Дилемата: Живот под наем или кредит до гроб!

Състоянието на пазара с имоти у нас коментират в "Околосветско"
3 май 2018 21:30,
115

Жилищният пазар в момента е такъв - предлагане почти няма, а цените растат ли растат... Все по-далечна мечта ли става новият дом – коментар в предаването "Околосветско" по Bulgaria On Air на Невена Стоянова, съдружник в агенция за недвижими имоти, Снежана Стойчева, мениджър на imoti.net и певицата Нора Караиванова.

Покупката или наемането на ново жилище е съпътствано с много стрес и... пари.

"Хората мислят, че има балон, защото цените са доста високи, но това не е така. Те отговарят на изградената инфраструктура, качеството на строителството. Цените наистина са съобразени с това, което могат да си позволят купувачите" -сподели в предаването Снежана Стойчева.

"Ние сме в Европа. Заплатите се повишават, логично е и цените на имоти да растат" - коментира Невена Стоянова повишаването на цените на жилищата.

Интересът към имотите, който е особено висок в големите градове, се дължи на вътрешните миграционни процеси. Удовлетворено ли е търсенето на имоти и отговаря ли предлагането на очакванията на потребителите е също въпрос, който експертите коментират.

Оказва се, че основен проблем с агенциите е липсата на доверие от страна на потребителите. Факт е, че имотните измами зачестиха, все пак възможно ли е вярата в брокерите да се възстанови, е също обсъждана тема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Момчил преди 4 години
До АнонименИ какво ще работиш в Габрово и на какви пари? :)
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам на такива констатации . Почти всички си имат наследствени жилища....
109
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колегите си накупиха къщи по чужбина, защото: 1. Лихвата по кредита освен ниска, е и фиксирана за целия период; 2. Вноската по кредита е колкото месечния наем, плащан досега; 3. Не мислят да се връщат в България дори и след пенсиониране. В резултат апартаментите им в София са празни от години. Отделно е пълно в обявите с жилища от над 5 години строени, "на шпакловка и замазка", т.е. там не е живял никога ни собственик, ни наемател. Обаче било "инвестиция", дето е вече за основен ремонт...
108
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Тази дилема се решава с Терминал 2. Не бих изтеглил какъвто и да е заем повече в България. Преди 12 години изтеглих малък заем с ниска промоционална лихва,като 100 пъти ме увериха, че до февруари X година ще бъде платен.Плащах навреме всичко, когато дойде въпросният месец видях като проверяваха от банката,че кредитът е изплатен, цъкнаха някакво копче и ми казаха:,, Ми тя лихвата плаваща..." И ми искаха пари за още 4 месеца.Нямаше как да докажа... и да знаете и на други хора са го правили.
107
0
 
17
 
! Отговори
Аврам преди 5 години
Бате,вие кво очакеате да каже тая пенсия..много ясно че ще каже че няма балон. Едно жилище се дава за 200к а минималната е 500лв. Сметките нещо не излизат...
106
2
 
5
 
! Отговори
Baba vi...... преди 5 години
Trakia glavolomno stroitelstvo. ....niama praznoCeliat grad e gamjilo. ......Kato vidish v edin vhod 4-5 dushi go izkupili. ....Otidesh v drug samo doctori. .....Otdelno ot ispania i anglia zapochnaha da si idvat i vzimat po 2-3 daje. Istinata e takava che se kupuva i cenite sa takiva....a kakvo ste se spuka vi kazah veche..Dokato edni rabotiat i praznici i delnici i kupuvat drugi gledat garcia i turcia i posle tuk akal davat. I feisa palen s maloumni snimki kak pluskat i kolko bilo evti
105
7
 
2
 
! Отговори
Baba vi...... преди 5 години
Kakav balon kakavo hvarchilo be maloumnici. ...Kakvo ste se pukne be. ...osven mozacite vi. ...Elate v Plovdiv da vidite kak se stroi kak se kupuva na zeleno. .....Znaete li che ima tolkova mnogo bogati hora (doctori, zabolekari, advokati, restituti, skladadjii i oste drugi )koito izkupuvat vsichko oste na cherteji. ....Okolo grebnata baza (na Pestersko shose) ima 15 zgradi po na 10 -13 etaja daje po 750evro i veche sa izkupeni. ....Do Mola 10 zgradi na 850-900 izkupeno
104
0
 
