Борисов: Да не бъдем егоисти на Балканите, последствията са за нас!

Премиерът призова лидерите към разум и мир
Обновена: 10 апр 2018 17:39 | 10 апр 2018 12:45, Екип на Dnes.bg
65
Борисов: Да не бъдем егоисти на Балканите, последствията са за нас!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов неколкократно призова лидерите на Балканите към разум и мир, за да има просперитет в региона.

"Не бива да бъдем егоисти, нито една от държавите на Балканите, и да си мислим, че даден конфликт ще отмине някоя от нас", каза той в Мостар, където ще открие Международния икономически панаир. Поканата му е от председателството на Босна и Херцеговина и от сръбския президент Александър Вучич, чиято страна тази година е партньор на изложението.

"За една секунда се троши, 20 години се възстановява", даде пример българският премиер с мост, който тези дни е бил реконструиран в Мостар.

Борисов се обърна към лидерите на Балканите с думите: "Да проявим разум, последствията ще са само за нас. Който допусне конфликт, ще завлече всички, затова полагаме толкова усилия", каза още премиерът.

Той изтъкна, че Европейският съюз иска мир и просперитет в региона, но проблемите си страните трябва да решат предварително, а не да влязат в Съюза и да очакват решение от Брюксел.

"Президентът Вучич полага огромни усилия, за да продължи процеса, и да запази мира. Истински се надявам, че и колегата в Косово (Хашим Тачи - бел. ред.) ще продължи в същия дух. Тези провокации и конфликти напоследък започват действително да тревожат всички, защото раните са още много пресни", каза той. Борисов изброи горещите точки на конфликт в момента - Крим, Сирия, Турция, Гърция, Кипър.

На пресконференцията сръбският президент Вучич заяви, че България се отнася сериозно и отговорно към ситуацията в региона, а Борисов като премиер на страната, председателстваща ЕС, помага много в този процес.

Вучич подчерта, че разговорът е продължил повече от планираното, като най-много са разговаряли по теми, които, както каза Вучич, "не са приятни и на Борисов, защото макар и да е наш приятел, трябва да слуша за проблемите на Белград и Прищина и на региона, които не са малки".

"Опитах се да го убедя, че Сърбия ще направи всичко по силите си, така че мирът и стабилността да се съхранят и ще се опитаме да реагираме с търпение на "запалителните" изявления, ще се опитаме да намерим решение и компромис за проблемите в региона", каза Вучич, цитиран от РТС.

Всеки конфликт би ни върнал сто години назад, заяви още сръбският президент. Той изтъкна също така, че икономически Сърбия се възстановява, като трета поредна година има бюджетен суфицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До точно ТЕ 12Мдддаааа..........ако "данните" ти за 8000 са като тези за разните "химически отравяния" и "жертви" наляво и надясно! ПЪЛНА ЛЪЖА, КАТО ЕПРУВЕТКАТА В ООН!!!!!!!!!!!
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Абе я се разкарай с тия измислени "данни"!!! АЗ В ЖИВОТА СИ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ РУСНАК ДА ЖИВЕЕ НА ЕДНА ЗАПЛАТА! Да не говорим, че данните ти са остарели!!! Явно не те, а ти пиеш нещо непонятно!
11
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия минималната заплата е 9000 рубли = на 248.40 лева. Средната е 15000 рубли = 414 лева. 100 рубли са 2.76 лв. днес. А сега кажете дали руснаците са добре особено след като пият бояришник.
10
17
 
14
 
! Отговори
точно ТЕ преди 6 години
Да не забравяме че точно Сърбите варварски заколиха 8000 живи и мирни Хора , няма как да са ни Приятели , никога няма да стане , тва там с Бирисов е 100 % Манипулация и Дезинформация
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка, съд и затвор!
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом твърдим че сме пазарна икономика, тогава сме приели и че трудът е стока и следва да бъде адекватно заплащан. В противен случай няма сделка!
7
12
 
3
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Вън от ЕС!!!Да влизаме в Афро-евразийския съюз!!!Какво против имате китайците, не.грите и мюсюманите от всякъде???Те правят страхотна любов!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да е всичко, но е фотогеничен, харизматичен мъж.
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До истина е 1Абе я стига с тия "часови ставки"!! Целият смисъл на живота ви се превърна в едното плюскане!!! Там паничката с помията е по-голяма, там ще ида! Е нема да навлечеш два балтона, няма да спиш на три кревата, няма как да се возиш на две коли!!! Е да, ама сигурно ни на един театър не си ходил и нито една книга не си прочел ...........освен "Винету" разбира се!
4
13
 
3
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Вън от ЕС!!!Да влизаме в Афро-евразийския съюз!!!Да се напълним с китайци, н.егри и мюсюмани от всякъде...
3
13
 
3
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Вън от ЕС!!!Да влизаме в Афро-евразийския съюз!!!Да се напълним с китайци, *** и мюсюмани от всякъде...
2
1
 
25
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
ПРАКТИКАТА, ПО-ТОЧНО ИСТОРИЯТА ПОКАЗВА ТОЧНО ОБРАТНОТО, И ТО НЕ САМО НА БАЛКАНИТЕ, ТАКА ЧЕ ИЗВЕСТНА ДОЗА ЕГОИЗЪМ НЕ Е ЗЛЕ, ИНАЧЕ ПЪТУВАМЕ........КЪМ СВЕТИ ПЕТЪР.......
1
5
 
37
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Срам ме е да кажа ,че съм българин-часова ставка-4 евро ,а в Дания 42 евро ,и боко казва ,че сме много дръпнали напред !!