се надява на шестица от тотото.

Филип Трифонов изигра много от знаковите роли в българското кино - Ран в "Момчето си отива", Филип в "Оркестър без име" , Трифонов в "Преброяване на дивите зайци" . Негови са и запомнящи се кино реплики като "Една боза от шест стотинки" от "Момчето си отива", където партнира на голямата Невена Коканова.

Трифонов има множество награди, в момента е и единственият жив актьор, с два наградени филма от епохата на черно бялото кино ("Изпит" и "Момчето си отива"). Миналата година той стана на 70 години.

От писмото на актьора става ясно, че е бил отхвърлен от комисия на Министерството на културата да получава персонална пенсия, чийто размер е 700 лв. на месец.

Затова той се обръща към Вежди Рашидов, за да го попита дали е уместно да се надява на парична помощ или по-добре да пуска тото и да чака шестица.

Ето пълния текст на писмото, което актьорът публикува в профила си във Facebook:

До г-н Вежди Рашидов (скулптор)
Председател на Комисия по Културата при 44—то Народно Събрание
От Филип Трифонов (артист)
Уважаеми г-н Рашидов,

Да спечеля шестица от тото с комбинацията 1,2,3,4,5,6 за мен, като творец с дългогодишен стаж в киното, е нормално като очакване. По теория на вероятностите и повторно да спечеля със същата комбинация е нормално като очакване. Както е нормално, според теория на конспирацията, да ме отхвърли комисия за "персонална пенсия" в Министерство на културата.

Въпреки че на фона на безапелационна филмова биография, коментираното събитие наподобява съшито с червени конци "театрално позорище" ( приемем ли червения цвят за символ на конспирацията). Координирана група, когато работи тайно за събития неморални, е "конспирация".

За вероятния председател на тайнствената комисия в Министерството научаваме, че ДС псевдонимът му напомнял за поговорката "огледал се *Илия пак в тия"…Че пръв си хвърлил партийната книжка след 1989 година и бил "театрал" по професия. Но за уникалния състав на "театралната" трупа, оторизирана да решава "кой, кой е" в българското кино в Уикипедия нищо не пише ( както в сайта на Министерството).

Пренебрегвайки художествените критерии на Председателя на Съюза на Българските Кинематографисти, ръководените от цивилния "театрал" комисионери, нито броят приходи от филми като "Преброяване на дивите зайци", "Момчето си отива", "Оркестър без име" и десетки други, нито отчитат и наградите към тях!

Като единствен жив актьор, с два наградени филма от епохата на черно бялото кино ("Изпит" и "Момчето си отива") е нормално да бъда, да не кажа "отсвирен" от сънародници вероятно с псевдоними на цветя като *"Евкалипт", "Минзухар" или "Смрадлика".

Въпросът, който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист "без псевдоним", да се надявам на персонална пенсия приживе? И ако "да", Ви моля за съдействие" ! Дотогава, за да не спя с кожух през зимата (колкото и да е здравословно) ще си помагам с печелившата тото-комбинация 1,2,3,4,5,6 или ще печеля на играта "тука нема"

С уважение : Филип Трифонов (луд за пенсия)

* Илия – псевдонимът "Петров" (на вероятният "театрал" инж. Попйорданов)
* Евкалипт - Председател на предишна комисия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Престанете да правите генерални изводи за целия народ от няколко поста във форума, защото всеки може да напише 5-6 под различни имена. Има и хора, на които това им е работата - да създават идьотски имидж на българите.
59
8
 
20
 
! Отговори
Горан преди 6 години
А, още по-жалкото е, че мнозинството смята, че 700 лева, е егати огромната пенсия! А, бе не ви ли е срам, бе! Вярно, че си заслужавате и управниците, и хала, и всичко! Тия пенсии, за заслужили бяха особено характерни за комунизма! Не можем да се сърдим на артист от онова поколение, че разсъждава така! По онова време е живял, и смята с право, че му се полага нещичко! Но не е този начина! Не можем хем да искаме да забравим комунизма, хем да си тъпчем все на него!
58
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил плащал големи данъци. Щом е трябвало ще плаща. Де повод на всеки да са големи данъците. Значи е взел много пари заради това е плащал. Щом ги няма значи ги е профукал.
57
2
 
23
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Всъщност проблемът е, че е скачал по площадите за СДС, а в комисията са хора с псевдоними от ДС. Ако десарите бяха лустрирани, нямаше да се случат един куп проблеми в държавата, от които пенсията на Ран е най-малкия.
56
9
 
14
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
Дейците на културата в тоталитарната система бяха добре,но днес за жалост никой не цени българската култура.Това е и причината много наши видни интелектуалци да получават смешни пенсии,най-вероятно Филип Трифонов взема колкото мен-250 лева.Парите сякаш не са проблем,злобата в коментарите ме плаши повече- защо той,а не аз...Жалко,много жалко за нас българите.
55
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да му се дава такава привилегия. Защото имал две култови реплики или три филма и то 700 лева. Хора създали повече в живота си едва карат с минимална пенсия. Нали нямаше да има правоимащи и правонямащи. Нали той беше големият демократ дето цял народ нарече селяни, че не избрали когото той искаше. Май си плачат за соца с ордените и апартаментите за нашите хора.
54
4
 
