10% от българите нямат пари, за да плащат за здраве. Защо?

Без затруднения пък плащат във Финландия, Великобритания и Германия
7 апр 2018 09:32, Елка Василева
107
10% от българите нямат пари, за да плащат за здраве. Защо?
Снимка: архив, Reuters

10% от българите силно се затрудняват да платят разходите си за здраве. 15,4% от хората в България казват, че също са имали финансово затруднение да платят за здравни грижи, а 21,1% са имали относителни проблеми в плащането.

38,8% от българите са посочили, че са платили здравните си разходи лесно. Това показва статистика на Евростат за 2016 г., цитирани от "24 часа".

4,2% средно от европейците изпитват силно затруднение за плащането за здравни грижи, а 31,2% са на отсрещния полюс и го посочват за лесно.

90% от гърците посочват, че трудно си плащат за здраве, като така се нареждат на първо място в класацията, следвани от Унгария с 74% и Кипър - 72%.

87% от финландците плащат лесно за здравни грижи, сочи още статистиката. Второто място за хора, които не изпитват затруднения за плащане за здраве, е за Великобритания с 86% и Германия с 85%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: здравеЕвростатразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е не , ЧЕ нямат работа ,а нямат професия. Не са свикнали с трудови те навици, който са задължителни за всяка професия. ПОСТОЯНО ДА СИ В ПРОМЕНИТЕ НА ПАЗАРА И ДА СЕ САМООБРАЗОВА.Да става рано да работи в бранша си НА запад това става оше от училище, работи за ПАРИ.
26
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ нямат пари и теглят заеми, за да се лекуват и после връщат цял живот.
25
0
 
35
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
До Жо,тая санитарка сигурно е била някой предрешен политик,нали само политиците били крадяли,народа не краде,ама хич,все ревете за нормална съдебна система,ама ако имаше такава,тази крадла и още 7 млн.като нея отдавна да са по затворите
24
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При ромите 90 %, турците 60 %. В Турция ги лекуват безплатно.
23
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как е по света: работиш имаш здравна осигуровка, не работиш осигурява те съпругът/а. Не работят и двамата ползват социалната система, като се търси начин да започнат работа. Никой не отива от нищото да вземе пари и да внесе. А и както като имаш здравна осигуровка, какво???? Ще извикат световно светило да ти спаси живота, като на някой "бизнесмен".
22
12
 
43
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
10% от българите нямат пари, за да плащат за здраве.но за автомобил, за смартфон и за мятане от балкона - имат пари
21
7
 
31
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
И тебе да те "поживи" с тия глупости. Инсинуациите все пак не са безкрайни.Костов ли ти е виновен за вечни времена, *** неграмотен.
20
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не могат да намерят работно място в България или заплатата е ниска. Без работа няма как да плащаш осигуровка, която е вързана пък към заплатата, а тя е 0 и пак трябва да плащаш на Горанов и да пълниш джоба на ГЕРБ.
19
17
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
причините са две - ниската финансова грамотност на българина, видя се пари за месеци и накупи скъпи телефони на изплащане, като си мислеше, че ако стане нещо няма да ги връща, това доведе много срещу които има дела да искат да работят без договор. Другата причина е нежеланието да се плаща и неуважение към лекарския труд.
18
3
 
49
 
! Отговори
Жо преди 6 години
До тТтЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНАТА вноска е 8 % от осигурителната сума на заплата ви. Тази вноска се разделя, като 60 % плаща работодателя и 40 % плащате вие. Така че, при 8 % работодателя плаща 4,8 %, а вие плащате 3,2 % върху дохода си.При 800 лв облагаема сума, вие плащате 3,2% за здравноосигуряване или 25лв и 60 ст. на месец. Това прави 307 лв и 20 ст. годишно.
17
2
 
44
 
! Отговори
Ха-де преди 6 години
До 23, то сега е почти така, имаш дебитна карта и вкарваш пари в нея, но още 10човека й знаят пин кода все едно и те се лекуват с нея - безработни, пенсионери, чиновници, инвалиди, шведи и т.н.
16
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото България фалира и никой от 18 г нагоре не иска да работи за жълти стотинки, защото мафията контролира бизнеса, защото няма един политик у затвора а си се смеят като най наглите същества,тия затворниците поне няма какво да губят а да изчистват наред с един снайпер драгунов.
15
3
 
47
 
! Отговори
До 4 Анонимен преди 6 години
Които са на социални помощи държавата им ПЛАЩА всеки месец здравните осигуровки. Същото е и с инвалидните пенсии. Научете ПОНЕ това !!!
14
3
 
71
 
! Отговори
тТт преди 6 години
От доста време ме осигуряват на 800 лв, т.е. всеки месец аз плащам на държавата около 90 лв за здравни осигуровки. Или за година - над 1000 лв. Е защо не се направи една здравна дебитна карта, в която да ми влизат тези осигуровки и при нужда на мен, близки или приятели аз да разполагам с бюджет, с които аз да решавам при кои лекар да си дам парите??? Отделно - здравната каса да си работи с тези пари, не ме интересува как! Важното е аз да си решавам, а не уж здравно осигурен, а доплащам за всичко
13
14
 
39
 
! Отговори
hjfc преди 6 години
Здравето не е само пари, проценти и статистики,а предимно такова, каквото сам си го опазиш и поддържаш. Не може да се тъпчеш кат не видял с ***, да живееш супер стресиращо, обездвижено, неграмотно, да станеш 200 кила, пък после да висиш при лекаря и да се молиш да те лекува.... предимно от собствената ни глупост!
12
4
 
44
 
! Отговори
д'тат преди 6 години
Осигурените нямат пари а пък продължават да си доплащат за здраве.Значи имат още пари.Я да ги изгърбим още малко
11
6
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ 50% от хората изпитват проблеми да платят каквото и да е лечение свиквайтеПри злия бай Тошо колко хора не можеха да си плащат лечението ще живеете на касти сега като в Индия, така един руски генерал описа съвременната демокрация нарече я индийски фашизъм.
10
0
 
56
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименЯвно анкетираните не са разбрали въобще въпроса!Че то с тия 10% би трябвало да сме по-добре от САЩ по тая логика!Ако беше поставен по друг начин,отговорът щеше да е драстично различен!А именно:"Как ще се справите със сериозни(и скъпи) здравни проблеми?"Тогава процентът на затруднените ще подмине 50!С обслужването предлагано по Здравна каса(без допълнително заплащане) НЕ МОЖЕ да се реши никой сериозен здравен проблем!
9
1
 
68
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ВЧЕРА съпругата ми е била на посещение в една от най-големите столични болници. Там тя е станала свидетел, как санитарка иска 10 лв. от 80 годишна баба за да и смени памперса. Трябва да добавя, че това е част от задълженията на санитарката.Лошото е, че това е практика в болниците- да се искат пари "на ръка" от пациентите за услуги, които не трябва да се заплащат.
8
3
 
53
 
! Отговори
Възмутена преди 6 години
До 10Здравето е конституционно право,тиква такава!Всеки трябва да има достъп до здравна грижа,ако и когато се наложи.