8 ден: Хеликоптерите не летят, 100 китайци тръгват да търсят Боян

Вече има и сателитни снимки, едната не върши работа, другата се обработва
Обновена: 11 май 2018 20:06 | 11 май 2018 16:07, Златко Желев
233
8 ден: Хеликоптерите не летят, 100 китайци тръгват да търсят Боян
Снимка: Wikipedia

100 души от китайска страна са мобилизирани в издирвателната и спасителна операция на алпиниста ни Боян Петров, заяви на пресконференция посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу.

Той потвърди, че заради изключително лошото време (буря и снеговалеж) двата хеликоптера, които трябваше да търсят българина, не са успели да излетят.

"При първа възможност машините ще облетят района около базовите лагери. Прогнозата за времето показва, че утре отново ще бъде облачно, ще вали сняг и вятърът ще бъде по-силен, но на 13 май ще има прозорец от по-хубаво време", каза той.

Още по темата

Дипломатът поясни, че групата от 100 спасители включва: опитни алпинисти, медици и хора, които ще отговарят за логистиката.

От информацията, дадена от посланика на Китай става ясно, че спасителният екип се дели на 3 групи. Първата група, в чийто състав влизат 12 спасители, вече е тръгнала от Базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м).

Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат към Лагер 2 (6800 м), а след това и към Лагер 3 ( 7300 м).

"В момента спасителите не могат да провеждат операция на височина над 7300 м, а причината за това е лошото време", настоя Хайджоу.

Деян Петков, който отговаря за логистиката на изкачването на Боян Петров, каза пред БНР, че шерпите, които издирват Боян Петров, вече са достигнали Лагер 1 и ще останат да пренощуват там, за да продължат утре нагоре.

По други маршрути се придвижват още спасители и алпинисти от Базовия лагер, за които до момента няма информация докъде са стигнали.

"Има и други екипи по маршрута - това са китайците и други алпинисти от лагера, с които в момента се опитвам да се свържа, за да разбера къде точно са по маршрута. Денят там още не е приключил", уточни Деян Петков.

Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва в момента.

"Правим всичко възможно, за да получим образ от земята", каза Петков, и допълни: "Районът е много отдалечен и комуникацията е изключително трудна".

Боян Петров е в неизвестност вече 8 дни. Той изчезна на 3 май по пътя към Шиша Пангма – поредният осемхилядник, който се опита да покори.


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз казах ли ви още преди 2 дена, че китайците са пълен т..ак. Само лъжат, че правят нещо, а всъщност не си мърдат пръста. Видими резултати!
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за да не слезе сам вече толкова време, проблемът явно не е само времето. може да се е подхлъзнал и паднал, може да е получил нараняване, може вятър да го е съборил, може десетки други неща да са, които не са му в контрола да са станали. факт е, че повече няма да го видим. никой не може да оцелее толкова време на такава височина, да не говорим диабетик.
196
0
 
3
 
! Отговори
qw преди 9 месеца
Всички имаме различни приоритети, цели и разбиране за живота.

Боян Петров е обичал да катери планини. От 2001 до сега е изкатерил 20 планини над 7000 метра. Средна цена (разрешителни, оборудване, шерпи, гидове и др.) за едно катерене е $40 000 долара.
Г-н Петров има сериозни финансови възможности - как и да го смятаме това са над $800 000 похарчени за кеф.
Научен работник в БАН?
Не знам колко други бг алпинисти могат да си го позволят.
Е, поне аз не мога.
Но, само доброто му желаем.
195
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На българина му дай да се доказва в безсмислени дела! Ще се къпе в ледена вода, ще ходи по жарава или най - високо, над всички. Затова сме на такова дередже. Най-бедни в Европа! Важното е да сме Най.
194
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не мога да ги разбера тия хора тьрсят си приключения на задни ка
193
2
 
3
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 9 месеца
Някой по повод на нещо беше казал:
”О, свещена...”
...как беше?...
Простота или Простотия?
192
5
 
9
 
! Отговори
Алпи-мазохисти преди 9 месеца
Тръгнали са 100 китаеца обаче ще се върнат само 10 от тях .
Горките китайци заради един самообиец ще си рискуват живота .
Това алпинизма не го разбирам и не мога да ги разбера тия креттени .
Вероятно испитват удоволствие от това блиските им да се притесняват винаги за тях .
То е равносилно на садисти и мазохисти .
191
2
 
