Биеш жената – законно! Домашното насилие не е престъпление!?

Радев: Полицията не реагира адекватно, нужни са законови промени
133
Биеш жената – законно! Домашното насилие не е престъпление!?
Снимка: Flickr

Полицията не успява да реагира адекватно на домашното насилие, защото то не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Заради това МВР шефът Валентин Радев иска да бъде създаден регистър за случаите на домашно насилие и престъпления, основани на полов признак. Целта е подобряване на дейността по превенция и разкриване на тези деяния, обяснява той в писмен отговор на депутатски въпрос.

Още по темата

2432 заповеди за защита от домашно насилие са изпратени само през миналата година от районите съдилища в страната до полицията.

Най-много от тях - 351, са с в София. На второ място се нарежда Пловдив с 205 заповеди. Трето и четвърто място са заети от другите два големи града - Варна и Бургас – съответно 185 и 163. Следват Пловдивска област със 115, Стара Загора с 97, Плевен със 72 и Софийска област с 49 случая.

"Законът за защита от домашното насилие дава правото на пострадал да се обърне към съда за защита. Ако има данни за опасност за живота или здравето му, той може да се обърне и към органите на МВР", обяснява още МВР шефът.

Той допълва, че вътрешното министерство е изготвило предложение за подобряване ефикасността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилие, основано на полов признак. То включва проект с няколко дейности като създаване на автоматизирана информационна система за противодействие и превенция на престъпления, основани на полов признак, и домашно насилие - тя ще включва и актовете на домашно насилие, които не представляват престъпление от общ характер, закупуване на хардуер за функциониране на базата данни и осигуряване на техническа поддръжка, изготвяне на алгоритъм за оценка на риска при случаи на домашно насилие и насилие, основано на пола, обучение на 200 полицаи, свързано с оценка на риска по случаи на домашно насилие, както и за справяне със случаи на домашно насилие.

Валентин Радев посочва и проблемите при прилагането на Закона за защита от домашно насилие от страна на МВР, които са свързани с липса на национален съвет, който да координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии в областта на превенцията и противодействието на домашното насилие и насилието, основано на пола, и да следи и отчита изпълнението им, целево финансиране на дейности по превенция на домашното насилие, работещи неправителствени организации в малките градове в страната, кризисни центрове за настаняване на жени и деца - жертви на домашно насилие, програми за работа с насилниците, достатъчно обучени полицейски служители, специализирани служители за работа с жертви на домашно насилие, алгоритъм за изготвяне на оценка на риска,съдействие от страна на свидетели на актове на насилие, а в някои случаи и на самата жертва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
19
 
! Отговори
САМО АКО ПРИЕМЕМ ИК преди 6 години
ЩЕ се отпуснат пари за организиране на тези"центрове" против насилието.Ще се отчитат "дейности" домашното насилие ще бъде нула.ЩЕ ИДВАТ ИНСПЕКТОРИ ОТ ЕС,ще размахват папки и закони как да обучаваме децата си в "джендърство" ще се налагат глоби.Как само искат да ни харзулнат по нанадолнището на извратенОстта!Радев да намери пари и да въведе закони БЕЗ ИК!
77
13
 
5
 
! Отговори
Домошар преди 6 години
Ако набиеш кучето или котката, докато си у дома си, това за домашно насилие ли се брои или за нехуманно отношение спрямо представител на фауната?Да не попаднеш под ударите на два закона? Затова подбирайте кротки домашни любимци, да не ви дават повод да ги превъзпитавате с по-твърда ръка.
76
12
 
14
 
! Отговори
ПРИЕМАЙКИ ИК преди 6 години
ЩЕ нахлуят у нас всички извратеняци няма да има отвличания.Изнасилванията ще стават по улици и площади както във Мюнхен.Същите тези извратеняци ще имат ПРАВА ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ КАТО ОНЕПРАВДАНИ!ЩЕ КАЗВАТ ЧЕ И ТЕ СА ХОРА И ИМАТ ПОТРЕБНОСТИ! ТОВА НЯМА ДА ГО ДОПУСНЕМ!
75
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някои българи се доказват като мъже, като редовно мандроват жените си!
74
11
 
22
 
! Отговори
ДРАГИ МИ преди 6 години
СМЕХУРКОВЦИ.Никой не се интересува има или няма насилие у нас.Цялото това лобиране е да ни принудят да приемем ИК. Млъкнаха за малко и аз си помислих че разбрха нежеланието ни да направим децата си ***! Стой и гледай докъде ще стигнат в НАХАЛСТВОТО СИ!
73
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** имаше и по Татово време ама тези на които роднините им бяха активни "борци" никои не смееше, не се осмеляваше, да критикува/напада! Какво сега станахте изведнъж много смели българи и начело с задникоближещия мармаладов "про-сефтесор" Вучков?!Защо не се вдигнахте против двойния стандарт от по татовото време? Шубета сте и за това си се пържите в собствения си сос!
72
12
 
