Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да

При избори днес: В парламента само ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП
22 апр 2018 14:25, Красимир Ангелов
509
Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да
Снимка: Reuters

Кризата в Сирия изостря българските страхове, сочи социологическо проучване на агенция АФИС.

Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното национално представително изследване на агенцията. На обратното мнение – че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

Периодът на провеждане на изследването съвпадна с американските ракетни удари над Сирия, които създадоха риск конфликтът между САЩ и Русия да навлезе в неуправляема спирала.

На въпроса "Кой, спаред Вас, се стреми към подобен конфликт?", 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – "главно Русия".

В медиите тече политически дебат за това, трябва ли България да вземе страна в противоборството на световните сили и ако да, чия страна и колко решително да го направи. Какво мислят гражданите на България? На въпроса, "Ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България?", категорично преобладаващият отговор на 64% от хората е – "Възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия.

Авторите на изследването подчертават, че България не прави изключение във възприемането на Запада или част от Запада като източник на заплаха за мира.

Влияе ли случващото на международната арена на вътрешнополитическите нагласи и ориентации? Отговорът е и не, и да, сочи изследването. Промяна в електоралните нагласи няма. Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. Всички останали политически сили засега остават извън сметките на евентуалното бъдещо разпределение на депутатските мандати.

За сметка на това рязко е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция – от 29% на 36%.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието регистрираме спрямо Европейския съюз и Българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция.

Покачва се и доверието към трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

АФИС отчита също, че симпатиите към Русия и руската политика нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
1
 
26
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Няма да забравя думите на един велик български професор по социология , за днешните социолози-ако вържеш едно магаре в български университет , след пет години ще излезе с диплома за социолог
400
10
 
8
 
! Отговори
Ф преди 6 години
Само идиoтититe от психиатриятa са питали и многознаещите тролчовци
399
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в България не са останали много българи, кого са питали е интересно, бежанци и руските собственици на земите може би
398
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой нормален човек харесва русия, няма такъв.
397
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е. Днес не обичам Русия повече от вчера, но ненавистта ми към запада нараства с всеки изминат ден.
396
26
 
11
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Симпатиите към Русия са рефлексни и нищо повече , ако питаш българина коя държава наистина му допада , тогава Русия ще изчезне в полето на статистическата грешка.
395
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ждъ кажа на Русссиана, и вассс да заколи!" И търкаше пръста на гърлото си. Но никой не отбираше смисъла на думите му; и за щастие, защото той ги повтаряше и в града, когато ходеше. Игуменът и Бойчо не обърнаха внимание на Мунча, който продължаваше да върти глава и да се хили приятелски.- Я виж, онбашият иде насам! - каза игуменът. Действително, онбашият се задаваше с пушка на рамо и с чанта на гърба. Той отиваше на лов.Той беше 35 годишен човек, с подпухнало жълтеникаво лице, с голямо изпъкнало чело, с малки сиви очи и с поглед ленив и заспал. Види се, че той ядеше афион. След като се
394
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С дивашки викове сганта дойде в града. Той беше по-пуст и по-мълчалив от едно парясано гробище. На мегданя побиха трофея.Само един човек се мяркаше там, като един призрак.Той беше ***.Като позна главата на любимия си Русияна, той вторачи яростни, безумни очи в нея и изригна, в един дъжд от плюнки, една колосална попръжня против Мохамеда и султана.Обесиха го на касапницата.Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира.
393
6
 
33
 
! Отговори
Политик преди 6 години
Държавите в които преобладава проруско настроение.България 85%,Сърбия 85% Китаи 70 % Йран70% Сирия 90 % Беларус 95% Молдова 90% Северна Корея 90% Норвегия 65% Испания 65% Палистина 90% Испания 65% и всички страни от латинска америка 70%.Коя държава има симпари към америка над 50% не се сещам а вие !
392
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петко СлавейковНемци, френци, англичанинаши са враждебници,дружни с нашите тирани,с нашите изедници. Спекуланти са омразни -интерес им покажи,че да виж дела проказнии *** в тях лъжи. Род и вяра е идеяза Русия най-света;нейний подвиг е за нея -благородна й целта.Кога на възраст попристигнах,от моя тейко аз узнах,че руский цар родей се с нази,че турците той гони, мрази,че той ще ни спаси от тях.Кога ни псуваше тиранът,"Московци!" - викаше ни с гняв.-Разбрах, че тейко беше прав.И вярвах, че да ни отбранят,ще хвъркнат бърже къмто нас,все к
391
8
 
25
 
! Отговори
Сърбин преди 6 години
Българи не предаваите поне големия брат,таака както предадохте нас.Ние ви простихме но Русия надали.Не се самоубиваите бъдете мъдри.
390
10
 
23
 
! Отговори
Към Русия с любов преди 6 години
Аз си обичам само руският народ
389
6
 
13
 
! Отговори
Еми преди 6 години
Хора не обръщаите внимание на тоя анонимен русофоб.Скоро ще го ядът прасетата в Беляне.Така се прави с враговете *** народа.
388
2
 
6
 
! Отговори
Дани преди 6 години
423 анонимен.Ти одавна си мъртава дужа.Тебе само мъжки ласки те итересуват пепи.Ти си срам за мъжкото достоиство.Роб.
387
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕмиСупичката, тролчев!! Охлаждааааааааааааааай! Бърджи!
386
7
 
19
 
! Отговори
Еми преди 6 години
Хора не се връзваите на двоини агети вув форома които искат да настроят България против Русия.Тия номера западни в България не вървът.Доказахмего със постановката Скрипал.
385
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДаниТи ако искаш отивай в гробищата. Ние не искаме.
384
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко, че не могат да се качват снимки тук. Щях да ви покажа как съм го нацентрил в жената на един руски ***.
383
10
 
15
 
! Отговори
Дани преди 6 години
България с Русия до гроб.Малкото лъвче ще покаже зъби щтом голямия мечок стои зад него.
382
12
 
17
 
! Отговори
ДОЛУ БЪЛГАРИЯ!!! преди 6 години
РУСИЯ НАД ВСИЧКО!!!