Законът задължава колоездачите: Пеш на пешеходна пътека

С новия закон скачат глобите за нарушителите на колела
22 апр 2018 07:55, Красимир Ангелов
71
Законът задължава колоездачите: Пеш на пешеходна пътека
Снимка: Булфото, архив

При преминаване през пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе от велосипеда и да премине през нея като пешеходец. Този текст е записан изрично в член 123 на новия на Закон за движение по пътищата, който бе публикуван в петък от МВР за обществено обсъждане, съобщава "Труд".

На практика в това няма нищо ново, но правилото масово не се спазва от хората на колела и така се създава опасност на пътя както за самите тях, така и за другите водачи.

И в сегашния, и в бъдещия закон, се сочат няколко ключови изисквания към любителите на велосипеда. За да е изрядно, колелото трябва да е с изправни спирачки, да имат звънец, но не друг уред за звуков сигнал. Задължително е да има фар, излъчващ бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, като се допуска и поставянето на устройства за излъчване на червена светлина отзад. Отстрани на колелата или по рамката трябва да има светлоотразители. Колоездачът трябва да кара възможно най-вдясно по платното в посока на движение, като на места може да върти педалите и по банкета, ако настилката позволява това.

Категорично е изискването велосипедистът да се движи облечен със светлоотразителна жилетка по тъмно извън населените места, както и да не кара "без ръце".

Глобата за липса на жилетка е 10 лева, а за каране без светлини и светлоотразители – 50 лв. В новия ЗДвП санкцията за жилетката скача тройно – 30 лева, а другата си остава 50 лв.

Според черната статистика през 2017 г. по българските пътища са убити 22-ма велосипедисти, а 348 са ранени. Често контузиите са тежки и водят до трайни увреждания, тъй като при катастрофа велосипедистът няма никаква защита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
15
 
! Отговори
Shark преди 6 години
А за наглите шофьори, които карат с двойно превишена скорост по булевардите, които карат пили и дрогирани, кога ще има солени глоби. Или не може, те са баровци, плащат си, или са някакви важни персони или техни синковчета, които се имат за недосегаеми. И кога паяците в Пловдив ще започнат да вдигат неправилно паркираните коли без да подбират по марка и номер? А!???
46
1
 
5
 
! Отговори
Atek преди 6 години
Velosipedna alea v bg li?! V koe selo, koia grad, kolko santimetra, kolko km....regionalni tablici na gps koordinatite im kade ima regioalministri praktikieri?!
45
14
 
19
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Пак някакво герберско недомислие. За да слизаш от колелото на пешеходна пътека трябва да си го карал на тротоара, което по принцип е недопустимо. А ако го караш по платното и стигнеш кръстовище - да слезеш да го буташ като пешеходец е безумно, както са отбелязали по-долу.
44
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не знаят как да направят законите да видят как е в западните страни, те отдавна са измислили вече това, да ги вземат и да ги приложат и у нас. Никой там не слиза да си бута колелото на пешеходна пътека, защото това е безумно, а си има пътека за велосипедисти успоредно на пешеходната пътека и светофари за велосипедисти. Шофьорите като завиват пропускат както пешеходците, така и велосипедистите.
43
0
 
5
 
! Отговори
Господа... преди 6 години
...журналисти. Моля Ви да не ме брандирате с марки спортно облекло. Рискувате да спра да Ви посещавам. Благодаря!
42
1
 
18
 
! Отговори
Ачо преди 6 години
Всичко е от тъпата инфраструктура. Един човек на 70 години ходи едвам, едвам по изкорубените тротоарни плочки, които на места са преплетени със странни напречни стълби и наклони към гаражи и малки дюкянчета. Велоалеята по тротоара е хубава асфалтирана хоризонтална площ по която възрастните хора, децата и почти всички стъпват и ходят просто защото там усилието да се играе на прескок с кучешки ***, разбити и липсяащи тротоарни плочки, брутални изкопи и дълбоки локви е сведено до минимум.
41
7
 