13
 
! Отговори
Пак се започна преди 6 години
ТЕ НЕ ПРИЗОВАВАТ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ЗАЩОТО ЗА ТЯХ СМЕ НИКОЙ - БЕЗПОЛОВИ оФФФци. ПРИЗОВАВАТ И ЗАПОВЯДАТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО СЪС НАСИЛИЕ ДА ИЗПЪЛНИ ДЖЕНДЪРСКАТА ИМ ОТВРАТ!Не рзабраха ли че няма да им мине номера?Стига лъжи в българия насилие НЯМА!
71
3
 
7
 
! Отговори
Юрист преди 6 години
До Бай Наистина трябва да се мисли.Ама това се отнася до теб.Престъпление от частен характер означава,че се подава жалба директно в съда и не участват полиция и прокуратура.А не че не може да влезе в затвора.
70
8
 
18
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
пак опитват да пробутват джендъризма
69
5
 
10
 
! Отговори
Юрист преди 6 години
Това е лъжа.Домашното насилие е престъпление,но от частен характер-директно се подава жалба в съдът,а не в прокуратурата и полицията.Това спестява дълги месеци разкатаване на делото ,защото и полицията и прокуратурата са много натоварени.
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Fallschirmspringer 60Браво! Истинският шматарок хвалещ се с посегателство на съвсем обикновенни хора независимо от това с каква ориентация! А защо за разтуха не посмя да набиеш Чавдар Драгойчев - сина на Цола Драгойчева?!Ти се знаеш защо! Аман от български прости щубета и мерзавци!
67
6
 
13
 
! Отговори
не на ИК преди 6 години
още една джендърка се появява да ни промива мозъците.Толкоеа ли е *** че неразбира какво дефакто цели ИК?Толкова ли е продажна за "жълти" каймета да вика на яерното бяло?Толкова ли е продажна че иска да унищожи децата ни със джендърско обучение? Българина не е *** "госпожо"Колкото и да се пените няма да ви стане играта.Българина няма да се продаде!
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Детето болно с темп., нашта си гледа филм и ме чака да се върна от работа уморен за да я водя на лекар!? Щото я мързи и не и се занимава! Дали е за пребиване?
65
4
 
15
 
! Отговори
МЪЖ преди 6 години
Мен ме би Жената , оплаках се в Полицията и ме Арестуваха .
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-просто решение.ГЕРБ са на власт, променят закона и го криминализират. Какво се чудим?
63
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То домашното насилие има много форми и измерения. Жените да не се правят на жертви защото те самите упражняват такова психическо и ментално насилие върху мъжете си че боят е нищо в сравнение с това! Да не говорим че 80-90 % са толкова *** че трябва да получаваме "вредни" за тоя живот с тях.Мислят си че са нещо а, са едни кухи ***...повечето!
62
4
 
16
 
! Отговори
джендърмер преди 6 години
Виждам, че много *** скочиха в защита на Иснтабулската конвенция. Тази конвенция по никакъв начин не защитава жените, а налага толерантност към всички възможни извращения + някак си решиха да вкарат в цялата история и защитатата на бежанците. Има достатчно закони, които да защитават жените. Проблемът е, че няма кой да следи за спазването им.
61
11
 
2
 
! Отговори
учуден до мен преди 6 години
В Истанбулската конвенция се казва още в началото, че текстовете и ще се прилагат без оглед на пол(sex), ***, ДЖЕНДЪРНА ИДЕНТИЧНОСТ, цвят на кожата, произход. Имам предвид оригиналният текст на английски език, в който съвсем ясно се прави разлика между биологичен пол и ***, тоест понятието не се ползва само в значение на "полови характеристики".
60
1
 
12
 
! Отговори
учуден преди 6 години
До Бай ХойИнтересно, аз съм цитирал текстовете от НК, където е казано, че насилието над майки, бащи, деца, бременни жени и т.н. се наказва със затвор. На кого да вярвам-на очите си или на тpoлчетата?
59
11
 
4
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
Смятам за мерзко и изключително гнусно мъж да удари жена.Но от друга страна смятам за похвално да се поотупват с цел вкарване в прави път на гейчетата,за което те по-късно ще благодарят.Първото не съм го правил никога ,второто когато бях млад за разтуха след тренировки минавах през докторската градинка ,където в единия край има тоалетна и отигравах някоя техника на навъртащите се наоколо странни птици.Държа да подчертая инициатива никога не е била моя Не беше в духа на Бушидо