Като има реклама на цигари: Нека показва умиращ от рак!

Милион българи пушат, доста повече от средното в Европа
Обновена: 22 апр 2018 20:49 | 22 апр 2018 20:45, Камелия Цветанова
49
Като има реклама на цигари: Нека показва умиращ от рак!
Снимка: Reuters, архив

СЗО и експерти от България, Европа и света настояха за подобряване и прилагане на политиката за контрол на тютюна в България и ЕС в контекста на ограничаване на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия.
На кръгла маса, посветена на темата, д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, коментира, че у нас имаме големи традиции в производството на тютюневи изделия, но имаме и големи традиции в борбата с тютюнопушенето.

Още по темата
"През 2005 г. беше приета рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО. В България беше създадена и голямата гражданска инициатива "България без дим“, която обединява хиляди българи, които искат да не бъдат опушвани от тютюневия дим”, обясни Гешанова.

Тя припомни, че тази гражданска инициатива помогна много за забраната на пушене на закрити обществени места.
Според нея рекламата на цигари никога не показвала лошата страна на нещата.

"Те никога не показват болница или човек, който не може да диша и умира от рак. Те показват една фалшива прекрасна страна на тютюнопушенето, която подлъгва голяма част от младите хора. В България сме извървели дълъг път - имаме забрана на пушене на обществени места на закрито, грозни снимки, висок акциз, забрана за реклама в медиите. Но все още има изключително дълъг път, който да извърви страната ни, за да достигнем най-добрите практики по света“, посочи още Гешанова, цитирана от Нова телевизия.

"Готови сме да работим заедно с правителството и гражданските организации, за да постигнем мисията си. Това е бъдещето на децата на тази красива страна. Всяка година си отиват без време над 20 000 души в България поради тютюнопушене. Това е абсолютно неприемливо и трябва да работим много усърдно, за да се справим с това предизвикателство“, заяви д-р Скендер Сила, представител на СЗО и ръководител на офиса на Световната здравна организация за България.

Той коментира, че всяка година тютюнът убива 7 милиона души и развива много болести.

"Тютюнът не само утежнява здравната система, но и икономиките. Следователно всички здравни организации призовават всякакви форми на реклама на тютюневи изделия да бъдат забранени, за да може да се намали броят на тютюнопушещите. Съвсем ясно е доказано, че при излагане на реклами се увелича процентът на млади хора, които пушат. При това младите хора до 25-годишна възраст казват, че редовно са изложени на подобни реклами“, посочи представителят на СЗО.

Скендер Сила изтъкна още, че в последното десетилетие в България тютюнопушенето се е увеличило.

"Днес над 1 млн. от зрелите българи пушат. Това е поради липсата на стратегия и политика. СЗО е изключително угрижена за положението в България“, каза Сила.

43% мъжете и 27% от жените пушат, което е далеч по-висока стойност спрямо глобалното ниво. България трябва спешно да се опита да се справи с тази епидемия, категоричен бе още представителят на СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то всичко ни е ОК в България та пак цигарите са проблема, нямам думи.Оставете хората да си живеят живота както искат,то и без това ще се мре от мизерия не от друго.
23
0
 
28
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Ми да дават на рекламите за салами също болни от рак ...На чипс ...На сирене от палмово масло ...На макдоналдсИ т.н
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се рекламират автомобили нека се показват размазани хора от автомобилни катастрофи.Като се продава минерална вода задължително на етикетът подути трупове на удавници със сбръчкана и зеленясала кожа.На всички електрически уреди трябва да има снимки на овъглени тела или крайници от токов удар.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЖЕНДЪРИТЕ, ВЕГАНИТЕ, НАЦИСТИТЕ, ТЕРОРИСТИТЕ, ГЕЙОВЕТЕ, НЕПУШАЧИТЕ, ВСИЧКИ ФАНАТИЦИ СА ЗА .. ЕПАНЕ. ОТ ЕДНО ТЕСТО
20
0
 
16
 
! Отговори
DO СЗО преди 6 години
Майка ми умря от Рак на Панкреаса , Жена която не е пушила и пила - докторите ми казаха че е Алкохолик . Питах ги как става това ?Исках Операция , отказаха ми защото била Пътник . Просто и направиха Химиотерапия и НИЩО ДРУГО . Днес попаднах на снимки на Личния и Лекар и Лекуващите и Лекари - Яки Купони в Лас Вегас , Рим , Тайланд , Хонолулу и Хавай .
19
6
 
