След български натиск: Хеликоптер ще издирва Боян Петров

Борисов: Дай Боже да го намерим жив, това е тежка планина!
130
След български натиск: Хеликоптер ще издирва Боян Петров
Архив: Булфото

Хеликоптер ще издирва алпиниста Боян Петров, когато времето позволи. Такъв обаче е намерен не вчера, а едва преди 15 минути след многобройни позвънявания и натиск. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева пред министрите в началото на заседанието на правителството.

Преди това премиерът Бойко Борисов информира, че за издирването на българина се полагат всички възможни усилия.

"В пълна комуникация сме с близките му и с властите в Непал, в Китай", каза премиерът.

Още по темата

Борисов съобщи още, че е повикал китайския посланик, за да се осигури трасе за хеликоптера, когато времето позволи.

"Каквото имаме като възможност, като контакти, връзки - официални и приятелски с ръководството на Китай, всичко сме заложили. Дай Боже да го намерим жив и здрав. Непрекъснато натискаме, просто това е една изключително тежка планина", коментира премиерът.

Захариева съобщи още, че шест професионални спасители стоят горе в планината вече 12 часа, за да може да тръгнат към Лагер 2, когато времето позволи.

По думите й, екипът спасители, който търси Боян Петров в Хималаите, вече се изкачва, поради силния вятър обаче това става бавно. Тя уточни, че хеликоптерът, който е намерен, може да достигне максимална височина 6100 метра и продължава търсенето на друга техника.

Китайският посланик Джан Хайджоу каза, че страната му разбира притесненията на обществеността и правителството във връзка с изчезналия планинар.

"Още от първия момент, когато получихме информацията за неговото изчезване и молбата за подкрепа, ние изпратихме наши спасители, които да подпомогнат издирването, каза дипломатът и допълни, че усилията са били свързани и с намирането на подходяща техника".

Издирвателните дейности продължават и не са спирали, стана ясно още от думите на посланика и на Екатерина Захариева.

По случая с онкоболната Теодора Маджарова премиерът пък съобщи, че е направено всичко, за да се прибере тя у дома. Теодора пътува късно снощи с линейка от Истанбул до София и вече е настанена в болница в столицата.

"Много трудно беше, но е факт и дай Боже вече да се лекува така, както медицината казва", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Lubimeza kato jivkov samohvalko piar 8 dena besdeistvie ssbirane na pari blagodarnosti ot jensta na nojan sa boiko sa kakvo balarina paek 100,000 lv a drugara boiko i mi istrr saharieva 1 lv ne dadoga te sa bedni jalko e sa bojat svesten mlad smel balgarin kolko i koi dade pari ns radvhidiv 6 m v berlin da se lekuva po 600 eur e ba den tam a sa bojan pari ne se dadoha besramie
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kakav natisk be 8 dena nidchto i nikoi ne isletja laji sramota
116
2
 
5
 
! Отговори
МИСЛИ, НАРОДЕ!!! преди 5 години
ПЛАНИНАТА БИЛА ТЕЖКА!? КОГА Я ПРЕТЕГЛИ, КОГА Я ИЗКАЧИ ТА ДА ЗНАЕ? ТАКА Е И С УПРАВЛЕНИЕТО МУ - НИЩО НЕ РАЗБИРА, АМА "УПРАВЛЯВА". ЩОТО УПРАВЛЕНИЕТО МУ СЕ СВЕЖДА ДО КРАДЕНЕ, ПОНЕЖЕ Е МУТРА НЕКАДЪРНА, БЕЗПРОСВЕТНА, НО НАГЛА, КОЯТО РАЗБИРА САМО ОТ КРАДЕНЕ. И ДОКАТО НАРОДЪТ СЕ ПРЕХЛАСВА ПО ИЗМАМНИКА, КОЙТО ЩЕ ПРИТИСКА КИТАЙ /КАК ЗВУЧИ САМО!/ЗА ХЕЛИКОПТЕР, ЗА ДА СЕ ПРИКАЧИ КЪМ АКТУАЛНАТА НОВИНА, ЛЪЖЕЦЪТ ЩЕ Е ОЩЕ НА ВЛАСТ, ВМЕСТО НА ТОПЛО.
115
0
 
