8 ден: Хеликоптерите не летят, 100 китайци тръгват да търсят Боян

Вече има и сателитни снимки, едната не върши работа, другата се обработва
Обновена: 11 май 2018 20:06 | 11 май 2018 16:07,
233
8 ден: Хеликоптерите не летят, 100 китайци тръгват да търсят Боян
Снимка: Wikipedia

100 души от китайска страна са мобилизирани в издирвателната и спасителна операция на алпиниста ни Боян Петров, заяви на пресконференция посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу.

Той потвърди, че заради изключително лошото време (буря и снеговалеж) двата хеликоптера, които трябваше да търсят българина, не са успели да излетят.

"При първа възможност машините ще облетят района около базовите лагери. Прогнозата за времето показва, че утре отново ще бъде облачно, ще вали сняг и вятърът ще бъде по-силен, но на 13 май ще има прозорец от по-хубаво време", каза той.

Още по темата

Дипломатът поясни, че групата от 100 спасители включва: опитни алпинисти, медици и хора, които ще отговарят за логистиката.

От информацията, дадена от посланика на Китай става ясно, че спасителният екип се дели на 3 групи. Първата група, в чийто състав влизат 12 спасители, вече е тръгнала от Базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м).

Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат към Лагер 2 (6800 м), а след това и към Лагер 3 ( 7300 м).

"В момента спасителите не могат да провеждат операция на височина над 7300 м, а причината за това е лошото време", настоя Хайджоу.

Деян Петков, който отговаря за логистиката на изкачването на Боян Петров, каза пред БНР, че шерпите, които издирват Боян Петров, вече са достигнали Лагер 1 и ще останат да пренощуват там, за да продължат утре нагоре.

По други маршрути се придвижват още спасители и алпинисти от Базовия лагер, за които до момента няма информация докъде са стигнали.

"Има и други екипи по маршрута - това са китайците и други алпинисти от лагера, с които в момента се опитвам да се свържа, за да разбера къде точно са по маршрута. Денят там още не е приключил", уточни Деян Петков.

Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва в момента.

"Правим всичко възможно, за да получим образ от земята", каза Петков, и допълни: "Районът е много отдалечен и комуникацията е изключително трудна".

Боян Петров е в неизвестност вече 8 дни. Той изчезна на 3 май по пътя към Шиша Пангма – поредният осемхилядник, който се опита да покори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
12
 
16
 
! Отговори
До Юлия преди 5 години
И понеже е истински мъж, сега няма да си гледа децата и друг ще опрашва жена му...
86
22
 
23
 
! Отговори
Юлия е права преди 5 години
Бих добавил само следното - ако Боян Петров оцелее отново - просто да си смени гражданството. Българчетата заслужават само "герои" като Тони Стораро, Азис, ритнитопковци и прочее мазутщина. За българчето е приемливо само да си стои дома (а ако излиза - нека да е на чалготека и да се пръскат стотици левове за салфетки), да си гледка телевизийка, а всеки който се опитва да прави нещо различно - Анатема!А, да - и цър-пър да има, жената в кухнята, салатка, ракия, Планета.Идилия.
85
12
 
11
 
! Отговори
Хана преди 5 години
Човек е по-добре да умре от неразумен живот, отколкото от цигари, наркотици и много алкохол. Аз скоро мисля да изкарам един AFF курс, след който ще мога да скачам Сама от парашут. Майка ми казва да не съм посмяла, ама на мен не ми пука.
84
6
 
3
 
! Отговори
Чалгарин суджуков преди 5 години
Една панда го е качила на гръб и се спуска от другата страна кьм бамбука
83
1
 
11
 
! Отговори
Мисъл преди 5 години
Мисля, че със 100 китаеца достойно ще се замести един шерп, който познава и 14-те осемхилядника, но ще излети чак в понеделник от селото.
82
19
 
28
 
! Отговори
Юлия преди 5 години
Този вестник трябва да се закрие щом се чете от такива ***! Коментарите са *** и си представям "хората", които са ги писали!Респект пред един истински мъж! Какво го кара да катери върховете ли?!? Това е личен избор, както е личен избора на пожарникарите, миньорите, летците, планинските спасители ... Всички знаят рисковете, но не се отказват, нали?!?Аз поне ще се моля за неговото оцеляване! А вие - както искате! Пишете глупости, изливайте си злобните душички с гадни коментари!
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият китайски народ тръгва да търси Боян!
80
2
 
14
 
! Отговори
Токииски университет преди 5 години
До АнонименНевероятни проучвания дали ако без кислород у най-лошото време без телефон и връзка сам па на всичкото отгоре и диабетик ще оцелееш.Е на това се казва безаналогово проучване.Остава някой негов наследник биолог да направи ново проучване ако при същите условия тръгне гол дали ше се върне.
79
3
 
7
 
! Отговори
Владимир преди 5 години
До ТестНяма никакво движение на хеликоптери, дори близо до планината. Тук ясно се виждат всички полети. https://flightradar24/SHA435/1157c1cb
78
5
 
11
 
! Отговори
Хирохито преди 5 години
Има вариант Боян да е слезна от другата страна на планината и да се е изгубил у ниското.Там търсят ли?
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За първата сателитна снимка вчера казаха, че била със изключително висока резолюция.А иначе вече за всичко е безнадежно късно - за 8 дни при това лошо време и минус 40 градуса не ми се вярва да оцелее.
76
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
той е биолог и прави паралелно и проучвания, не е само да се качи на някой връх така че толкова по темата за това какво прави той по чукарите.и друго - разгледайте в ю тюб как се катерят 8-хилядници, това са истински истории, не по-различно е / било и с Боян, сурови условия меко казано така че всеки може да придобие представа. и последно, ако все пак продължите да плюете, защо мълчахте като се прибираше от пътувания, посрещахте го като герой...защото ви гъделичкаше нац. достойнство нали!!
75
3
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
но ок! нека още хиляди *** се капишнат в търсенето на един, и нека кифладжийските медии ме замразяват по ip... защото каква е истината... ? каква? каква? каква? а платените медии?
74
1
 
4
 
! Отговори
777 преди 5 години
До 13 Май.......
73
5
 
7
 
! Отговори
ZABOBOL преди 5 години
Jiv e toi,jiv e...100 kitaiki v bqla premqna...edna mu s bilki ranata varje...treta go v usta celune barje...
72
1
 
19
 
! Отговори
саки преди 5 години
Най малкия осемхилядник, май излезе най коварен,
71
4
 
8
 
! Отговори
Чалгарин суджуков преди 5 години
Дано си е взел русенско варено и дано на китайците сателитите не изпадат от небето та да помогнат успешно.нали ще им даваме белене
70
0
 
16
 
! Отговори
Карин преди 5 години
До АнонименОт това печелят журналистите да ни занимават с бълвоч. Като видя оцъклени дами, които говорят и не казват нищо и са се накиприли, като за пред Папата превключвам на друг канал.
69
7
 
28
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Всеки разполага с живота си и избира пътя си. Боян е направил своя избор - да живее рисковано или иначе казано неразумно. Необходимо ли е цялата нация и държаван апарат да се впрягат за да спасяват всеки, който живее неразумно ?
68
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече на хората толкова им писна от тези простотии, че взеха на подбив ситуацията! Крайно време е да се наложи някаква морална автоцензура от страна на медиите! Искаме да има само истински и важни новини! Спрете да ни тровите с глупости и незначителни неща! Спрете да бълвате фейк новини!