Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да

При избори днес: В парламента само ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП
22 апр 2018 14:25, Красимир Ангелов
509
Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да
Снимка: Reuters

Кризата в Сирия изостря българските страхове, сочи социологическо проучване на агенция АФИС.

Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното национално представително изследване на агенцията. На обратното мнение – че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

Периодът на провеждане на изследването съвпадна с американските ракетни удари над Сирия, които създадоха риск конфликтът между САЩ и Русия да навлезе в неуправляема спирала.

На въпроса "Кой, спаред Вас, се стреми към подобен конфликт?", 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – "главно Русия".

В медиите тече политически дебат за това, трябва ли България да вземе страна в противоборството на световните сили и ако да, чия страна и колко решително да го направи. Какво мислят гражданите на България? На въпроса, "Ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България?", категорично преобладаващият отговор на 64% от хората е – "Възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия.

Авторите на изследването подчертават, че България не прави изключение във възприемането на Запада или част от Запада като източник на заплаха за мира.

Влияе ли случващото на международната арена на вътрешнополитическите нагласи и ориентации? Отговорът е и не, и да, сочи изследването. Промяна в електоралните нагласи няма. Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. Всички останали политически сили засега остават извън сметките на евентуалното бъдещо разпределение на депутатските мандати.

За сметка на това рязко е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция – от 29% на 36%.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието регистрираме спрямо Европейския съюз и Българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция.

Покачва се и доверието към трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

АФИС отчита също, че симпатиите към Русия и руската политика нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
381
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че 85% от българите не щат ***.
380
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русофобска мутраВбесен ли си??? споко, като ти го наацентря в *** ще ти мине.
379
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти пък откъде знаеш какво иска Българина?Много ми са смешни такива индивиди, дето все казват какво иска народът, какво иска България, к.акво иска българинък.Кой те е упълномощил да говориш от името на всички?
378
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След всяка изява на Цветанов, Гърневски и още неколцина от породата "демократи" Западът губи позиции у нас. А съчетанието "демократични евроатлантически ценности" действа като пургатив за нормалния българин!
377
6
 
9
 
! Отговори
Русофобска мутра преди 6 години
За Русия лоша дума да не съм чул от вас че направо ме вбесявате вече!
376
11
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Българинът мрази всички. На него всички са му виновни за собственото му безхаберие.
375
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мнениеШа *** звиняваш ама преди половин час те помолих да ни обясниш що е това "***" ама ти мълчиш като ***. Та???
374
11
 
8
 
! Отговори
да питам пак... преди 6 години
Защо ,като е толкова хубаво в Русия, всички бягат на Запад? Буквално всички....вижте емигрантите в Русия и в САЩ--- на американци в Русия, дали изобщо има? и на руснаци в САЩ- не можеш да се разминеш от желаещи да страдат в САЩ руснаци, и не само страдат , но и драпат, та драпат да страдат. Защо, бе джанъм ? Защо?...
373
8
 
8
 
! Отговори
FMC преди 6 години
Я виж ти, "сoросоидни" се филтрира. Ето още едно доказателство. Сакън, да не обидим сoроcоидчетата.
372
10
 
9
 
! Отговори
FMC преди 6 години
Хаха, само 11% подкрепяли Запада. А по форуми и паланки имаш чувството, че 80% подкрепят Запада. После кои били троловете. Ясно е кои. Аман от *** ***.
371
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая агенция правила проучването на директно разпореждане от Москва ли е ?Пълни глупости. Българина не ще ***.
370
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда те са тъпо племе то гора тайга планина за тях е едно се са си в ***
369
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От русия няма никаква файда
368
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руссата *** не щем и да я чуем
367
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно наистина правдиво заглавие. За първи път от тоя автор. Статията няма да я чета, защото автора не ми е симпатичен. Предишни негови материали са си били пълна манипулация и заблуда. И приказване на общиприказки и лозунги. Такива няма начин да ми спечелят уважението. Когато си журналист, нивото на социалната ти отговорност трябва да е много високо. Иначе си въшка. Бълха някаква. Вреден и опасен.
366
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е бита карта
365
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито русия е велика нито ни дреме за славянството не сме дори и славяни
364
20
 
9
 
! Отговори
реалност преди 6 години
Не зная кой, какво обича, но зная , че от 1878г. / според Захари Стоянов / и до днес, ние поробените от турците българи, а сега "поробени " от Запада живеем много по-добре от "свободните" руснаци. Доказателство----гледайте емиграцията, тя е винаги от изток на Запад....Защо, като е толкова хубаво в Русия, никой не иска да живее там? Защо бе джанъм ? нима Захари Стоянов лъже?
363
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не е, и не трябва да бъде против Русия!
362
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците сме ги били и пак ще ги бием