Въпросът днес е: Да се пуши ли по заведенията?

"България без дим": Забраната да остане, но с повече контрол
Обновена: 30 апр 2018 09:38 | 30 апр 2018 09:30,
113

Вицепремиерът Валери Симеонов предложи връщане на режима за тютюнопушене в заведенията, като собствениците да имат право да обособят места, до 50% от територията, на която да може да се пуши.

Тоталната забрана на цигарите в заведенията беше приета през 2012 година, а според д-р Маша Гаврилова, председател на сдружение "България без дим", не трябва да се връщаме назад.

По думите ѝ ресторантьорите доста леко са започнали да нарушават забраната за пушене и не могат да се видят ефектите от нея.

Още по темата

"Ние сме категорично против връщането. Ние искаме да се предприемат мерки, които наистина да доведат до спазване на забраната. Само тогава тя ще има смисъл", каза тя в студиото на "България сутрин".

Нидал Алгафари, който е пушач, смята, че от забраната няма ефект, а собствениците на различни заведения вадят маси навън и пак има места за пушачи, и пак при тях има непушачи.

"С такъв тип забрани не се получава. То се получава с просвещение", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му и другите мерки за борба с вредния навик не са дали ефект, като слагането на снимки на кутиите, разделянето на заведеният на две части и тоталната забрана.

Д-р Маша Гаврилова беше категорична, че българите трябва да свикнем да спазваме законите в страната.

"Няма негативен ефект върху ресторантьорите, при положение, че навсякъде се спазва едно и също нещо", обясни тя.

Нидал Алгафари пък отговори, че дори и да остане забраната, бизнесът ще намери отново начини и пролуки, за да я заобиколи, както и до сега с различни изнесени шатри и други приспособления, където да бъдат настанявани пушачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
4
 
! Отговори
Неда преди 5 години
Много е просто, като за ***. Ако в заведението не се пуши- там ходят и пушачи и непушачи+ деца. Ако пък не пуши- там стъпват изключително само пушачите. И кое е по изгодно за бизнеса, който уж реве, че му е намаляла клиентелата?
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжеш! Не си пушач.
21
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пушач съм, но предпочитам в заведенията да не се пуши. Който като мен не може да издържи без цигара, да излиза да пуши навън.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и към хазарта се равива зависимост но при него даже данъкът е по-нисък и никой не следи за дотъп на деца...Къф е тоя смешен плач...Аз отказах заведнията преди да откажа цигарите... ))) но не защото ми "забранявате" да пуша на закрито. Просто цялата компания и пушачи и непушачи решихме, че можем да се събираме на домашно, където НИЕ СМЕ ЗАКОНА и никой на никого не пречи.Правете любов, а не война! D
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаех, че не се пуши в заведенията? Има ли такива заведения, в които не се пуши?
18
7
 
26
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Забраната да се пуши в заведенията е едно от малкото хубави неща, които се случиха в територията. Който иска да запали, излиза и няма проблем. А вътре ухае на вкусна храна, а не на коптор. Аз отдавна ги отказах, но имам много приятели пушачи, които също подкрепят забраната. Не искам да ходя в заведенията с противогаз!
17
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През соца се продаваха цигари дори на 7 годишни деца, във всеки търговски обект в т.ч. и сладкарниците. Тогавашните цигари бяха турбоотровни. Всеки пушач храчеше катран сутрин. За съжаление се зарибих още 12 годишен и до сега съм зависим от никотин.Моето мнение е, че тютюна трябва да се вкара в списъка с наркотични вещества, каквото всъщност е и тотално да се забрани. А иначе реалистично съм за пълна забрана за пушене на публични, дори и открити места.
16
6
 
16
 
! Отговори
даница преди 5 години
Предлагам с "крумов" закон да се забрани пиенето и да се изкоренят лозята. Защото - "шофьор в пияно състояние" итн. "Син в пияно състояние преби баща си" и т. н. Пиенето нанася такива вреди на обществото, че е време някой да седне и да обобщи, та да се видим какви сме. Нашенецът не си знае мярката и като се напие, БИЕ И УБИВА. Включително родители, съседи, деца, жена и т. н. Намирам напиването за особено вредно за обществото. Пушачът, като пуши на открито, вреди само на себе си!
15
11
 
11
 
! Отговори
11 преди 5 години
До РеалистНещо много си се объркал в аритметиката - непушачите, които ходят по заведения са два вида - едните се натъпчат с ядене за 1 час и си заминават. Другите минават на един чай или някакъв бъркоч (не кафе) и си заминават. Заведенията нямат файда от непушачи, особено нощните.
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със забраната на цигари в заведеният предпазваме подрастващото поколение на България и много по-важно е да се предотврати появата на нови пушачи,защото числото на пушачите се попълва за сметка на младежите.Колкото е по-млад пушачът толкова по-бързо и по-силно настъпва отравянето на организма от никотина.
13
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнозинството от хората не искат в заведенията да се пуши, но пушачите са малка, но изключително агресивна и нагла част от населението и най-вероятно пак ще наложат само те да ходят в заведнията, т.е. заведенията да станат пушални.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога забраната ще важи и за парламента ?
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да направите, това е просто поредната причина за събиране на подкупи.Да живее корупцията или като казва сър Тери Пратчет, като има престъпност, нека поне да е организирана.Като са вредни цигарите що не спрате да ги продавате, няма да се уморя да питам, даже субсидии се дават на тютюнопроизводителите. Много плосък сценарий и колко политици минаха през ПАРЛАмента с тоя лозунг?
10
13
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Стара истина е, че когато отиде една компания в заведение, ако има избор със зали за пушачи и непушачи, достатъчно е един пушач да има и той замъква цялата компания в залата за пушачи без да се съобразява с мнението на останалите хора. Само пушач би могъл да твърди, че зали за пушачи и за непушачи ще свърши някаква работа. Реалността е съвсем друга - след един-два овонени опита, непушачите просто спират да ходят в заведенията и там остават само пушачите и затова и залите за непушачи са празни.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че е нормално да се отмени забраната. Просто част от естествения път назад, който сме поели и мнозинството от народонаселението подкрепя.
8
13
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Нещо не схващам, защо тези от заведенията искат да се лишат от повече от половината си потенциални клиенти като разрешат пушенето в заведенията?!Дълги години в заведенията се пушеше и едно 60-70% от хората гледаха да ен стъпват в заведенията точно заради това пушене. Хората започнаха да посвикват, че няма да бъдат тровени и ново двайсет, масово се нарушава забраната за пушене, а сега и искат да върнат пушенето в заведенията. Очевидно е, че отделни заведения/зали за пушачи и непушачи, не върши р
7
7
 
25
 
! Отговори
Пушком преди 5 години
Пуших 35 г.. От 20 не пуша. Пушачите не ми пречат, но не понасям силно задимени помещения. Още като пушач не обичах да пушат в лицето ми, когато се хранех. Настоявам забраната да остане, особено в заведенията за хранене. Мутрите продължават да рушат държавността.
6
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не. Пуши се навън под найлона. Няма нужда да се вкарва вътре пушека отново.
5
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви цигари в заведенията. Който иска да се трови, да пуши навън. Никой нормален човек не е длъжен да диша смра до ве те на пушачите.
4
7
 
22
 
! Отговори
маке преди 5 години
според мен требе не само цигарите но и пиячката да се забрани по заведенията също да се забранят мазните пържоли кюфтета и така нататък да се сервира само салати чай и мляко другото си е дискриминация