Биеш жената – законно! Домашното насилие не е престъпление!?

Радев: Полицията не реагира адекватно, нужни са законови промени
133
Биеш жената – законно! Домашното насилие не е престъпление!?
Снимка: Flickr

Полицията не успява да реагира адекватно на домашното насилие, защото то не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Заради това МВР шефът Валентин Радев иска да бъде създаден регистър за случаите на домашно насилие и престъпления, основани на полов признак. Целта е подобряване на дейността по превенция и разкриване на тези деяния, обяснява той в писмен отговор на депутатски въпрос.

Още по темата

2432 заповеди за защита от домашно насилие са изпратени само през миналата година от районите съдилища в страната до полицията.

Най-много от тях - 351, са с в София. На второ място се нарежда Пловдив с 205 заповеди. Трето и четвърто място са заети от другите два големи града - Варна и Бургас – съответно 185 и 163. Следват Пловдивска област със 115, Стара Загора с 97, Плевен със 72 и Софийска област с 49 случая.

"Законът за защита от домашното насилие дава правото на пострадал да се обърне към съда за защита. Ако има данни за опасност за живота или здравето му, той може да се обърне и към органите на МВР", обяснява още МВР шефът.

Той допълва, че вътрешното министерство е изготвило предложение за подобряване ефикасността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилие, основано на полов признак. То включва проект с няколко дейности като създаване на автоматизирана информационна система за противодействие и превенция на престъпления, основани на полов признак, и домашно насилие - тя ще включва и актовете на домашно насилие, които не представляват престъпление от общ характер, закупуване на хардуер за функциониране на базата данни и осигуряване на техническа поддръжка, изготвяне на алгоритъм за оценка на риска при случаи на домашно насилие и насилие, основано на пола, обучение на 200 полицаи, свързано с оценка на риска по случаи на домашно насилие, както и за справяне със случаи на домашно насилие.

Валентин Радев посочва и проблемите при прилагането на Закона за защита от домашно насилие от страна на МВР, които са свързани с липса на национален съвет, който да координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии в областта на превенцията и противодействието на домашното насилие и насилието, основано на пола, и да следи и отчита изпълнението им, целево финансиране на дейности по превенция на домашното насилие, работещи неправителствени организации в малките градове в страната, кризисни центрове за настаняване на жени и деца - жертви на домашно насилие, програми за работа с насилниците, достатъчно обучени полицейски служители, специализирани служители за работа с жертви на домашно насилие, алгоритъм за изготвяне на оценка на риска,съдействие от страна на свидетели на актове на насилие, а в някои случаи и на самата жертва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
11
 
2
 
! Отговори
С ЕС в прогрес преди 5 години
Заради антагонизма между двата пола се налага да приемем и узаконим джендърството за да настъпи равновесие в обществото.Джендърите ще донесат само ползи и на първо време е добре да ратифицираме Истанбулската конвенция!
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е довечара мойта ше я смачкам
56
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако жената бие мъжа какво правим?Питам за един приятел бивш президент
55
11
 
5
 
! Отговори
мен преди 5 години
До поредната лъжаТретият пол го измислиха *** като теб. В ИК няма подобно нещо като трети пол.
54
2
 
2
 
! Отговори
Az преди 5 години
До ЖоМи те убийствата са в още по-малък процент. Значи над 99% от хората не ги убиват така, че няма смисъл да се полагат усилия и там.
53
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След подписването на Конвенцията за защита правата на човека, в България ромските безобразия стигнаха небесата! По тази конвенция основно роми и престъпници имат права! Така ще бъде, ако се подпише и тази така насилствено налагани ни простотия!Джендърите ще ни се качат на главите като онези от горното изречение!Е, то бива наглост, но тези съвсем прекалиха!
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги проблемите се създават от простии и ниско- образовани елементи с лабилна психика и хиляди комплекси/вщност последното е следствие от предишните/. Нормалните хола си помагат и се уважават един друг. Когато се жените, щото кекса е супер и не ви интересува какви други качества има партньора ви, следват изненадите.И жени, запомнете, че ви посягат, защото не ви уважават и не съществува САМО един шамар- следва друго. Борете се- с тигана у главътъ на бияча или подайте сигнал в полицията.
51
4
 
5
 
! Отговори
учуден преди 5 години
До предходнитеНе се ли срамувате, че обслужвате чужди интереси и посолства.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Така е! Това което съм забелязал е че българите на запад много бързо се отказват от подобни мераци! Имаше един от Дупница на който му бяха забранили да доближава жена си в радиос от един километър! След мисълта/действието 'абе те че ми кажат' се принудиха да го оставят на топло за месец в общо затворническо помещение! Беше понаучил езика и предупреждаваше един ниско-астрален от Перник да внимава!
49
2
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
като чета коментарите по-долу, направо ми иде да хвана един прът и да млатя, да млатя на воля, на ляво и на дясно...ей така за разкош - щото днес ми е криво или щото имам 200 комплекса или щото "кви сте вие на мен да ми обяснявате"...така де на Балканите традициите повеляват... тука ще си изгнием в невежество и предразсъдъци
48
2
 
6
 
! Отговори
чоека преди 5 години
МВР топлата вода ли ще откриват? Да пратят няколко човека в други страни да видят как са го направили и те това е. Едва ли в Норвегия бият по-различно от тука. Какъв е този 'полов признак' - десетки ли са половете? Сигурен съм, че има и жени къде бият мъжете си. Пример: Жена звани на полицията, че мъжа и я бие. Идват задържат го правят му справка - и нищо не излиза. Че този примерно може да е бил жена си 15 пъти и полициято е идвала 15 пъти. А в базата данни няма никва информация за това.
47
27
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те затова хиляди мъже писаха против истанбулската конвенция.Българина е свикнал да бие.
46
6
 
30
 
! Отговори
Handel преди 5 години
А жената като ме бие аз на кого да се оплача?
45
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може един пол по презумпция да е виновен.
44
8
 
12
 
! Отговори
акъл преди 5 години
Искат да станем безмълвни и страхливи като смотаните англичани. Там не смеят да се скарат от законите за вдигане на шум.
43
16
 
17
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ЗА ЕДНА ГОДИНА само 2432 случая на домашно насилие. Това означава, че една на хиляда жени/съпруги е пострадала. Ами то, ухапаните от кучета са повече.Вярна е, че има много случаи, при които жените не правят оплаквания. Но дори да приемем, че пострадалите са една на сто жени, значи останалите 99% живеят нормален съпружески живот. При тях също има караници, но "къща без дим няма" и мисля, че проблемът се раздува.
42
11
 
25
 
! Отговори
поредната лъжа преди 5 години
***-гнусотията сега почва да ни облъчва постоянно ,че мъжете всеки ден поне по три пъти бият жените. След като набият собствените си жени, сменят се с комшиите и почват да бият чуждите! И само с една цел- да ни наложат гнусната ИК,която покрай насилието на жените цели да вкара гнусната ,богопротивна,човекопротивна идея за трети пол! НЕ -ТВЪРДО НЕ НА всякакви гейвое,*** и гнусни лъжи!
41
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки вкъщи има право да прави каквото сметне за добре и никой няма право да му се бърка.Джендърите от чуждите фондации да си гледат работата!
40
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки документ който дава на някой повече права от на друг е неправилен и трябва да бъде анулиран.
39
36
 
16
 
! Отговори
Йоско преди 5 години
Който не си бие жената, ще си бие коляното. Да смее пък някой външен да ми каже как и по колко да си я бием. Аз щом я бия, значи има за какво. От толкова слободия сме на тоя хал с раждаемостта. Омръзна ми от феминистките ценности.