10
 
! Отговори
Нострадамус преди 9 месеца
След 850 години ще го открият.
190
5
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 9 месеца
Стига сте ни заминавали с този ТРУП! Още преди 3 дена се разбра че го няма из лагерите!Нима мислите ,че се скита из ледниците вече седмица, при минус 35 градуса .Освен това е диабетик!Да си Алпинист диабетик е като да караш кола Пиян ! 1-2-3 пъти всичко е наред на 4-тия си ТРУП!
189
4
 
9
 
! Отговори
Това не нормално преди 9 месеца
Зад всеки злостен коментар в тази статия стои по един комплексиран, малодушен всезнайковко, който поздравявам с Подуене Блус Бенд - Ден след ден
188
1
 
5
 
! Отговори
Баба ви Ванга преди 9 месеца
Он ке остане:
Forever young!
187
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лоша организация, защо веднага след 3.05. не са предприети действия по спасяване?
Какъв е смисълът от сегашните показни и безмислени акциии?
186
4
 
9
 
! Отговори
Стига лицемерие преди 9 месеца
Бог да го прости ПОКОЙНИЯ Боян Петров! Всеки го знае, но никой не смее да извика: Царя е...
Мъртъв е от 3-ти май, паднал в пропастта! Стига лъжи и разходи за нас, поне 300000 долара. С всеки ден все по-вече! Каквото търсил, такова намерил! Стига вече!
185
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лоша работа стана с това спасяване/издирване. Само организацията отне пет дни. А повечето специалисти казват че това е максимума от време за оцеляване при такива условия. Ако все още е жив това ще бъде чудо невиждано. Ако беше добре според мен той щеше да слезе до сега. Ако се беше подслонил във височинен лагер, след ден два щеше да се опитва през деня да се придвижи до съответния по ниско разположен лагер, а не да чака китайците да се организират две седмици. Той по добре знае какво го чака.
184
5
 
6
 
! Отговори
бате преди 9 месеца
От къде пари за тези всички негови авантюри-само не от държавата-СОРОООООООСОИДИТЕ-"зелените"
183
0
 
25
 
! Отговори
Ala_Bala преди 9 месеца
Аз не съм алпинист. Азсъм турист.Преди 2 години бях на базовия лагер на на Джомолунгма ( Еверест ) в Тибет ( Северния базов лагер ) на 5200 м н.м.в. След 5 дневна разхождане до 4000 м и спане на 3650 м в Лхаса. Половината от нашата група не можеха да отидат до тоалетната, която беше на 150 м от палатките. Как си предстявате 7000 м н.мв. и вятър от 70 км/ч и температура поне - 10 Ц. Не съдете спасителите. Рискът е значителен на тази височини. Всеки си решава сам, но се иска воля, сили смелост.
182
4
 
10
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Защо от 3 май, когато се губи връзката не са предприети незабавните действия, с които днес сле дъжд качулка ни облъчват?
100 китайци, хеликоптери, не излетяли, шерпи, искащи пари?
Това се нарича престъпно бездействие!
Ако искат по хубави снимки, може да изчакат още две три седмици за слънчево време над хималаите- това не е смешно, а чудовищно!
181
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом не са тръгнали да го търсят още преди дни, значи нямало е смисъл, не им се рискуват още няколко човешки живота за този, който се е отцепил от групата и самонадеяно е тръгнал сам. За съжаление няма шанс да е жив, а дали изобщо ще намерят тялото му...
180
2
 
7
 
! Отговори
Тъпанар преди 9 месеца
Бе най-вероятно днес са видели парите, които семейството е превело и тогава са се задвижили. Предишните опити, са били от хора, които са го познавали. Най-тъжното ще бъде, да го намерят в някой от лагерите и да му се е случило нещо, докато спасителите са чакали финансовия транш...
179
2
 
8
 
! Отговори
ре преди 9 месеца
Това ще да е някакво политическо решение на Китай, да покаже на света как трябва да се отнасят хората. Съвместно спасители от Непал и Китай, които уж са във вражда, заедно в невиждана досега спасителна мисия.
А на нашенеца далаверка му се привижда.