1,15 млрд. евро дошли от гастарбайтерите ни в България

Най-много пари изпращат сънародниците ни от САЩ, Испания и Гърция
11 апр 2018 07:00, Елка Василева
189
1,15 млрд. евро дошли от гастарбайтерите ни в България
Снимка: архив, Reuters

Над 1,15 милиарда евро са изпратили сънародниците ни, които работят в чужбина, на близките си в България през 2017 година. Това е с 284 млн. евро повече, отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите е възлизала на 869 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери, пише „Монитор“. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната.

Освен това част от парите се изпращат по хора или чрез автобусните превозвачи, като най-развита е тази система на пренос на средства между България и Гърция.

Отделно пък БНБ отчита само преводите над 2500 еврo.

Разбивката по месеци показва, че месец май през 2017 г. е бил рекорден за последните 8 години. През петия месец на миналата година гурбетчиите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро. Сумата се доближава до направените преки чуждестранни инвестиции в страната, които тогава са били в размер на 120 млн. евро.

За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро, което е увеличение с 36,7% на годишна база. Това обаче за пореден път показва, че всъщност не инвестициите, а преводите от емигрантите движат икономиката напред.

Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост. Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението, въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с инвестициите.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния потребител.

Всички вътрешни презгранични трансакции в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гастарбайтери?! Само един пълен *** може да сложи такова заглавие и да нарича българите, живеещи навън и пълнещи хазната "гастарбайтери".
104
1
 
15
 
! Отговори
бивш преди 6 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
103
1
 
10
 
! Отговори
емигрант преди 6 години
това да не са парите изпратени от онези алчни българи според Лилето Павлова .. ?
102
4
 
4
 
! Отговори
до 103 преди 6 години
Какви финансови инжекции правиш бе въш... Ти чуваш ли се. Кажи къде ти е инжекцията, как я направи. На тези статийки като тази поръчани от банките само ***.т може да вярва. Хранил напик...я г.з
101
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Избягалите от България трябва да си платят поне за образованието, което са получили в България. То е ясно, че заради всеки избягал България губи между 1000 лева и поне 10000 лева на месец, но поне да си платят една малка част от изхарченото за тях.При 2,5 милиона избягали от България, България губи на месец най-малко 2,5 милиарда лева на месец, а по-вероятната сума е 5 милиарда лева на месец.
100
0
 
4
 
! Отговори
Св до 99 преди 6 години
Абе и аз се ядосвам с тия БИО глупости, ама женска логика, кфо да правиш. Не е много 200 лв./мес, за колата, ама само да си стои а що да ги плащам тогава? Като сложиш още 200 лв. за горивото и нещата се обръщат в полза да я няма. И бойлера *** ужасно много - пак от много харчене на вода над 20-25 куб./мес. Нашата вода е по 3 лв./куб за ВиК. Като се счупи пералня, хладилник, печка, течове, ремонти, всеки месец средно по 300 лв.
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До !!!!!!!!А как оцеляват част от българите?Нали с тези пари на гастербайтерите.Може и да са изполвани от чуждите банки и веригите магазини,но това не зависи от тях,а от българските управляващи,които унищожиха производството и принудиха хората да си търсят препитанието навън.И не само поради безработицата или ниското заплащане в страната,но и поради криминалната,несигурна обстановка и бюрократщина не се връщат.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До! !!!!!И аконе сме ние да ви правим такива финансови инжекции вие дали ще успеете да изхраните всичкото администрация?
97
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние гастарбайтерите поне сме се осмелили да се откъснем от феодалната икономика, поназнайваме език и се оправяме, за да помагаме на близки и да подсигурим децата си. Вие патрЕотите слугувате на Боко и Цоко за 500-700 лева и сте големи само на маса, иначе сте шушумиги дето ви е страх от всичко.
96
12
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
ГАСТЪРБАЙТЕРА Е СЕЛСКИЯ ТАРИКАТ КОЙТО Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ ЧЕ НЕ РАЗБИРА ЧЕ СТАНДАРТА МУ НА ЖИВОТ ИДВА ОТ НАШАТА КРЪВЧЕЦА ИЗПИТА ОТ КСОЛОНИЗАТОРИТЕ НИ ЗА КОИТО РАБОТИ ! НА НЕГО МУ ПЛАЩАТ ЗАЩОТО НАС НИ КРАДАТ, ОБИРАТ НИ ЗЛАТОТО, БАНКИТЕ КОИТО ТОЙ ХРАНИ НИ ИЗСМУКВАТ ЧРЕЗ ЛИХВИ ОТ КРЕДИТИ, ЕЛДРУЖЕСТВАТА НИ ИЗКАРВАТ ВЪЗДУХА ЗА ДА БОГАТЕЯТ ТАМ И ПОДДЪРЖАТ СТАНДАРТА ИМ. ГАСТЪРБАЙТЕРА Е ВРЕДИТЕЛ ЗА РОДИНАТА СИ
95
18
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
ГАСТЪРБАЙТЕРИТА СА КАТО ПЛЪХОВЕТЕ НА КОРАБА КОЙТО ПОТЪВА ! ПЪРВИ СЕ ИЗНИЗВАТ И ПОСЛЕ ЦЪРКАТ ОТСТРАНИ ! ТЕ СА НАЙ БЕЗПОЛЕЗНИТЕ ЗА СТРАНАТА СИ, ЕДИНСТВЕНИТЕ ПАРИ КОИТО ВНАСЯТ СА ПО БАНКИТЕ КОИТО НИ ОБИРАТ. НИКОГА НИЩО НЕ Е ВЛЯЗЛА В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА ОТ ГАСТЪРБАЙТЕР. ТЕ ВИНАГИ СА РАБОТИЛИ ЗА СТРАНИТЕ КОИТО НИ ОБИРАТ, СТИМУЛИРАЛИ СА ГИ, ПЪЛНИЛИ СА ТЕХНИТЕ ХАЗНИ ОТ ДАНЪЦИ, ПРОИЗВЕЖДАТ ЗА ТЯХ БЕЗРОДНИЦИТЕ
94
3
 
