1,15 млрд. евро дошли от гастарбайтерите ни в България

Най-много пари изпращат сънародниците ни от САЩ, Испания и Гърция
11 апр 2018 07:00, Елка Василева
189
1,15 млрд. евро дошли от гастарбайтерите ни в България
Снимка: архив, Reuters

Над 1,15 милиарда евро са изпратили сънародниците ни, които работят в чужбина, на близките си в България през 2017 година. Това е с 284 млн. евро повече, отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите е възлизала на 869 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери, пише „Монитор“. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната.

Освен това част от парите се изпращат по хора или чрез автобусните превозвачи, като най-развита е тази система на пренос на средства между България и Гърция.

Отделно пък БНБ отчита само преводите над 2500 еврo.

Разбивката по месеци показва, че месец май през 2017 г. е бил рекорден за последните 8 години. През петия месец на миналата година гурбетчиите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро. Сумата се доближава до направените преки чуждестранни инвестиции в страната, които тогава са били в размер на 120 млн. евро.

За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро, което е увеличение с 36,7% на годишна база. Това обаче за пореден път показва, че всъщност не инвестициите, а преводите от емигрантите движат икономиката напред.

Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост. Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението, въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с инвестициите.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния потребител.

Всички вътрешни презгранични трансакции в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
5
 
! Отговори
BG преди 6 години
Скъпи всичко разбиращи и много горди,масовият гурбетчия е един постоянно доказваш се евтин работник, който се примирява с малкото евра, но много за българите лева. И да работи да издържа децата си, които един ден ще вземе и родителите си, които един ден ако ги няма -няма да има на кого да праща и къде да се върне.Хората сме стока, използват ни където сме нужни!В България не сме!
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако колата нямаше нужда от консумативи и не се разваляше от време на време, нямах нужда от дрехи, нямах медицински разходи и къщата не се нуждаеше от поддръжка, щяха да ми остават едни 1500 лева, факт.
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте статистика колко пари идват от Русия в България.
82
1
 
11
 
! Отговори
Св преди 6 години
Съгласен съм, но явно пак казвам, не сме добри много в сметките - нашите битови сметки са над 500-600 лв./мес. Някоя болест, някое подаръче по детски партита, за храна и отиваме към 2100-2200. Ако спестим нещо, все някой уред ще изгори, неотложен ремонт и накрая на годината - "0"-ла. Даже месо не ядем и алкохол, по здравословни причини. Малко за детето и това е. Просто вече всичко много поскъпна, търся си по платена работа вече.
81
3
 
3
 
! Отговори
До Св преди 6 години
Токът и водата са ни 80 лв.Телефони, кабелна, Интернет още 60 лв.Гориво 100 лв.Дотук 240 лв за сметки.Храна за нас и децата и други неща за децата да са ни още 800 лв.Остават 1500 лв, които харчим за забавления или част от тях спестяваме.Зимата естествено има 200 лв за отопление.Чудно ми е какви пък толкова разходи правиш та 2500 лв не ти стигат.И то без кола.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България се произвежда, но въпреки държавата и ниското качество на останалата работна ръка.
79
4
 
13
 
! Отговори
Митак преди 6 години
Без средствата изпращани от българите в чужбина "икономиката" на феодалната територия България ще изпадне в колапс.
78
2
 
9
 
! Отговори
do 80 преди 6 години
Грешиш, че в България абсолютно нищо не се произвежда.Не е необходимо да бъде правено само крайно производство, което фактически е видимото от крайните клиенти.Само като пример в голяма част от автомобилите има българско участие, дали като производство на компоненти или развойна дейност. Отделно има софтуерни фирми, които пишат по различни проекти. В днешно време нещата са комплексни и почти никъде няма един продукт, от-до направен на едно място.
77
3
 
14
 
! Отговори
Св преди 6 години
Ние с жената, с доход малко повече от 2500 лв/мес и малко дете - не можем да се справим, и даже не ходим на почивки и нямаме кола. Имаме собствено, наследено жилище. Но явно не сме добри в сметките нещо ...
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некадърните избягали, кадърните останали, та след 30 години имат най-ниските заплати в ЕС. Пращи от кадърност, ей.
75
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно най-некадърните първи избягаха от България и сега те били пращали пари в България. Голям смях, как пък не. Пари пращат най-вероятно тези, които перат пари по някакъв начин или нещо друго с криминален характер. Единственият нормален вариант, който съм срещал, е мъжът да е отишъл някъде в чужбина временно да работи и праща пари на жена си и децата, които са в България.
74
5
 
13
 
! Отговори
До 79 преди 6 години
И какво всъщност произвежда българската икономика? Цялата икономика е алъш-вериш, търговия с внесени стоки, кръчми и хотели, зъболекари, фризьорски салони и куриерски фирми. Като отида да пазарувам в Германия, къде мога да намеря каквато и да е българска стока? Емигрантите реално внасят валутата в България, с която си купувате западните коли и айФоните.
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво произвежда България, но никъде по света не съм виждал толкова много кампании от типа "Зов за помощ". Та въпросът е и какво достига до теб.
72
7
 
8
 
! Отговори
до 62 преди 6 години
Без тези пари, страната ще фалира.-Парите на имигрантите са нищожни в сравнение на 100 млрд. лева, които произвежда България годишно. Не плачи на БГ, и ние не плачем за теб.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам си много понятие даже, отделно че имам апартамент и къща. Кола, качествена къща (говорим наистина всичко да е окей, а не да влачиш кюмбето с въглищата) и две деца да издържаш, че и на почивка да заделиш 300 лева при двама работещи е пълен смях с 2500 на месец.
70
4
 
8
 
! Отговори
ХРИСТО преди 6 години
До анонимния който познава само такива на които им изпращат пари от България...Ами то явно и ти си такъв каквито са ти и познатите...Некадърници и лентяи дето където и да са все нямат пари...
69
13
 
6
 
! Отговори
До 68 преди 6 години
Ти имаш ли си понятие какви са цените по курортите в България? Две нощувки с две закуски и вечери в четиризвезден спа хотел излизат 200 лв за двама човека.Като сложиш и горивото и обяда излиза общо 300 лв.Много ли са? С доход от 2500 лв месечно спокойно може да се отделят по 300 лв всеки месец.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
скоро и това ще спре като няма на кой да пращат
67
8
 
6
 
! Отговори
Партиец преди 6 години
А защо не казват колко идват от путинова русия? Интересно май никакви не идват от там
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От това, че тези българи са избягали от България, България губи много - много повече отколкото парите, които те евентуално пращат в Българяи, макар че аз за такива хора не знам, а имам много познати с роднини избягали от България, най-често децата им. Какво от това че били пратили милиард евро, когато заради бягството им, България губи 100 млрд. евро?!