22
 
! Отговори
Българ преди 5 години
С тия африкански нито можеш да живееш под наем, нито да си купиш.Добре, че повечето наследяват или вече имат от гадния комунизъм, че иначе трябва да стоят на улицата.
103
1
 
20
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Всичко е направено за чужденците!!! Край с българите във България!!!!Корнелия Нинова,Костовисти,Станишовци,всички, които разграбиха България -как спите?????До къде докарахте народа,не ви ли е срам,гадни,алчни,НАГЛИ управляващи!!!!! Всичко Разграбихте в тази държава,вие бивши депутати,министри,мафиоти, а НАРОДЪТ мизерства,студува,работи за жълти стотинки!!!! КАК СПИТЕ????НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ????
102
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V Anglia mnogo malka chast ot anglichanite imat sobstveno jilishte.Pochti vsichki sa pod naem ili v obshtinsko jilishte na koeto plashtat minimalen naem.Koito ne moje da si plashta naema durjavata mu go vzima i go izritva v starcheski dom.Vie kakvo mislite che samo bulgarite sa zle?
101
1
 
17
 
! Отговори
Lina преди 5 години
То поне да беше качествено въпросното "ново" строителство, а не начупена, висяща по бялконите мазилка,следи от струи, зящото няма отводнявяне на терасите, догряма- някаква, въобще всеки бивш ресторантьор с мерцедес решава,че задължително трябва да се "обучава " на едни 4 етажа, и задължително да ви го продаде "гаража" тип апартямент на 1500 евро. Качествените строителни фирми в София са не повече от 4 и ряботата им си личи от километри, заради доброто изпълнение и материалите. Избор има .
100
0
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
По-важният въпрос е как с тези ниски заплати и увеличаващи се разходи ще може да се плаща за жилищата. Кога ще има икономика в тази страна?
99
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитирам:Жилищният пазар в момента е такъв - предлагане почти няма.....Първата лъжа е още в първото изречение. Нататък не четох.
98
1
 
44
 
! Отговори
възмутен преди 5 години
Тая говори пълни глупости.Цените на имотите са прекалено високи от години и това не отговаря на доходите на народа.От скоро се чувства леко мърдане на заплатите на- горе, но това е много,много слаба работа в сравнение с изкуствено завишените цени на имотите.Не изпитва ли срам госпожата да ръси глупости след глупости.
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То се тая. Освен ако не мислиш за наследниците. Това е предимството.
96
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно в момента лев не давам за жилище в София. Пикът на раздуването е в момента. Пълно крушение е човек да се зарови да плаща 30+ години заеми за жилище в един грозен град, който предлага работа и нищо друго. Там бих живял под наем, ако толкова няма къде другаде да намеря какво да работя. И пак предпочитам да ида в чужбина и ако ще купувам, да купя нещо навън. Тук в момента - в никой случай!
95
0
 
22
 
! Отговори
94, преди 5 години
то природата там е хубава затова, защото няма хора да я цапат.Обаче няма хора, защото няма поминък.Понеже крадливите политици съсипаха фабриките.А сегашните само усвояват еврофондове за строежи на кръстовища и за саниране на блокове. А това не е поминък за населението. Само замазване на очи.И освен жилищата друго по-евтино няма. Всичко си е на цените, на които се предлага по цялата държава. А жилищата са евтини пак поради горното-няма търсене,защото няма хора, няма хора, защото няма поминък.
94
2
 
16
 
! Отговори
Смолата на бора преди 5 години
До Анонимен Не че те интересува ама съм енергийно независим.Плюс това имам централна канализация.Не съм от Боянските и Драгалевски села.И се чудя на акъла на живеещите в кв. Манастирски ливади? Аз по-бързо стигам центъра от тях, заради единственат им улица, ха ха...
93
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 94Да ако има какво да работиш в Габрово, например. Миграцията към големия град е заради повечето предлагани работни места и по-високите заплати.
92
0
 
27
 
! Отговори
fake news преди 5 години
Населението на София 2014 - 1 309 634 души по статистика на НСИ. През 2017 - 1.2 млн. Сега ми кажете след като населението намалява кой ще ви купи 52кв гарсониера, която на обявата е 81кв двустаен за по 1200евро на несъществуващ кв?