Български деца ще се осиновяват по нови правила

ДАЗД: До 30 май промените трябва да са готови
10 май 2018 18:34, Анисия Иванова
3
Български деца ще се осиновяват по нови правила
Архив: Булфото

Разработват се нови указания при подготовката на дете за национално и международно осиновяване. Очаква се промените да са факт до 30 май, обяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова при откриването на Националния съвет за закрила на детето, съобщиха от Агенцията.

Новите указания за осиновяване се изготвят от междуведомствена група под ръководството на ДАЗД. Целта е да бъдат създадени насоки за всички професионалисти (социални работници, психолози, възпитатели и др.), работещи с деца, както в специализираните институции, така и в социалните услуги от резидентен тип. Нови насоки ще има още за приемните семейства, за социалните работници от дирекциите "Социално подпомагане" и за акредитираните организации за посредничество при международно осиновяване, каза д-р Лилова. 

Акцент се поставя на гарантиране правото на живот без насилие и продължаването на процеса на деинституционализация. Съществено място се отделя на мерките на защита на децата в интернет пространството и на здравословното хранене.

В актуализирания план за изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в България" е заложено продължаването на процеса на деинституционализация, като акцентът ще падне върху домовете за деца, лишени от родителска грижа и домовете за медико-социални грижи за деца. В момента се прави анализ за мястото на резидентните грижи в мерките за закрила, както и мерки за подобряването им от Постоянната експертна група.

Предвижда се промяна на Наредбата за критерии и стандарти за социални услуги за деца. Практиката показа, че има нужда от ревизиране на този подзаконов акт, защото е необходимо да се допълнят и развият изискванията за качество на социалните услуги за деца, е заявила д-р Елеонора Лилова.

Председателят на ДАЗД е изнесла и данни за издадените лицензи. От 1 януари до 30 април 2018 г. са издадени 36 лицензи за предоставяне на 36 социални услуги за деца, 9 от които са за иновативни услуги. Активните лицензи към 3 април 2018 г. са 310 броя за 347 социални услуги за деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да ги давате тея деца само на англичани, понеже така ще спрете потока на педофили към България. С което ще направим страната си по - сигурна. Вярно, ще жертваме бедните сирачета, но пък за сметка на това няма да си развалим отношенията с Тереза. Достойна замяна. Бих препоръчал внука на Бойко да прекара няколко години в британско гейско мъжко семейсто. Ще го научат на английски. Ще му дадат благородното възпитание, островната закваска, така да се каже ;)))
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази Визия за деинституционализация на децата в България е само още един способ да се бръкне още по-надълбоко в джоба на данъкоплатеца, за да се извадят оттам още пари, които да се дадат даром на една определена общност - единствената, която с желание взима тези деца заради готовите парички, които те носят. За тази общност такива деца са банкоматчета. Нито ги възпитават, нито полагат някакви грижи за тях.Стига вече грабежи! Който е зарязал тези деца, да бъде принудително заставен да ги храни!
1
1
 
8
 
! Отговори
Качествените деца преди 5 години
се разграбват с връзки. Те не стигат до хорицата, които си чакат реда и не разчитат на връзки и подкупи.Това, което отива в социалните домове, никой не го ще у дома си. Причините не е нужно да изброяваме.Затова, появи ли се чужденец, желаещ да вземе някое от тези деца - давайте го! Тук такова дете не може да се оправи само и винаги ще е на социалното дъно. Но в чужбина може и да има късмет. Тук ще обременява бюджета и ще стане клошар, общак или родител на себеподобни, създавани заради помощите