Законът задължава колоездачите: Пеш на пешеходна пътека

С новия закон скачат глобите за нарушителите на колела
22 апр 2018 07:55, Красимир Ангелов
71
Законът задължава колоездачите: Пеш на пешеходна пътека
Снимка: Булфото, архив

При преминаване през пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе от велосипеда и да премине през нея като пешеходец. Този текст е записан изрично в член 123 на новия на Закон за движение по пътищата, който бе публикуван в петък от МВР за обществено обсъждане, съобщава "Труд".

На практика в това няма нищо ново, но правилото масово не се спазва от хората на колела и така се създава опасност на пътя както за самите тях, така и за другите водачи.

И в сегашния, и в бъдещия закон, се сочат няколко ключови изисквания към любителите на велосипеда. За да е изрядно, колелото трябва да е с изправни спирачки, да имат звънец, но не друг уред за звуков сигнал. Задължително е да има фар, излъчващ бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, като се допуска и поставянето на устройства за излъчване на червена светлина отзад. Отстрани на колелата или по рамката трябва да има светлоотразители. Колоездачът трябва да кара възможно най-вдясно по платното в посока на движение, като на места може да върти педалите и по банкета, ако настилката позволява това.

Категорично е изискването велосипедистът да се движи облечен със светлоотразителна жилетка по тъмно извън населените места, както и да не кара "без ръце".

Глобата за липса на жилетка е 10 лева, а за каране без светлини и светлоотразители – 50 лв. В новия ЗДвП санкцията за жилетката скача тройно – 30 лева, а другата си остава 50 лв.

Според черната статистика през 2017 г. по българските пътища са убити 22-ма велосипедисти, а 348 са ранени. Често контузиите са тежки и водят до трайни увреждания, тъй като при катастрофа велосипедистът няма никаква защита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако сгазя (юнашката мина през него и колелото) колоездач,който не си бута велосипеда през пешеходната,какво ще се случи с мен ? С оня ясно..
66
0
 
3
 
! Отговори
a one big inteligent преди 3 години
До M.никой нищо не може ти каже .
65
1
 
2
 
! Отговори
a one big inteligent преди 3 години
До Джедай МастърОт Държавната агенция за безопасност на движението държат тази промяна да засяга само лица до 18 години.това е добре тогава.щот аз отразителна жилетка няма да сложа върху костюма
64
2
 
2
 
! Отговори
a one big inteligent преди 3 години
От Държавната агенция за безопасност на движението държат тази промяна да засяга само лица до 18 години.това е добре тогава.щот аз отразителна жилетка няма да сложа върху костюма и на пешеходната зебра няма да бутъм колелото щот ше митребе 1минута да я пресека и ше ме блъснат и после кой винове
63
0
 
2
 
! Отговори
Станислав преди 4 години
До Анонимен 57"По закон, ако има велосипедна алея с колата завива надясно, колоездача трябва да изчака."Къде е тоя невидимия закон? Няма нищо такова в закона. Имаш 2 варианта:1. Колоездача пресича пътя ти по пешеходна пътека - на пешеходната пътека са с предимство пред завиващите коли.2. Колоездача кара най-вдясно на пътното платно и продължава направо, а ти искаш да завиеш надясно - ТИ ще го изчакаш, защото по закон пресичаш линията на платното ЗАД другото ППС, не ПРЕД него.
62
4
 
2
 
! Отговори
Станислав преди 4 години
До Анонимен 55"Половината очакват да карат по пътя и да ги третираш като ППС, другата половина фучат по тротоарите и очакват да ги третират като пешеходци. При срещата с велосидераст съотетно водача на МПС не знае той от кой тип е, при което имаме потенциална опастност."И къде ти е проблема и опасността? И велосипедисти, и пешеходци, са с предимство пред теб. Всички пропускаш и тогава завиваш. И плюс това сам си го написал - на платното е ППС, на тротоара е пешеходец. Толкоз.
61
3
 
