Минималната заплата през следващите 3 г. – от 560 до 650 лв. Достатъчно ли е?

Данъците ни остават ниски, но без много преференции
135
Минималната заплата през следващите 3 г. – от 560 до 650 лв. Достатъчно ли е?
Снимка: архив, БулФото

Ръст на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв. от 1 януари 2019 г. предвижда средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. на Министерството на финансите.

В нея е заложено още минималното възнаграждение да се увеличи на 610 лв. от 1 януари 2020 г. и на 650 лв. от 1 януари 2021 година.

Политиката в сферата на образованието предвижда продължаване на започналото през 2017 г. увеличение на заплатите на педагогическия персонал в системата на средното образование. Целта е постигане на двойно увеличение на средствата за възнаграждения до 2021 г.

За 2019 и 2020 г. се предвижда съответно бюджетен дефицит в размер на 0,5 на сто от БВП и балансирано бюджетно салдо. За 2021 г. е планирано поддържане на балансиран бюджет.

Политиката в областта на данъците се характеризира с предвидимост чрез запазване на ниските данъчни ставки за преките данъци, широка данъчна основа и малко на брой данъчни преференции.

Приходната част на бюджета в средносрочен план показва тенденция на намаление от 36,9 на сто от БВП за 2019 г. до 36,1 на сто от БВП през 2021 г., което се дължи основно на прогнозните приходи от фондовете на ЕС.

Предвижда се общите разходи в средносрочен план да намалеят от 37,4 на сто от БВП за 2019 г. до 36,1 на сто от БВП през 2021 г.

По отношение на отбраната са осигурени средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана. Спазено е изискването средствата за отбрана да не са по-ниски от размера на одобрения минимум за сектора.

През 2019 г. се предвижда въвеждане на по-справедлив модел за таксуване за ползване на републиканската пътна мрежа чрез въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки автомобили и ТОЛ отчитане за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

Пполитиката на правителството ще е насочена към осигуряване на финансов ресурс и за изграждането и доизграждането на големите инфраструктурни обекти: АМ Хемус, АМ Калотина, АМ Русе - Велико Търново, Път E-79 "Видин - Ботевград", АМ Струма, Лот 3.2 от Крупник до Кресна.

Очаква се намаление на държавния дълг до ниво от 22,7 млрд. лв. към края на 2021 г. или 18,2 на сто от прогнозното ниво на БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
3
 
! Отговори
Тоа.. преди 5 години
Минималната работна заплата не е да си купиш жилище, а храна и дрешки втора ръка, жалко е че трябва точно аз да го кажа.Истината е лошо нещо ако не я виждаш , и я търсиш ще се разочароваш.
112
4
 
21
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 6 години
Минималната заплата нетна в България трябва да е поне 1000 лева. Тези 500 лева не стигат дори за 1 човек,дори да има собствено жилище в малък град.В София фирмите също не са сигурни, наемат и съкращават служители за по месец.Онзи Велев беше казал,че ще си търси виетнамци и ще им плаща 1,5 пъти повече отколкото на българите.Щели да дойдат заради топлия ни климат.Така лъжеше и миналата година украинки да работят на морето по хотелите, май не им платиха,че сега виетнамци ще търси.Спасявай се народе
111
3
 
12
 
! Отговори
Тоти преди 6 години
Само приказки без покритие. Бойко Борисов през 2017 оповести, че от 01януари 2018г ще.се увеличат с 10-15 процента заплатите на учителите и докторите . Парите отидоха в МВР и при надзирателите. За нещастните пенсионери пак няма. Минималната заплата се увеличава , защото е база за заплатите на депутатите . Колко хора и сега взимат 510лв? Депутатите взеха по 300 лв отгоре
110
2
 
15
 
! Отговори
Дам преди 6 години
Картите са раздадени, на България е отредено последното място. Демографията в отчайваща, държавата не работи на всяко едно ниво, деградацията е пълна. Ако се вдигаше с по 100 лв. на 6 месеца, някъде през 2030г. можеше да стигнем европейците. Всичко друго е запазването на сегашното отчайващо положение ....
109
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ли да пишеш , кервана си върви........управленците си знаят ! Заплатите им заплати , ваканциите нещо като големи отпуски с удължение ! Народа.......майната му !
108
1
 
16
 
! Отговори
Мизерия и само мизе- преди 6 години
рияИ през 2021 ще сме на последно място по заплати в Европа и на първо в света по намаляване/емигриране/измиране на населението.Това е сигорно за разлика от обещанията за ръст на минималната заплата.
107
2
 
