Стопяваме се ние, топят се и акушерките – наполовина

По 500 акушерки годишно напускат България
5 май 2018 21:48,
52
Стопяваме се ние, топят се и акушерките – наполовина
Снимка: архив Bulphoto

Всяка година около 500 български акушерки избират да работят в чужбина заради по-добрите условия на труд. 95% от новозавършилите акушерки избират да работят в чужбина, предава bTV.

За първите три месеца на тази година са постъпили близо 200 заявления на акушерки и медицински сестри, които искат да работят извън границите на нашата страна.

Недка Петрова напуска България преди 3 години, за да търси по-добри условия на труд и възможности за развитие. У нас е получавала не повече от 300 лв., а във Великобритания средната заплата за тази професия е 35 хил. паунда годишно.

От браншовата организация неколкоратно настояха за 1500 лева стартова заплата – засега без резултат.

За последните 20 години акушерките са намалели почти наполовина и днес те са не повече от 3500.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Всъщност кой и какво обижда 39??! Това че масово българите не говорят език в чужбина и това че са вкопчени в Булсатком и това че гледат някой хитър нашенец да ги води и експлоатира?! Ами това си е живата истина! Българинът в повечето случаи е по природа *** и първичен и това се отразява много ясно и резултатите са на лице! Докато българина се интегрира минава близо век! После защо другите наций са били толкова напред пък и били калпави! Калпавите сме ние българите и ни личи!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Многого сте заблудени, че ви чакат в някой офис да сте шеф, защото тези позиции с нашите соц. дипломи и добър стаж в България нямат значение. Истината е, че интелигентни българи, както и аз с език и постоянно учене, вървим бавно по пътя на това да се интегрираме и да живеем достойно. Няма срамно работа, но в България е срамно да си беден-работещ, с хора които обиждат като 39. Приятелката ми родена тук раб. в адвокатска кантора, сега с бебе работи почасово в една пекарна.
41
1
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
Тези две акушерки, които рабатят в английска болница, каквато и да е тя, първо - знаят език, второ - минали са приравнителни изпити и допълнителни изпити, трето - млади са и вероятно отдавна са тамь работили са нещо си и са учили и полагали изпити. Никой няма да ги вземе направо на работа с българското им образование. Вероятно работят най-нисшата акушерска работа, аза парите е така.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Унизителната работа на Острова е да работиш за нашенец! Ще те експлоатора/*** и няма да научиш език! В началото почти никой не работи това което желае но след две години, когато почне да говори езика, един съвсем друг свят се отваря пред него! Но уви, повечето нашенци чакат на "свои" да ги 'уредат' и от там им почват проблемите! Познавам две акушерки които работят в английска болница и са на по 34 000 пунда годишно!
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Последна дупка на кавала в чужбина са чисто и просто задръстените ни сънародници които не знаят език и чакат някой българин да им даде/намери работа! Тези които работят умствен труд са на светлинни години от твоето положение/състояние както финансово така и интелектуално!
38
2
 
3
 
! Отговори
запозната преди 5 години
По-добре акушерки и лекари от Азия. Мили и внимателни са като хора, а като професионалисти в тази област ненадминати. Нищо общо с крещящите и отвратителни жинища наречени "акушерки" у нас. За лекарите същата работа+надменност и ненаказуемост.
37
0
 
6
 
! Отговори
анна преди 5 години
Не се заблуждавайте хора от воя на лекари, мед.сестри, акушерки и др., че ще напускат страната ни. Там те не работят по специалност. Мият чинии и г.ъ.в...ве на германските и английски старци. За да работят по специалността се необходими много, много изпити, приравнителни, документи и др. Там тези специалисти не са като нашите и изискванията са огромни. Най-малкото, което се изисква е владеенето на съответният език.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35И какво му е достойното да си последната дупка на кавала и то в чужда държава?Аз пък може да не вземам много пари-1500 лв,но съм на бюро и работя умствен труд,а не физически.И хората се отнасят към мен с уважение,за разлика от миячите на чинии.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важно е да живееш достойно. В България на офис позиция си броях стотинките, сега на много по-ниска позиция в чужбина съм, но стандартът на живот ми е много по-висок, нося удобни скъпи обувки, които в България нямаше как да си позволя, карам хубава кола и нямам стрес. Спя непробудно нощно време и не ми звъни телефона в ЛИЧНОТО ми време. Отивам на преглед, без плащане, доплащане, рушвети.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
33 ти си оптимист все пак.
33
0
 
12
 
! Отговори
това е истината преди 5 години
В България сле 20 години българите ще бъдат 2 милиона а ромите 4 милиона
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поправка-акушерки бяха умишлено съкратени.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стопиха ги,с въвеждането на здравната каса много аботанически бяха съкратени и пренасочени на унизителни длъжности .
30
0
 
3
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
S TAKIVA ,AKO VAOBSHTE MOGAT DA SE NAREKAT ,,ZAPLATI-PODAJANIJA,,VSI4KI SHTE ZAMINAT OT BALGARIJA,NE SAMO AKUSHERKITE.NEZNAM,KAKVA E IDEJATA NA TOVA PRAVITELSTVO,NO IZGLEZDA MNOGO LOSHO.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България има нужда от много по-малко лекари и акушерка отколкото се тръби. Има прекалено много болници ако се сравним с други държави, ненужни престои, мизерия. Има болници, където лекарите я имат я не и по 1 раждане на денонощие в малки населени места, няма упойка, мизерия. Е за какво са такива болници? България е малка като територия, малко но качествени болници и бърза помощ не с коли на по 30 г. без дефибрилатор.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли БГ акушерките ,работят като такива като отидат в чужбина.Особено на острова,където се иска отново образование,квалификация и език.Съвсем малък процент от по амбициозните само се домогват.Другите работят унизителни работи ,но за повече пари отколкото в БГ.
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това е норнално. В държава управлявана от пожарникар няма какво хубаво да се случи
26
2
 
6
 
! Отговори
Вики преди 5 години
Боко да подпише Истанбулската конвенция и веднага ще изчезне нуждата от такива специалисти и може да се закрие цялата АГ... И ето ти отново излишък в бюджета и венага ще ги пренасочим към строеж или подръжка н автомагистрали...
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е когато се топи народът да изчезват и работещите
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До червен тролПо това време всичко бе перфектно и никой й за нищо не смееше да се оплаква, така че оправдания не бяха нужни :)