Търсенето на Боян продължава: Хеликоптери кръжат под върха

Има очакване шерпи да стигнат до Лагер 2 днес
39
Търсенето на Боян продължава: Хеликоптери кръжат под върха
Снимка: Reuters

Издирването на алпиниста Боян Петров продължава.

Тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) са излетели два хеликоптера с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник, съобщи bTV.

За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери.

Още по темата

От сутринта двата спасителни екипа кръжат под върха и около всички лагери. На всеки 2 часа екипът, който ръководи операцията от земя, прави среща с пилотите за информация.

Според информацията в следващите часове се очаква шерпите да стигнат до Лагер 2, където е палатката на Боян.

До момента няма никаква информация за българина, който изчезнана 3 май. Според спасителите времето днес е малко по-благоприятно.

Междувременно стана ясно, че са нужни още пари за спасителната операция. Близки на алпиниста разпространяват призиви за спешна необходимост от още дарения. Те информират, че ще са нужни над 150 000 долара за транспортирането на Боян в случай, че бъде намерен.

 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Пипи преди 9 месеца
Да но шанс ЗИРО
27
0
 
3
 
! Отговори
Мария преди 9 месеца
Волята му ще е безсмъртна. Боян е пример, с който трябва да се гордеем. Иска ми се да видя новина, че са го намерили жив и здрав и да продължи пътя си на тая земя! Той заслужава живота да му даде още време.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи човека има воля - два пъти чупил крак, катастрофи, падания, и в няколко случаи го спасяват други алпинисти щото е и диабетик и изкачва много върхове. Накрая сам в лошо време тръгва без кислород и телефон да катери върха. Късмета е до време и не бива да се насилва. Не знам как очакват да е жив повече от 2 седмици под върха. Единствения вариант е изобщо да не се намира в района.
25
1
 
4
 
! Отговори
хартиен свят преди 9 месеца
Таратанци! Всичко в днешно време стана пари ,пари и само пари. Ако нямаш заветните хартийки си обикновен и незначителен субект и по-добре си вземи едно въже за 2 лв и си го слагай..
24
2
 
4
 
! Отговори
Зомбайо катерача преди 9 месеца
Със моята приятелка ще ходим на екскурзия в Китай за 10дена и на стойност 7хл.лева ,тия ми искат 150хл за транспортиране нещо съвсем ни вземат за мезе..Сега...хубав човек е Боян,но сам си е виновен..четох негово интервю специално за тоя връх..та на човека не му било достатъчно да изкачва осемхилядниците ами и маршрута искал да го усложни..даже дал поръчка..после не ползвал допълнително кислород...а когато другите се отказали да продължат нагоре заради лошото време.. той продължил..
23
5
 
1
 
! Отговори
АМАН от алпинисти преди 9 месеца
други предупреждения

НЯМАТ ЛИ ДРУГИ ПРОБЛЕМИ ЧЕ ГИ ПРАЩАТ ДА НИ Прецакват Планината с опасни съоръжения..Вече са тъпкани с импланти,чипове микрофони jPS в телата имат..
22
2
 
0
 
! Отговори
Хората ОПАСНИ преди 9 месеца
нА снимката има предупреждения вкл по границата скали въздух че:

Домашните хора ще ни провалят неозойската цивилизация..Опасни врагове вече ги ползват за производство и разпространение на все по жестоко вредни анти земни оръжия..
21
0
 
2
 
! Отговори
ОПасни лед скенери преди 9 месеца
Преид дни пристигна предурпеждение относно от Хималайте че нагли престъпници позлват наркомани и внедряват вс е по жестоко вредни анти климатични оръжия..Става въпрос за бели високо вредни фенерчета /лед фенерчета/ползвани от алпинисти вместо безвредни осветителни тела..
ПРи всяко светване друга жестоко опасна цивилизация центрира веднага увреждания регион и маркира вредителя в случая алпинист.Подобна инфо дойде при лавините преди години убили много//
20
3
 
0
 
! Отговори
ТеооГеоо преди 9 месеца
Лапаница и нищоправене! Това е национален идеал , не се смейте ...вижте окаяната ни Родина!Проблемите ни са много и то сериозни , но някой отново ни приспива ....Кой ли?
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
100% от ония 80 % са на лице!!!!!!
18
8
 
1
 
! Отговори
anon преди 9 месеца
в този лагер 2 толкова ли няма човек с телефон, че трябва с хеликоптери да се стигне до там?
17
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това стана вече някаква гротеска: в началото беше - пари има, няма проблем. После застраховка има. След това уж застрахователя се бавел. Сега вече е ясно че застраховка няма. Вече е: дайте да дадем.
Твърде много ме съмнява да е оцелял и че изобщо ще го намерят. Ми те из нашите планини едвам ги намират, какво остава за там.
16
2
 
24
 
! Отговори
Хрис преди 9 месеца
За 150000 аз ще обиколя света два пъти. За какво ли не събираха пари бедните българи. Хайде сега депутатите да преведат по сметката на неговата приятелка някакви безотчетни пари...нали си има уж спонсори. Не искам да бъда разбрана погрешно. Хората трябва да си помагат в тежки моменти. Само питам обаче-този човек си има хоби. Казват че бил опитен алпинист. Защо тогава е тръгнал сам в лошо време, без телефон, лекарства и други важни за него неща та сега да плаща толкова скъпо за всичко това
15
0
 
21
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
До Анонимен 18
А защо не изкачват върховете?
Защото не могат ли или защото не им позволяват?
Наистина ли вярвате, че шерпите са по-малко подготвени от алпинистите?
Или защото за покоряването на даден връх играят много пари от спонсори, които перат пари, и то много пари.
Хайде да не се заблуждаваме.
14
4
 
13
 
! Отговори
Кеворк Кеворкян преди 9 месеца
Явно докато лично Путин, Пин и Тръмп не се заемат с този проблем родните джурналя няма да мирясат и ще ни пускат по 20-30 "новини" дневно по темата.
Ще се пенсионирате с тази драма бе, ейййййй.....
13
1
 
37
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
И тук има ,,шерпи,, - обикновените хора, които цял живот се трудят честно и незабележимо! За тях няма филми, не ги показват как сключват брак или им се ражда дете.... Както показват чуждите кралски семейства, хем по грозни от нас!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шерпите не се качват до върха, бе!
Да не мислите, че им носят багаша до горе?
Максимум до 1-ви или 2-ри лагер.
11
3
 
31
 
! Отговори
Fck преди 9 месеца
Абе ей! Всеки здравомислещ човек вече знае ,че се е вкочанил от студ на някой хребет и го е затрупал снега . Какви пари? Какво още изтисквате от тая история ? По-добре да спрат да занимават шерпите с тая история хората и без тва едвам оцеляват и все робуват на разни отявлени "алпинисти". Оставете човека да почива в мир! Ако е жив ще е цяло чудо естествено. Тва там не е ,като разходка в борисовата! Вали те сняг и след 3 минути те пече слънце и после пак сняг.
10
2
 
16
 
! Отговори
150 000??? преди 9 месеца
Ако е само за траспортирането, 150 000$ си е бая пара за превоз, дори и да е с лекарски екип ,примерно.
9
2
 
58
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
До Анонимен 2
Да, и аз мисля същото.
Шерпите са тези безименни герои, които изнасят на гърба си буквално и в преносния смисъл изкачването на върховете.
И те го правят не заради хоби или его, а за да изхранват семействата си.
В крайна сметка обаче те остават безименни и непризнати с изключение на няколко имена.
Без тях прочутите алпинисти не биха могли да покорят нито един значим връх.
Затова...поклон пред шерпите!