1,15 млрд. евро дошли от гастарбайтерите ни в България

Най-много пари изпращат сънародниците ни от САЩ, Испания и Гърция
11 апр 2018 07:00, Елка Василева
189
1,15 млрд. евро дошли от гастарбайтерите ни в България
Снимка: архив, Reuters

Над 1,15 милиарда евро са изпратили сънародниците ни, които работят в чужбина, на близките си в България през 2017 година. Това е с 284 млн. евро повече, отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите е възлизала на 869 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери, пише „Монитор“. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната.

Освен това част от парите се изпращат по хора или чрез автобусните превозвачи, като най-развита е тази система на пренос на средства между България и Гърция.

Отделно пък БНБ отчита само преводите над 2500 еврo.

Разбивката по месеци показва, че месец май през 2017 г. е бил рекорден за последните 8 години. През петия месец на миналата година гурбетчиите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро. Сумата се доближава до направените преки чуждестранни инвестиции в страната, които тогава са били в размер на 120 млн. евро.

За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро, което е увеличение с 36,7% на годишна база. Това обаче за пореден път показва, че всъщност не инвестициите, а преводите от емигрантите движат икономиката напред.

Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост. Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението, въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с инвестициите.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния потребител.

Всички вътрешни презгранични трансакции в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
5
 
! Отговори
И тях ще откраднем преди 6 години
Потриха ръце партийците във властта
164
4
 
5
 
! Отговори
ЕМИГРАНТ,не гастар- преди 6 години
байтер/предател/безродник и т.н.При мен тенденцията е обратна-аз си изтеглям ежегодно част от спестяванията ми от бг.банката в която имам сп. сметки към местната ми банка с идеята да закрия до година-две всички мои бг.сметки.Преди да е паднал валутния борд и настане хиперинфлация и фалити .В бг. сега е пълно с ***(само вижте коментарите тук) а *** вече са мнозинство и бг. заприлича на ЮАР-белите там сега са смачкани отвсякъде от черните,а в бг. *** са електората на управляващите
163
15
 
7
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
Не само, че не се получават пари от чужбина, но става обратното, родителите изпращат пари на децата си в чужбина. Примерно няколко човека изпратиха накуп взетите пари при пенсиониране на децата си. Други издържаха децата докато учат някъде по света и т.н. тази статистика май хваща най-вече трансферите с криминален произход на парите от чужбина.
162
11
 
5
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
По-реално ми изглежда, избягалите да ги подпомагат родителите им от България, а не обратното, както се опитват да ни убеждават. Познавам много хора с роднини в чужбина и в момента няма нито един, който да получава пари от роднините си в чужбина, а това най-често са децата му. Единственият случай за пращане на пари от чужбина беше преди 12 години, когато съпругът отиде да работи в Испания и пращаше пари на жена си и детето, но това продължо по-малко от година, ако не бъркам 6 месеца.
161
1
 
18
 
! Отговори
extremist преди 6 години
МНОГО ПОВЕЧЕ СА ОТ 1,15 МИЛИАРДА - ФАКТИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИТЕ ИЗДЪРЖАТ ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ....
160
13
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Прав е номер 163 - Тези пенсии ги плащаме ние работещите в България , а предателите хранят чужди пенсионери.--В България пенсиите на пенсионерите ги плащат работещите със своите осигуровки за пенсия, т.е. ние, които сме останали в България изплащаме пенсиите на родителите на избягалите от България. В много държави е по същия начин, а и когато е с фондове тези фондове се читави, когато има работещи, така че предателите наистина хранят чужди пенсионери.
159
4
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
А аз съм милионер в рубли :)))))))))))))))))))))1 000 000 рубли = 25 000 лв. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Глад и лабут за ***!!!
158
0
 
12
 
! Отговори
Imigrant преди 6 години
И защо ми премахнахте коментара??? Това доказва 100 % за истинността му и за това, че съм прав за всичко, което бях написал. Много долно!
157
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези пенсии ги плащаме ние работещите в България , а предателите хранят чужди пенсионери..работя в България и храня ви родителите .. ПредателиСамо един въпрос имам, хората в пенсионната възраст ,са работили и плащали данъци цял живот, много не стигат и до пенсия.Така ,че , логиката казва,че те си плащат сами пенсиите .А ти , особено,не храниш никой
156
3
 
7
 
! Отговори
ot belgiq преди 6 години
ne sme narod,ne sme narod,a marsha P.R.S
155
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SHEFA Тези пенсии ги плащаме ние работещите в България , а предателите хранят чужди пенсионери.. работя в България и храня ви родителите .. Предатели
154
5
 
7
 
! Отговори
До 144 преди 6 години
И в коя държава си се преместил, та да сравним тяхната престъпност с българската? Щото и един от Канада разправяше, че там не крадели коли ,пък се оказа, че кражбите на коли са 5 пъти повече от България процентно спрямо населението.
153
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един народ живее добре , само ако избива и ненавижда предателите..Когато стигнете до извода , че тези българи-гастербайтери в чужбина са предатели, тогава ще станете добре.
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не. А ти се за кой се имаш, че така ти изби пяна по устата?
151
6
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До 156,така като гледам, тоя със залостената къща като нищо да е бил пра-дядо ти. Може и на гурбет да е бил и на рахат, и да го е нямало. Знае ли човек?
150
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски и Ботев са се крили в Румъния (при толкова уж достойни българи на място, нали...). Като Ботев слязъл с четата си в България, заварил здраво залостени къщи. Но явно от това хич не те е срам.
149
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До azЛевски ако видеше Волен, Валери и Карачанака ще ше сам да се обеси!
148
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да спрем пенсиите на родителите на предателите , като са толкова бабаиити взимат по 8к да си хранят родителите..
147
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
149, добър опит, ама за времето ми в чужбина работлив, а зле живеещ българин не съм видял.
146
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм съгласен, че нямате нужда от ментори. Работата е необратима вече, който и ментор да дойде, нещата са твърде надолу по нанадолнището.