"233 метра между живота и смъртта": Мечтата на Теодора

В кадри: Опитът за подобряване на рекорда за дълбоко гмуркане
11 апр 2018 14:07,
16
"233 метра между живота и смъртта": Мечтата на Теодора
Снимка: Facebook

"Теодора беше една крехка жена, която тежи 47 килограма и се гмурка с едно оборудване, което тежи 166 килограма. Тя беше малка, но имаше огромно сърце и преследваше мечтата си докрай. Това, което правеше Теодора, е на ръба на човешките възможности. Не исках всичко, което тя е постигнала да се забрави за три дни. Оттам дойде идеята за този филм "233 метра между живота и смъртта". Това разказа пред Нова тв главният редактор на в-к "168 часа" Слави Ангелов.

Още по темата

Той е човекът, който заснема последното гмуркане на Теодора Балабанова, успяла да се гмурне до 230 метра дълбочина.

Заедно със съпруга си Михаил, българката опита да подобри световния рекорд за дълбоко гмуркане, но след усложнение се удави. На Теодора обаче не ѝ е достигнал само метър, за да подобри досегашния рекорд.

"При такива дълбоки гмуркания има няколко проблема, свързани с дълбочината, газовете, които се дишат и престоя под водата. Оказва се, обаче, че Теодора е страдала от неизлечима болест. Тя е имала скоротечен рак, който е открит при аутопсията. И на нея реално са ѝ оставали може би два месеца живот. Така че се оказва, че това е един добър край за нея", добавя Слави Ангелов.

Припомняме ви, че Теодора и съпругът ѝ се опитаха да подобрят световния рекорд на дълбоко гмуркане в района на залива Торонеос, Халкидики, когато 45-годишната жена получи дезориентация, което доведе до удавянето ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 6 години
Това беше една смела жена.Поклон.Дори господ не би я съдил.Вие също нямате право.Коментарите ви са излишни.Всеки има право да живее както прецени.А филма не го плащате вие.
11
1
 
5
 
! Отговори
do 7 преди 6 години
Ти пък къде видя злоба? Подобни "подвизи" са безмислени и не носят нищо на обществото, само собствено удовлетворение, но вероятността да се удави е огромна и съответно мъка на близките. Например от работниците по фасадите на високи сгради има много повече смисъл.Рака не бива да се намесва, защото доколкото разбирам до смърта й никой не е подозирал за него. Разбрали са постфактум при аутопсията.
10
1
 
2
 
! Отговори
мир на праха и преди 6 години
Супер хора. Как издържат на 230м?
9
3
 
5
 
! Отговори
Holdor преди 6 години
Велика жена, героичен край.. Смислен живот и удовлетворение.
8
1
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Това е един глупав коментар. Става дума за скоротечен рак. Дори да не е скоротечен, повечето ракови заболявания протичат асимптоматично до края на втората фаза. Не става просто така да идеш в болницата и да кажеш "Бе я ми направете една кръвна картина с маркери, да видим дали случайно нямам рак."
7
3
 
7
 
! Отговори
Не разбирам.. преди 6 години
...злобата по адрес на тази жена!Тя си е отивала от живота. И вместо да съкруши себе си и близките си в една дълга агония, е решила да си отиде от света постигайки нещо изключително. Да остави следа. И да нарани най-малко хората, които я обичат.Това, според мен, е проява на едно красиво благородство! Нека Теодора почива в мир!
6
3
 
9
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Поне е загинала с удоволствие от това, което прави. Ако няма такива хора, още щяхме да ходиме на четири лапи.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е една глупава смърт, с нищо непомагаща на никого.освен това си личи,че не е била добре.толкова слаба?! как пък не отиде да си пусне едни кръвни изследвания?!
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''Разликата от смърта до подвига е само миг.''. Юлиян Манзаров също се гмурка и загива. Гмурка се в река Лим и спасява животи...Резултатът от извършеното от Теодора е - един загубен живот. Спасени животи - нула.Защо?!? Филм за Юлиян - кога?!?
3
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо сте подвели Теодора.Да беше се гмурнала в земеделието./ да произведе нещо/. И там има силни силни усещания. Ама няма пари за такъв филм.
2
8
 
26
 
! Отговори
доц. от БАН преди 6 години
Когато стана инцидента много хора написаха , че е това е плод на безрасъдство и глупост.Гарантирам, че не е така просто Теодора беше безкрайно смела и мечтите и нямаха край.Безрасъдно е да умреш докато крадеш ток или караш колата си пиян.Посклон пред всички смели сърца на България. Разликата от смърта до подвига е само миг.
1
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мерси аз от такива "мечти". Това не е мечта, а егоизъм спрямо близките и.