5
 
! Отговори
Станислав преди 4 години
До Анонимен 51Абе, умник. И в двата случая ще ме чакаш да мина, след като съм на зелено. Ако сляза да бутам ще чакаш повече и евентуално ще чакаш после и отсреща пресичащите пешеходци, защото няма да можеш да минеш преди тях, след като съм слязъл да бутам колелото. Ако си продължа карайки ще чакаш по-малко. Но в никой случай няма да минеш >преди< мен, аз съм с предимство и в двата случая. Логиката ти липсва, май?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До П.Петров 62по общинския, важното е парите да са усвоени...общинарите проблеми с велоалейте нямат, защото мерцедес и бмв велосипеди не правят
59
1
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Анонимен 57Да вземеш да прочетеш правилника, преди да раздаваш акъл ли ....Слизането на пешеходна пътека има резон, но какво се прави когато велоалеята слиза на пътното платно на авобусна спирка, отново се качва на тротоара, това три пъти за километър. денивелация между тротоара и велоалеята над половин метър и по кой закон е направено това плиткоумие - Отсечката на велоалеята между Мол Варна и Банка SG
58
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бакшишите по новия закон мигач, ще дават ли?
57
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 57Завиващият шофьор трябва да изчака пешеходмите и велосипедистите, така е в цяла Европа, само в твоята сбъркана представа не е така. И велосипедистите!
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От много коментари тук виждам, че мнозинството шофьори си нямат представа от закона за движение по пътищата. Затова има толково много ПТП-та и толкова много загинали и ранени у нас. И колкото повече са заблудени в знанията си, толкова повече агресия се чете в коментарите им. Направо са опасни за обществото.
55
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВелоПедалИсти, спазвайте закона за движение по пътищата! Колата е тежка и бърза, ударите ли се в нея, чао за вас.
54
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По закон, ако има велосипедна алея с колата завива надясно, колоездача трябва да изчака. Пешеходеца е с предимство ако пресича. У нас Наглите колоездачи си карат както си искат и кой им е виновен, водачите на МПС. Да не говорим как ги мързи да ме карат по забра, а прелитат. Колкото и да да блъснати като са така нагли, малко са.
53
4
 
0
 
! Отговори
Esel camping преди 6 години
Kolko metra velosipedni alei imate v Boyana, Oboriste, Bistrica, Gorna baniya, Bankia, Dragana, Shipka, Krushovica, Krasno selo, Ovcha kupel, Hipodruma, Faculteto, Darvenica, Mladostite, Nadejdite, Drujbite, Lulinite, Suhata reka, Dragalevci, Pazardjik, Pleven...ai s.ktir vi bularhitektite i bulsadiite, bulinjenerite...fake...samo alioshi, buzludji i hancheta v kartunite im....miasto v bg ima za 20 miliona naselenie, ama arhitekti i sadii da si vnesem ot komshiite...
52
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на педалетките е, че не могат да се определят - ще се движат като ППС-та или като пешеходци? Половината очакват да карат по пътя и да ги третираш като ППС, другата половина фучат по тротоарите и очакват да ги третират като пешеходци. При срещата с велосидераст съотетно водача на МПС не знае той от кой тип е, при което имаме потенциална опастност.А за супер байкерите, дето се блъскат из тълпите по парковете, да знаете, че на всички ни е кеф и някой ден дружно ще изнасилим някой.
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 до 51Дори да имаш зелен светофар пропускаш тези, които са с предимство, пешеходми и велосипедисти.
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че не караш в Европа, щяха бързо - бързо да те научат какъв е закона за движение с една солена глоба. Кой ти дал книжа па теб, или си я купил?
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Велосипедист /33/В моето детство това ми се случи, но впечатленията ми са съвсем други. Мисля, че веднъж вече ги споделих тук. Бяхме в Зап.Германия, вече беше тъмно. Мама не забелязала, че е застанала точно на велоалеята на една тиха улица. Търсеше нещо в чантата си. И изведнъж мъжки глас казва "Хо!" Жената, която ни придружаваше, обясни къде сме застанали. Човекът с колелото зад нас търпеливо изчака да се дръпнем. Дано и днес са така възпитани, не знам дали мигрантите няма да ги променят.
48
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А на светофар що да слизам - нали имам зелено и си спазвам маркировката?"Поради щото, човеко без книжка, по закон се движиш най-вдясно, а искаш да продължиш направо. Какво правят завиващите автомобили надясно? Изчкват те да си продължиш направо и тогава правят десния ли? Чакат те на зелено? Да не минаваме към другите конфликтни ситуации. За мен хората без книжка(някаква) нямат работа на пътното платно, освен на пешеходни - опасни са както за себе си, така и за другите.