9
 
! Отговори
???? преди 6 години
До трафалгар.... и той на казиното ли ги е изиграл тези апартаменти, вили, автомобили?! По твоите думи - артистите били като днешните .... "бизнесмени"... коли, вили.... Е, той пък, няма да се подсигури - като Костов, Софиянски, Божков, Ганчев, Венци Стефанов, Доган ... все видни българи, направили толкова "много" за Българи, бе бегай ня'къв артист, че искал пенсия от 350 евро - наглец :)
53
1
 
21
 
! Отговори
Горан преди 6 години
По принцип не трябва да има подобен род пенсии. Хората на изкуството по света никога не са работили за пенсия. Няма и да започнат да го правят! Нямат подобна необходимост. С таланта си заработват всичко от което се нуждаят! Е, да плащат големи данъци! То пълно щастие няма! И до сега някои продължават да си мислят, че всички били равни! Комунизма, дето е минал за много поколения е увредил мисленето на индивида! Жалко е!
52
3
 
25
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
До ????аз не рева, а работя и с моя професинален талант изкарвам достатъчно ,за да не хленча ! и не изпадай в заблуди,че един актьор е нещо уникално и върховно интелектуално. има лекари и учители с много по-голям обществен принос, с много по-големи отговорности и положени услия и заслуги от просто някой известен актьор.
51
3
 
18
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
До ????хайде събуди се! къде забрави хонорарите на актьорите във формата на апартаменти и автомобили и парцели за вили около софия, да не говорим за отпуските и свободното време!! нали искаш истината и всеки да плучи заслуженото !еми при някой то е получено и няма право да реве!
50
11
 
16
 
! Отговори
???? преди 6 години
.... и вместо да се съгласите с човека, че не само неговата, ами пенсиите в България са ниски, Вие нападате... Вица с българския казан в ада го знаете...
49
4
 
14
 
! Отговори
Do trafalgar преди 6 години
Музикантите в българия не получават пенсии и няма и да получат.Соц другарите,им откраднаха пенсионния фонд и запалиха документацията.Всички стари музиканти са захвърлени на милостта на съдбата,от другарите в парламента.
48
8
 
15
 
! Отговори
???? преди 6 години
Стругарите и общите работници да линчуват учените, спортистите и артистите! :) :)Тези, които нападате човека, сте същите като африканците, които изгониха белите фермери - "окопатори" и после ги молиха да се връщат, че умряха от глад!
47
4
 
29
 
! Отговори
не на привилегиите преди 6 години
Получаването на пенсия зависи от осигурителните вноски, които си внасял. Не от това какви филми си изиграл. Актьорите не са нещо повече от другите професии-счетодовители, работници във фабрики, учители, шлосери, строители, лекари, медицински сестри и тн-всички те си внасят ежемесечно лична осигурителна вноска. НИКОЙ не трябва да получава пенсия не по правилата на КСО, защото никой не е специален, нещо над другите, за да има специални правила за него. Свободните професии се самоосигуряват!
46
2
 
31
 
! Отговори
Венета преди 6 години
Твърдо съм против този род пенсии, не само за културните дейци и за спортистите, а и за всички, получаващи тези благинки. Всеки е полагал и полага някакъв труд, който е ценен за обществото. Да, културните деятели и спортистите са лицето, те са видимата част на този принос, но защо трябва да бъдат облагодетелствани от това, че са били разпознаваеми - те получаваха в пъти повече премии, които им позволяваха не просто охолен живот. Учените също биваха възнаграждавани за разработките си. Различни?!
45
2
 
34
 
! Отговори
Обикновен човек преди 6 години
Аре бе, актьорчета (не го познавал лично човека) всички са еднакви. Мислят се за нещо повече и изперкват като станат на по 60-70 и нагоре защото вече на са център на внимание. А някои да се замислял защо почти всички са на по над 85 - 90 години?? Персонална пенсия и за какво за какво, че е снимал филми. Ами стругара или бригадира, учителя или която и да е друга професия? Арее стига вече, навремето творчески отпуски по 2 месеца на море после на планина, кола, апартамент аре стига толкова.
44
10
 
8
 
! Отговори
???? преди 6 години
До trafalgarЩо ти не се качиш на сцената, бре! Ами повечето имат талант, а на теб какъв ти е таланта - махленските истории?! Глупав народ сме, вместо да защитаваме и уважаваме по-стария, да помагаме на по-слабия - ние ще ги разкъсаме ... че се... оплакват!
43
11
 
10
 
! Отговори
???? преди 6 години
До Ко? Не!Що не стана един артист, ами "бачка като луд" да им купуваш билетите на тия .... артисти? Ей, големи *** сте, за депотати ставате всичките...
42
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трифонов да не е спечелил Оскар или някоя международна награда, че иска привилегии.
41
3
 
28
 
! Отговори
trafalgar преди 6 години
има едни "интелектуалци" в софия- актьори, кинаджии, певици от соца. които са решили, че държавата им е длъжна цял живот и трудът им е уникален и космически едвали не ! през соца яко хонорари, привилегии, апартаменти, купони и творчески отпуски целогодишно! сега им виновен вежди рашидов, който може да е всякакъ,но не и отговорен за тях.