23
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Аре,стига мрънкане!Нахални сте!Покарайте малко колела из чужбината и вижте как се кара!Не коментирам велоалеите,те са ви бонус от ББ!!Лети с колелото по улицата,наближава пешеходна пътека и се юрва с колелото да пресича,а аз като водач на кола,трябва да знам,че той ще свие пред мен-да пресича!!Аре!!
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така направените велоалей са за деца дето не бързат, аз си купих един бегач с Електрическо подпомагане и ти позволява да поддържаш доста добра скорост и да не сменяш предавки за всяко байрче и си жуля по пътното платно , защото все пак съм тръгнал за работа а не на разходка.
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи като пресичам на пътеката някой като ме удари баш по краката и съм на място.ако съм с байка поне ще сурне него,а не краката а и ще се махна бързо от пътеката, ама както и да е не го разбирам това много
38
12
 
15
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
Последния път като ми писаха акт с колелото ми обясниха, че нямам право да карам на тротоара щом съм над 14 годишен. Пешеходната пътека обикновено е от един тротоар до друг. Значи нямам право да карам на тротоара, нямам право да карам и на пешеходната пътека. Ама аз това колело въобще нямам право да го карам! :)
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38 Чакаха, малко ?!?! Сериозно ли ?!)! олеле, лудаци с ллъдаците ви. ПАК НИЩО НЕ НАПРАВИХТЕ !
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
37 - Това е ужасно ! Инкаквонот - ходят по велоалея и няма глоби за това ? Наистина, България е Дивия Запад.
35
8
 
9
 
! Отговори
конкретно преди 6 години
За пешеходна пътека без светофар съм съгласен, че трябва да се слезе и бута велосипеда. Но каква е логиката да слизат на пешеходна със светофар?
34
6
 
27
 
! Отговори
смях преди 6 години
Не съм виновен аз, че в БГ няма нормални велоалеи и се налага да карам по пътя, а понякога по тротоарите. Да не говорим, че и самите пешеходци масово вървят по велоалеите и се сърдят, като ги помолиш да се отместят (вижте велоалеята на НДК например)...В цяла западна Европа хората карат велосипеди. Само наш *** се мисли за голяма работа като си е купил някаква трошка на половин милион км за някакви 2-3 к (едно хубаво колело струва повече от това :D).
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 Просото е смешно, защото това изискване го няма ни в Швеция, ни в Дания. А ако си на по-високо колело в раница, и имаш да минеш 6-7 пресечки е буквално дразнещо. Безмислено закон, правен от хора, които не знаят, какво правят.
32
3
 
19
 
! Отговори
до Отвратен преди 6 години
Като не ти се слиза върви пеша! Или си купи кола.Истината е, че така оплескаха инфраструктурата, че ни да си пешеходец, ни велосипедист, ни автомобилист.
31
6
 
14
 
! Отговори
SS преди 6 години
КОЛАН ТРЯБВА ЛИ ДА СЛАГАТ ИЛИ МОЖЕ БИ ТИРАНТИ ЗА КОЛЕЛО?
30
4
 
20
 
! Отговори
Велосипедист преди 6 години
До човека с детето. Опитвал ли си се да стъпиш на велоалея в чужбина, ако не си с вело ще те отнесат с ругатни или ще получиш същото отношение.
29
11
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Разбирам негодуванието, но паркиране и престой на автомобил върху велоалея следва да се наказва с 10-20 /години затвор ефективно/, а законодателят е предвидил само глоба от 10 лв.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Писна ми от тяхСега си представи един охранен, 60-килограмов 11-годишен, който кипи от енергия и кара като бесен по тротоара, ядосан от това, че бабите му пречат да прави серпантини на воля!В големите градове стана доста тясно, редно е и за децата да има места в парковете, където да си карат велосипедите, иначе става страшно.