5
 
! Отговори
До Св преди 6 години
И 2400 лв да ти е годишният разход на колата, това са 200 лв месечно.Не е чак толкова много при доход от 2500 лв.Храната не е чак толкова скъпа, а и за телефони не харчите.Явно давате пари за други скъпи неща.Тия"био"храни са голяма измислица.Баща ми беше агроном и после фермер та съм наясно как се отглеждат зеленчуци и плодове . всичките се пръскат, щото иначе ще ги хване болест или налазят вредители.Така че никакво "био"не са.
93
0
 
3
 
! Отговори
Св преди 6 години
Абе остави, на нас не ни излизат сметките. Аз не казвам че не си прав, просто си правиш по - добри сметки. Щом си доволен е ОК. Явно си е до късмет - все нещо ремонтираме, лекуваме ... Да сме живи и здрави щом оцеляване досега, се справяме някак. Явно сме каръци та за всеки случай плащаме застраховка на дома 130 лв. :).
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сметките зимата са около 300 лева.Само храната е поне 600 (гледам да купуваме качествена) Гориво на колата 100.Това са ти 1000 само дотук. Лятото сметките са по-ниски, но тогава идват данъците на имотите и изравнителните сметки.
91
3
 
8
 
! Отговори
Св преди 6 години
Ми последната година на трошката дето продадох (преди 4 години) - платих 1000 лв. за ремонти. Каско и гражданска - 500 лв. Данъка - 130. Гуми 500 лв. И като се има впредвид овехтяването и на година с мин. 300 лв./год. - излиза 200 лв. на месец. Без да си вкарал контактния ключ.
90
1
 
12
 
! Отговори
Св преди 6 години
Моя телефон е НОКИА 130 (с фенерче и копчета) . Нямам време от работа за социалните му там глупости. На жената е евтин Самсунг с хубава камера, колкото да снима детето като расте. Не че и трябва и на нея. Най - евтините планове. Но факт е че водата и тока са ни над 200-250 лв./мес. И аз си мечтая за слънчеви панели но няма как да сложа. Бойлера ни изяжда всичко. Парното и то 200 лв. ... Кабелна и интернет -30 лв.
89
0
 
3
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Е колко консумативи даваш за тая кола? Годишно да са 1000 лв.Горивото да е още 1000.При 30 хиляди годишен доход това са малко процента от целият доход.Друг въпрос е ако караш някоя скъпа лимузина.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България не сме!Ама хич даже, направо сме олимпийски богове.
87
3
 
5
 
! Отговори
Св преди 6 години
Аз затова я продадох колата - сметнах че на месец ми отива средно по 200 лв./мес. само да стои в гаража, без да съм я и изкарал. Автокаско, ремонти, гуми, масло, гражданска, данък, винетка, овехтяване ... Сега гаража ми е пълен с други неща :). Едни детски дрешки и обувки средно на месец са ми над 200-250 лв. Като кихне - аз кихам минимум по 200 лв. Сега и инхалатор купих за 120 лв. И разни БИО измислени храни по женската логика на съпругата - излиза златно.
86
0
 
6
 
! Отговори
До Св преди 6 години
Ами не знам какви сметки си правите.Аз например плащам малко за ток, защото живея в къща и имам слънчеви батерии за бойлер, а пък зимата парно, което дава и топла вода.Зимните месеци излиза по-скъпо заради парното, ама пак ни остават достатъчно пари.Естествено не купуваме телефони по 1000 лв или да карам нова кола като и 10 годишна кола ми върши работа.