26
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Това някакъв виц ли е ? А който е семеен и има деца ? По добре вече да не се раждат деца , наистина се подиграват с народа.240 крадци ( докато има парламент )никога няма да се оправи тази страна.Единственото решение референдум,махане на депутатите и да станем като Русия Президентска Република.И тогава дай Боже тази страна и народа да спре да страда !!!
106
2
 
8
 
! Отговори
Видин преди 6 години
Няма страшно щом Пимпирев е бил на кой там полюс беше нещата ще се оправят
105
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека тези които докараха народа си до просешка тояга си припомнят приказка за стълбата ! В тези светли празници ...не е лошо да си спомнят и 7 те смъртни гряха !
104
0
 
34
 
! Отговори
С.В. преди 6 години
Стига сте разтягали само локуми. Замислете се за пенсиите, как е възможно такава подигравка с хора работили пи 40 и повече години да жувеят със 150-200 лв пенсия. Това е най-големуят резил и престъпление на всички управляващи до момента,на всички партии. Вместо да живеят достойно старините си те са принудени да еаботят /ако могат/ докато дишат.В нормалните държави след пенсионирането си хората започват да живеят,да са спокойни за ежедневието си.Аз съм пенсионерка,с200 лв и трябва да работя.
103
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само думи и цифри.Увеличението на минималката работна заплата води до стократно повишаване на цените.Пълно безобразие цари в тази държава.Вече сме затънали в блатото ...
102
1
 
24
 
! Отговори
Адмистративно преди 6 години
Това е едно число, което не помага особено. На много места хората са принуждавани да взимат по-малко и никой не го следи или реагира. Ако вдигането на минималната заплата с 10 % водеше до 10 % и повече вдигане на средната заплата, щеше да е добре. Цветът и бъдещето на нацията (докторантите) взимат под минималната заплата. Абсурд след абсурт. Така че вдигането на минималната заплата не подобрява животът в България, т.к. чиновничеството е ограмно, краде и не върши работа
101
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щеше да е добре, ако беше станало през 2001-а година. А тогава, ако не помните, имаше заплата от 120 лева. Слава !
100
1
 
7
 
! Отговори
Русев преди 6 години
Иване,успокой се,и пробвай пак!Ай,успех!
99
0
 
25
 
! Отговори
Русев преди 6 години
Перо е абсолютно прав.Колкото и да сте добри работници ако нямат нужда от вас няма да ви плащат.В същото време колкото и да искате по-голяма заплата,ако имат нужда ще ви я увеличат.Тези приказки за новите,които чакат на портала са отживелици.Пък приказките за молдованите и румънците,които ще попълнят работните места са.....несериозни.Икономиката не е само хотели и ресторанти.Нито само IT.
98
5
 
16
 
! Отговори
ИВАН преди 6 години
Бълария има само един изход-да повтори опита на Германия за ПЪЛНА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ НА ОБШЕСТВОТО И ЛУСТРАЦИЯ НА 1,5 МИЛИОНА НЕГОДНИЦИ С ЧЕРВЕН КОРЕН ПО РОД И ПРОИЗХОД ЗА СРОК ОТ МИН,40 год.от оществения живот и ТОДРУГТАЛНА НАИОНАЛИЗЦИЯ НА ВСИЧКО,ЗАГРАБЕНО ОТ ТЕЗИ БАНДИТИ.ВСЧКО ДРУГО Е ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ ПО КОНИСТИЧЕСКИ.
97
0
 
16
 
! Отговори
Бат колйо преди 6 години
Евала на чуждите инвенститори които от чужбина отварят бизнес в българия!!!
96
1
 
31
 
! Отговори
Перо преди 6 години
Не работете за ниски заплати и всичко ще си дойде по местата.Помислете кой е в по неизгодна позиция.
95
0
 
30
 
! Отговори
МРЗ 1000 лв. преди 6 години
ГЕРБ не са единствените виновни. На дъното сме не от 10, а от 30 години. Нарастването на МРЗ с по 40-50 лв. на година е недостатъчно. Такова е и в другите европейски държави. Т.е. с такова нарастване на доходите единствено поддържаме разликата. Не настигне, а трябва да имаме догонващ ръст. И хората бягат от България не само заради доходите, а най-вече заради липсата на справедливост. Карат пияни, убиват хора - няма наказание. Продават наркотици, пребиват - пускат ги. Престъпник стана професия.
94
22
 
13
 
! Отговори
Гог. преди 6 години
Като са малко парите работете за себе си направете изградете нещо свое и тогава ще разберете истнската цена на нещата другото е мрънкане никой не е длъжен да дава .Когато започвате работа знаете на кава заплата почвате кой е виновен работодателя или вие че сте се съгласили на тия условия все още има хора които почват работа без дори да знаят за колко ще работят .