Архивите говорят: Петър Стоянов – президентът демократ

Вижте уникални кадри от времето, в което той бе държавен глава
57

24 март 1996 година. Петър Стоянов е избран за кандидат-президент на СДС. Снимка: Reuters

Политиците от прехода определено и до ден днешен събират много полярни мнения за дейността си. Вероятно, заради времената в които живяхме, в това има известна логика, а оценката на историята все още изглежда далечна.

Още по темата
Можеха ли последните близо 30 години да протекат по по-добър за страната начин, или всичко възможно бе направено?

Екипът на Dnes.bg продължава да ви връща с архивни кадри отново през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация.

Да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-важното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

След като започнахме с бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Иван Костов и Жан Виденов, сега ще се обърнем и към президентската институция. И по-конкретно по времето на президента Петър Стоянов, чието управление започна в най-размирното време в най-новата ни история – януарските протести през 1997 година.

Петър Стоянов е президент на България от 22 януари 1997 до 22 януари 2002 г., когато е сменен на поста от Георги Първанов.

По време на мандата му България подава официално молба за членство в НАТО и играе важна роля в разрешаването на Косовската криза. По същото време България започва активни преговори за присъединяване към Европейския съюз, които са ключови за последващото приемане на страната.

През 1999 г. за първи път американски президент посещава България. По покана на Стоянов Бил Клинтън прави историческо тридневно посещение през ноември.

По време на мандата си Стоянов става и първият държавен глава в света, подписал закон с електронен подпис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
21
 
! Отговори
кот преди 6 години
Сирано де Бержерак Стоянов - Пинокиото .
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОДМАЗВАЧ. И ДО ДНЕС РАЗНИ *** ХОДЯТ В САЩ ЗА ДА ПОКАЗВАТ НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНИТЕ ГАНЬОВСКИ СХВАЩАНИЯ. И НЕ САМО В САЩ!!!!!
7
3
 
36
 
! Отговори
това е преди 6 години
Стоеше и гледаше как неговите съпартиици ограбваха страната и дрънкаше глупости....
6
2
 
27
 
! Отговори
Голем праз преди 6 години
Кое относно в статията за Петър Стоянов се предполага, че трябва да предизвика интерес в мен или много други българи?Времето показа, че СДС и демократите от 90-те, както сега ГЕРБ, РъБ, Патреотете, преди тях НДСВ и т.н.. и сега са и бяха " бивши комунисти, роднините им, комсомолци, роднините им и доносници на ДС"! Не включвам БСП, те поне не крият връзките си с бившата БКП!
5
3
 
27
 
! Отговори
шшшш преди 6 години
Фернандел Стоянов
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен с няколко снимки, с друго не си струва да се запомни.
3
4
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Можеха ли последните близо 30 години да протекат по по-добър за страната начин..._____________________________________________________________________________Можеха, ако ДС маФията не беше превзела страната.Можеше, ако вместо Ран-Ът, беше нов план Маршал.Можеше...Можеше... и т.н.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петър Стоянов не си струва особено да бъде коментиран: антикомунист в тоталитарните години но е пазил тази тайна дори от самия себе си; с абсолютно постна биография, автор на някаква книжка за социалистическите брачни отношения.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Президентът Петър Стоянов и вицепрезидентът Тодор Кавалджиев се целуват приятелски след реч на Стоянов пред парламента, в която призовава за предсрочни избори."Aбе и аз имам приятели, ама не се целуваме уста в уста.