12
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 6 години
И ГРОЗНИТЕ СИ ФАНАТИЧНИ НЕПУШАЧЕСКИ МУТРИ ДА СЛОЖИТЕ ПАК ЩЕ СИ ПУШИМ МААААМ ВИ ДЖЕНДЪРСКА
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже цигарите не са толкова скъпи искат да им вдигнат цената като ги направят нелегални.Едно време така са казвали и за тревата,екстазито и амфетите.Че едва ли не милиарди умират всяка година и затова по добре да са незаконни.И кво стана?Просто им вдигнаха цената а много повече хора умират от наркотици менте правени по мазета и в Китай.Сега и с тютюна ще е същата постановка.После какво?Храната,водата,сексът,въздухът.Защо не и животът и той е вреден?Циркове за да ви вземат парите.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновено неприятните сцени се излъчват с предупреждение да не се гледат от деца и хора със слаби нерви, т.е. вредят на психиката. СЗО не обясниха ли на бг ентусиастите, че нямат право да вредят под предлог, че помагат? Сигурно Гаврилова се е пенсионилала и сега на скорост ни връхлита Гешева!
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато има реклама на храни - НЕКА ПОКАЗВАТ ВСИЧКИ БОЛЕСТИ КОИТО ДОНАСЯТ МЕНТЕТАТА С КОИТО НИ ХРАНЯТ.Когато има реклама на лекарства - НЕКА ПОКАЖАТ КОЛКО СА ВРЕДНИ И КАКВО ПРИЧИНЯВАТ.Нещастници, подигравате се с хората. Ако само цигарите са проблем...............
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз реклами на цигари не съм виждал от минимум 10 години.
14
3
 
2
 
! Отговори
ПОвредиха децата преди 6 години
масовите убиици чрез нагло вредните цигарени пакети получават ежедневно инструкции как с е увреждат и убиват домашни хора облечени с или без джобни телефони..милиарди тежко терористични скенери се разпространяват маскирани като цигарени кутии.подставени на власт не вземат мерки з а блокиране на тежко терористичните оръжия.Особенно тежки увреждания имат деца в градини ,ясли и начални училища.терористи и педофили ги увреждат с камери ,хлор токсични газове и цигарени ракови пакети ..
13
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
А при всяка реклама на презервативи, да слагат по един printscreen от коментарите в Dnes. bg
12
4
 
2
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 6 години
масови убиици чрез зомбирани на власт принудиха производители на цигари да продават тежко терористични съоръжения подготвящи ликвидация на живота на земята/ползват холограмни скенери инсталирани на пакетите вкл маскирани като бандероли/обсег на действие на един хвърлен на асфалта цигарен пакет до 1000 км.целеуказва на black dead killers дъното на атмосферния океан.Ползват мощни плоско екранни телевизори за събиране и обобщаване в под пикосекунден режим на огромна информация
11
3
 
0
 
! Отговори
Oponi преди 6 години
Nisko, nisko, nisko....po-nisko......v graf ignatievo....bezmer....oste po-nisko....lesnovo....oste po-nisko...krumovo....po-nisko.......uzundjovo.......po-nisko.....
10
0
 
5
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Не че изящната ви цензурна цедка ще ме публикува, и не че публиката ви не се забавлява с премъдростите на отрязването - "светлото бъдеще" сега е добре платеният дядо Сорос.Успех в препирането на отдавна препраните мозъци - дотук се справяте добре, почти като "Красива България" - разрухата и манипулациите с прането са в основата на гнусното ви папане!
9
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 6 години
"д-р Скендер Сила" - МБУУУУУА ХХХА КОААЙХАХАХАХА ВААААХААА!Идиотска работа, хем скендер, хем сила, и му плащат на тоя *** да говори глупости.
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаЦигарите не причиняват само рак. Рискът от инфаркт и инсулт също се повишава в пъти.
7
2
 
0
 
! Отговори
аман от терористи преди 6 години
Продават цигарени пакети предизвикващи РАК nagli teroristi и черни масови убиици разпространяват тежко терористични цигарени пакети с исключително жестоки ракови скенери инсталирани в тях..проучвани са случаи на скоротечен рак причинени не само с хлор токсични канцерогенни разтвори продавани на населението вместо питейна вода но и чрез черни тежко вредни ракови цигарени пакети.
6
0
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Бъдещите клипове на Криско ще бъдат доста страшнички.
5
5
 
22
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Според последни изследвания 50%от раковоболните са пушачиОстаналите 50%не са пушачи:))))Що не си носите новите *** и не спрете да гледате в канчето на другите.