Нови цени на НЗОК: Нямаш хиляди да доплатиш – умираш!

Здравните вноски са недостатъчни, смята проф. Генчо Начев
63
Нови цени на НЗОК: Нямаш хиляди да доплатиш – умираш!
Снимка: Булфото, архив

Пациенти вероятно ще трябва да доплащат за медицински изделия, тъй като според новия Рамков договор, парите, които Здравната каса ще отпуска за целта, са намалени.

Ако болният се окаже в невъзможност да покрие разходите по лечението си, болниците ще започнат да трупат по-големи дългове, обясни пред Нова тв проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Още по темата

Той даде пример с цената на т.нар. "изкуствено сърце". За него Касата вече ще плаща 133 000 лева, а досега се предвиждали 163 000 лева, което прави около 20% по-малко.

"Изпратили сме писма до всички фирми-доставчици с молба да свалят цените за НЗОК, за да не се стига до вариант болните да доплащат. Дали пациентите ще доплащат за изделията сега зависи само от въпросните компании", каза проф. Начев.

Той поясни, че лечебните заведения имат запас от такива консумативи, но те са били закупени на по-високите цени.

В случай че се наложи с тях да се спасява човешки живот, но болният не е платежоспособен, разходите остават за сметка на болницата.

Около 60% от всички смъртни случаи у нас са заради сърдечни проблеми, припомни проф. Начев.

Според него, ако беше казано по-рано, че НЗОК ще доплаща по-малко лекарите много по-рано са щели да пишат на фирмите и много повече болни са щели да бъдат подложени на интервенции.

"Задължителните здравни осигуровки, които плащаме, не са достатъчни. Предполага се, че с тях трябва да се покрие пакет, който изисква три пъти повече пари. Затова е необходимо този пакет да се осъвремени. А хората трябва да знаят, че може да им се наложи да доплащат за здравни услуги", коментира още проф. Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако крадете по-малко ще има и за лекарите и за хората. С тези кражби само мутро-политиците са добре. Нито здравеопазване имаме нито лекари. Всеки оцелява както може. Доктора изнудва за да изкара някой лев. Пациента дава с надеждата да оживее но това не се получава. Останаха мутрите и политиците които си разпределят милиардите от здравната каса. Да ви е честито. Материал. 80% ***... Точно това е народа. Защото търпи.
13
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на българина му писне един ден, извади тоягите и брадвите, толкова гадове има за трепанийе, че къде ще ги копаме е въпроса. Пепи Милото, само на Бочко беше мил, че даваше от плячката, не е е за съд а за разстрел и ти веднага! Да внесеш ваксина с толкова живак, дето няма по земята и то за бебетата!!! Днес си харчи от гепеното и знае, че нема да е осъден. Краде се ужасно и е за сметка на болния. Не се ли разстрелят публично поне 10 лакомии, ще си умираме болни и бедни. От всички партии крадат.
12
3
 
51
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 6 години
Здравните вноски са недостатъчни, защото здравноосигурените издържат 500 000+ хил. неосигурени голяма част ***. Другото заминава в кражби и обществени поръчки. Как да стигат парите? Как? Влезеш в частна болница - като 5 звезден хотел. Само пари да имаш. Влезеш в държавна - катакомби като работилницата на Франкенщайн! Толкова ли е трудно да го разберете. То не е, но се правите на маймуни!!!
11
0
 
35
 
! Отговори
окръжна болница Пд преди 6 години
До Ммм3000 лв на ръка ми без документ и не мога да го докажа! Регистратурата ми отказа!Пенсионер съм и цял живот плащах здравни осигуровки! Как да погася заема дето взех?
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не е минал през медицинския октопод, той не знае нищо! Има но малко лекари които не взимат под масата или не лъжат ЗК. На 100, може би 5-6. Имат вече много, предоволно, спиране няма. Нали герберастите сложиха нов министер, уж да помогне и облекчи умиращите? Парите батко, 100-200 хиляди са малко, още и още. Пълнят гуши по веригата, болните все бедни и стари, богаташа тича в Германия или Франция. Брулят болника у нас, по три кожи. Семейството събира, кредити и краят е ясен, в отвъдното.
9
0
 
40
 
! Отговори
щщ преди 6 години
Цените на консумативите са 4-5пъти по малки от сметките в болниците.Познайте къде отива разликата-в т.нар. проф.Начев-ха-ха-ха
8
1
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо здравните вноски не ни стоят на лични партиди, когато плащаме и не ходим на изследвания и операции??? Защото ги вземате насилствено от народа и потъват безследно във вашите джобове и лични частни клиники, където пак вие, втори път ограбвате народа с измислени цени за всичко!!!
7
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова не съм плащал, не плащам и няма да плащам
6
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бандитско село България с всеки ден става все по откачено място за обитаване.Наглярите не стига ,че 30 години крадът от "касата" ,но и още искат.Доставчици хахаха"Защо бе човече"...
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демонкрация е. Бялата мафия се развихря.
4
2
 
15
 
! Отговори
Вашия Премиер преди 6 години
Е.....аз ще си доплатя!
3
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Живковото време здравеопазването беше безплатно и нямаше такава смъртност.Какво става с тази прехвалена демокрация?
2
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха, немаш пАри, умиргаш! Част от геноцида, но съществена част. 80% нямат тези възможности, то е ясно. И края е ясен, мортус. Помните ли онова гадно време на Бай Тошо, много беше гадно. Влизаш, оперират те, изписват те, бутилка хубаво уиски, цветя и бонбони. За пари някой да е питал? Миже да е имало такива случаи, но са били малко. Днес се молиш на Великден да не се разболееш. Пипне ли те лекарската мафия, като октопод е. Все не стига, все се доплаща, за какво ли не. А някои си делкат милиони.
1
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Здравните вноски са недостатъчни"Здравните вноски щяха да са си съвсем достатъчни, ако се събираха от всички (и от римляните) , а не избирателно.