Камериерка скочи на хотелиери: Правите ни бели робини от алчност!

В туризма заплатите ниски, към персонала - неуважение
Обновена: 5 апр 2018 11:28 | 5 апр 2018 11:27,
229


Емоционално писмо, адресирано до работодателите в хотелиерския бранш, изпрати 43-годишна жена - дългогодишна служителка в сферата на туризма. Тя върди, че познава практиките на хотелиерите от Бургаска област до болка, хиляди пъти е лъгана, вероятно и това лято отново ще бъде измамена, но няма друг шанс, защото това е единствената ѝ прехрана.
 
Жената пожелала да се обърне към тях по този начин и ги призовава да пазят човешкия ресурс, защото скоро нито ще има кой да им работи в хотелите, нито ще има и туристи, защото ще бъдат изгонени от некачествения персонал.

Камериерката се обърна към всички хотелиери с думите: "Алчни сте, превърнахте ни в бели робини".

"Написах това писмо, защото съм тотално разочарована от интервютата, на които съм ходила досега и в бъдеще, които ми предстоят. Когато се уговаряш в началото на сезона за работа предложенията са едни, а когато отидеш реалността е съвсем друга", категорична е жената.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма вв няма да има изненадани от информацията, казана от камериерката.

"В родния туризъм заплатите са много ниски, има неуважение към персонала, някои дори не си получават парите въобще. Има липса на кадри и отново тази година туризмът ни ще е в криза", подчерта Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му чужденците, които идват да работят в България през лятото, спазват своя договор напълно, защото са с международни документи, но не така стои въпросът с българските работници.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" смята, че когато десетилетия се държиш с работниците си с неуважение, нормално е те да се насочват към други работни места.

"Не е нормално българският работник да се чувства като гастарбайтер в собствената си страна. Работодателите не предпочитат чужда работна ръка, но когато има дефицит на кадри - няма как. Трябва да има увеличение на заплатите", завърши Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
0
 
! Отговори
babapena преди 5 години
До Анонимен 154 Е В А Л А!
188
0
 
2
 
! Отговори
45 години стигат! преди 6 години
Земеделие и туризъм гарантират глад, мизерия и проституция.
187
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 6 години
Не е вярно че няма държава забогатяла от туризъм и селско стопанство..това е печелившия билет за България..НО..у нас никой не спазва законите...страшна анархия и разруха..не сив а черен сектор и контрабанда.Пример-всяка година ходя на море на различни места..и всяка година на Гергьовден си купувам агне - живо..когато плащам никога не съм получавал документ..никога..това е малък пример за липсата на контрол и държавност..и децата ми така се учат да живеят..ние сме примера..до кога?
186
5
 
10
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Туризъм и фермерство-нали това искахте и гласувахте за новите пребоядисани стари муцуни! Та сега какво се правите на ощипани!Коя страна в света живее само от туризъм или селско стопанство!Може ли да покажете една стра в света ,където да имат високи доходи от търизъм или фермерство!Напротив ,за да има тусризъм и фермерство-означава евтин труд!Всичко си е в реда на нещата ! Гласувахте за тях, сякаш сте кюрави! И това го знаехте ,че ще стане!
185
0
 
15
 
! Отговори
Камериерки и начални преди 6 години
Една позната работи една година камериерка в Бяла. При напускане на стаите, първо минавала счетоводителката, за да прибере бакшишите. Така че камериерките са прави, че отношението е отвратително.
184
30
 
0
 
! Отговори
Овца преди 6 години
След като мислите че е добре да си Хотелиер станете Хотелиери.Ето имате готова идея.Тогава няма да Ви експлоатират,напротив вие ще ЕКСПЛОАТИРАТЕ.Някой да ви е забранил?-не.
183
10
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Без да искам, след такава статия, на ум ми идват два цитата, на съфорумници, които те пускат от време на време:"Кой не скача е червен!!! Наскачахте ли се?" "Сега навсякъде и целогодишно има банани и тоалетна хартия, нали това искахте?"
182
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да,ако някой клиент остави пари и каже, да ги даде на персонала,работодателя си ги слага в джоба и никога не стигат до работника, хора,по добре не оставяйте,разберете истината, че те си ги слагат в джоба,ако ще и5 лв да са, нещастници нагли.
181
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Норвежец- не става въпрос само за хотелите но изобщо в туризма е така,отнася се и за къщите в които отсядане и там има камериерка, която е на същия хал,не си мислете че домакинята си чисти,каква заблуда,в тоя бранш сме слуги роби,всички те унижават,в хотелите,в къщите,в малките семейни хотелчета,по хижи,на всякъде са един дол дренки,но клиента няма как да го забележи,пред него са усмивки и лицемерие и ако клиента остави пари за персонала,никога не стигат до нас,слагат си ги в джоба.
180
5
 
6
 
! Отговори
Норвежец преди 6 години
Последните 6-7 години съм бил на все една и съща частна къща в Обзор. И хазяйката доволна, и ние. Така давам парите си на правилното място. Хем подпомагам хората, хем показвам среден пръст на мафиотите!
179
7
 
13
 
! Отговори
Норвежец преди 6 години
Ние като ходим по морето, ходим в частни домове например. Нямя никога да плащам пакети пътувания оттук колкото и на сметка да са ми, понеже знам кои храня-мафиотите и мутрите. Които плащат жълти стотинки на персонала. Когато започнат да умират от глад мафиотите по морето, тогава ще започне промяната. Нека нормалните хора спечелят от мен. В частните домове и къщи.
178
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са ефектите от комунизма. Ако не беше този строй сега щеше да има по-нормални взаимоотношения между хората.
177
1
 
24
 
! Отговори
Камериерка преди 6 години
Браво на тази жена,смела българка, всичко е вярно,само който е работил в тоя бранш го знае,стига унижения, да ни правят на лични слугини,мръсни мързеливи мизерници, некадърници нагли, да си работят сами,не трябва да им се мълчи не им се давайте.
176
2
 
4
 
! Отговори
Aisias преди 6 години
Abe da si vnasiat ako iskat ot chehia, polsha, rusia, germania, turkiye, makedonia, kosovo, srbia kelnerki i kamerierki... :-)...tam imat po mnogo rabotni race...
175
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скъпата ни Родина се джижи от сивата икономика. Почти всяка малка и средна фирмичка осигурява работниците си около минималната заплата и плаща повече на ръка, без подписи, документи и т.н. Държавата отчита тези пари като заплати? Така лесно се "прецаква" работника ако напусне-не получава разликата и готово. Такива има много, не е само в туризма.
174
3
 
8
 
! Отговори
... преди 6 години
ИТ-тата да не знаят много, защото още малко и ще стане като в западна европа, където изкарват, колкото много други хора. много ограничени хора са това
173
1
 
17
 
! Отговори
магриотов преди 6 години
от Украйна и Молдова никога няма да дойдат.....както и от Виетнам
172
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До В. МагриотовВнасяйте! Ама спрете да ревете по телевизиите и пред журналистите, че нямало кадри!Кадри има, ама вие не заплащате труда на хората.
171
42
 
3
 
! Отговори
В. Магриотов преди 6 години
Като не им харесва на персонала да заминават на Запад, ние ще си внасяне стоката от Украйна, Молдова и други подобни държавици.
170
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в туризма ли са ниски заплатите??