4
 
! Отговори
пий си млекото бе преди 5 години
От силно разклатенеото му здраве е останал единственно спечения му мозък - нал като свършила водата в рякътъ влезъл в директен бой с огъня и го напикал през ноща в гащите когато бил хоризонтализиран на служба у БКПето
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1На Тиквун консултации не му трябват!Иначе що тогава три папи са го галИле по главето?
113
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 111.Люлин-Младост.От ДАНАКОПЛАТЕЦА.КОГАТО ПИША С ИРОНИЯ.НЕ ЗНАЧИ,ЧЕ ТОЧНО ТИ ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕШ ПРАВОЛИНЕЙНАТА ОБЕКТИВНОСТВОДИ ДО СУБЕКТИВТО ИЗПРОСТЯВАНЕ.И АКО МОЖЕХ ДА НЕ ПЛАЩАМ ВИСОКИ ДАНАЦИ ЩЯХ ДА ГО НАПРАВЯ ЗАЩОТО ВМЕСТО СА СЕ ПОМОГНАТ НА БОЛНИ ХОРА И ДЕЦА В НУЖДА НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ЕДИН ЧОВЕК КОЙТО САМ ТРЪГВА ПОНЕЖЕ Е ВЕЛИК.А СЕГА ВСИЧКИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ.
112
11
 
3
 
! Отговори
позитано 20 преди 5 години
Борисов си е Борисов..Любимец на народа.
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До техниката виновнаЧе си неграмотен личи от писането, а че си глупав - от написаното!
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1За Банкянският Тиквун хеликоптерите нямат таван! Нямат таван! :)
109
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
др.борисов,да загърби егото си,и се консултира с Президента,за тавана на полета на хеликоптерите,и тогава да праща хеликоптер.
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Тикви е много сладък на тая снимчица."--- Да, бе-е! Направо да му пръснеш цвайтера. :)
107
0
 
5
 
! Отговори
Никк преди 5 години
До DanchoНа всеки, който не може сам да изкарва парите си и разчита на държавата му се струва, че крадат от "неговите" пари!
106
5
 
7
 
! Отговори
Dancho преди 5 години
човеко очевадно е умрял - лек му сняг. Тук всеки ден някакви кукувци приказват че положението било критично - то ако е било критично е било преди няколко дена - сега си е загуба на време и пари. И да го анмери някой случайно на тези височини - едва ли ще тръгне да носи трупа надолу. Иначе евала му казвам че се доказва в мъжки спорт маакар да е малко беотговорно към децата си но те си знаят. На мен проблема с Боян и такива като него е че крадат през т.н. зелни проекти които са тотално корупционни. Т.е. правят пари за сметка на всички нас. Екологията им е доста спорна за сметка на това корупция
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"хора" , престанете да се излагате и дразните, не разбрахте ли че застраховката му покрива всичко. Или държите да покажете, колко сти низши.И да не беше така, не виждам нищо странно и държавата да я покрие,при положение, че това е най успешният алпинист на държавата. Много ми е чудно,дори съм удивен от липсата на каквито и да били изявления от БАК. Те съществуват ли още, или само се разхождат до Антарктида ? Последната им експедиция беше 2004 на Еверест, когато загина човек и те направиха панаир
104
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДАНЪКОПЛАТЕЦА 105Като те гледам, колко отчайващо неграмотен си,едва ли плащаш големи данъци. Ако разчитаме на тебе или на такива като тебе,по добре да си направим масово харакири. Спокойно си пийни ракийката,никой нема да иска пари от тебе
103
5
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Само да не се преструва човекът и да разиграва цяла България. Ако се окаже, че е така, ще трябва да плати всички разходи по издирването му.
102
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още един неподготвен "планинар" се е напил и ги е свършил едни...сега ще го търсят, ще се молим на Непал и Китай за хеликоптери. Дано да го намерят жив и да му дадат сметката.
101
1
 
11
 
! Отговори
читател преди 5 години
До Елкогръмни се ти!Държавата не е отговорна за кефа и щуротиите на който и да е било!!
100
4
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Според мен, нема фючър и надежда нема. Подобна атака на върха, заради това, че снимат филм за теб, си е живо самоубийство. Още повече, не си вземаш сателитният телефон. Дори и да паднеш, и ако си жив, можеш да подадеш сигнал и да се обадиш. В случая, телефонът е бил най-важен. Но той е оставен, най-вероятно нарочно. Каквито и усилия да се полагат, минала е седмица в снежни бури, горе.
99
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАНАКОПЛАТЕЦА-Пак ли ще плащам?!