"Вила Зеликула" - от запустяла къща в модерен селски офис

Целта на проекта е селата отново да станат оживени
12 май 2018 17:22, Василия Пейчева
75

Как една запустяла къща може да се превърне в модерен селски офис? Това е задачата на проекта "Юнити Хъб". Мисията му е да съживи и вдъхнови свободния начин на живот и икономическата независимост в селските райони в България.

Идеята е запустелите къщи да се превърнат в социални инкубатори за обмяна на опит, предприемачество и международни практики.

Първият обект се казва "Вила Зеликула". Намира се във вилна зона "Зелин", на 3 км. от община Ботевград и на 50 км. от София. Вилата е собственост на бабата и дядото на основателя на проекта - Цветина Петкова.

До преди 2 г. къщата била запустяла. Днес живее нов живот - като дом на дигитални номади, които работят с раница на гръб, обикаляйки света.

Амбицията на Цвети е селата отново да станат оживени и заселени със здравомислещи хора, които вярват и знаят, че промяната започва с личен пример.

Младите ентусиасти искат да създадат "работещ модел" за стопанисване на селска къща, поддържането на която акумулира средства за нейните собственици.

"Зеликула" търси партньори, доброволци и въобще хора, разпознаващи идеята за този проект като своя собствена, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова.
 


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотна идея. Който работи от такъв офис е истински късметлия.
46
0
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До факти/Според мен върви добре дирижиран геноцит срещу българския народ.Най-вече срещу българските пенсионери,българските деца,българските болни,изобщо срещу всички българи ,като не ги деля по етнос.Целта е просто тази територия да бъде обезлюдена и да се промени етническия състав.Такава е неолибералната и демократическа насока на развитие на страната.Просто българите да бъдат изгонени/ликвидирани/ от своята държава чрез икономически и политически средства,ако това не проработи има и други начи
45
1
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Впечатленията ми от село са когато съм бил на бригада.Тогава разликата между селото и града не беше толкова голяма като сега.Имаше редовни автобусни връзки с градовете.Имаше лекарски,а на две села зъболекарски кабинети,имаше и линейки ,аптека ,книжарница.В някои от селата читалището беше като малък културен център с кабинети по чужди езици,музика,библиотека ,читалня,хубав кино- салон,училища.Имаше дискотека и сладкарница.В някои села имаше малки цехове към някой завод-изнесено производство
44
1
 
10
 
! Отговори
факти преди 2 години
"За 27 години сме загубили 2 млн. души, няма друг случай, в който държава да е загубила 1/3 от населението си без война, без катаклизъм"
"В България има 600 села без нито един жител."

Боя се че свободното падане на българския народ и етнос вече не може да бъде спряно.
43
1
 
3
 
! Отговори
факти преди 2 години
"България е страната в света с най-бързо намаляващо и най-бързо изчезващо население. На всеки 7 минути страната намалява с по един човек и това продължава повече от 25 години. България изчезва"
"България е в клинична демографска смърт. С тази ниска раждаемост и смъртност, по-висока от смъртността, където има война - вече е сякаш извън сметките за развитие на Европа. Подмяната на населението също е налице", - акад. Иванов, директор на Демографския институт.
42
0
 
0
 
! Отговори
не сме добре преди 2 години
МНого интересна информация подават пречиствателни станции/ненужни много опасни/
срещу Свищов и Белене..

Еманират информация МАХАЙТЕ СЕ ОТ БЪЛгария..

Свищов се стопи за броени месеци..
41
1
 
3
 
! Отговори
Ликвидират Българите преди 2 години
В Северна БЪлгария всички села и малки градове броят години до пълна ликвидация..

След като терористи около Борисов похарчиха милиарди за нагло вредни обекти вкл сметища и уж пречиствателни станции се появи НООСФЕРиЧЕН СМУТИТЕЛ.

Милиони са отровените с хлор токсични канцерогенни разтвори продавани от ВиК вместо вода з а пиене и готвене..
40
0
 
3
 
! Отговори
Селата на изчезване преди 2 години
нагли бюрократи на власт в София вдигнаха пенсионната възраст за да се тъпчат на яко платени работни места в министерства и ведомства../заплати от 2000 до 20 000 лева имало//

Бедния ограбен народ издържа стотици хиляди неработещи бюрократи на яко платени места..Бюрократите участват в мръсни корупционни схеми.
39
0
 
1
 
! Отговори
Ликвидiрат Българите преди 2 години
имаше шанс милиони здрави БЪлгари вече пенсионери да се завърнат в селата и да ги оживят
НО ОНИЯ НАГли престъпници на власт в София вдигнаха пенсионната възраст..Милиони млади останаха без работа ..Милиони ги държат до смърт на опасни ненужни работни места..повечето издържани с ограбвани от народа милиарди през бюджетната сфера..
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

Намери ми аспержи на село ... Пресен хляб от пекарна, а не това извращение за 1.5 лева, дето и Била не го взима
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гого Тъпото

Прав си. Тея не познават средата. Имаш девовете, които са си груби нърдове и без всичко удобства на съвременната цивилизация (основно денонощна доставка на пица и 100 Mbps интернет ... Ок без точно тези удобства), не могат да преживеят и 5 часа, другите са корпоративни дронове, който никога няма да избягат от града, а последните са шефове, инвеститори и разни анализатори, които не виждат смисъл от живота, ако няма скъп ресторант, пред който да си паркират Поршето.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дигитални номади ? Това е някакъв толкова модерен термин, че и в Силициевата не са го чували.
Вижте - има хора, който работя за компаниите Синоп време на почивките си, защото хем пари, хем дълги почивки.
Но не познавам един такъв, чиято идея за почивка е била в селска къща, по средата на нищото, където няма и едно ядене да си поръчаш. Всички предпочитат, да се излежават край плажа в Бали, или поне в разни скъпарски викториански хотели ... Ама имами доста, дето просто са си у тях... Ама на село
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните секта-хипита - не са сериозни тези неща! Няма разумен човек който би инвестирал и два лева в тази детинска утопия. Хипи и бизнес? Хипи и работещ модел? Няма как да се случат тези неща.
34
1
 
9
 
! Отговори
AcOrP преди 2 години
Поредната позьорщина, Дигитални номади във вилата на баба и дядо... и търсят доброволци да и подържат вилата за без пари. С идеята да я отдава под наем за събития(на цена на която може да си купи човек цяла вила.) Да ама събития на външен *** не се правят! И никой "стартъп" няма да дойде да работи от подобна дупка.
33
4
 
22
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Тази въобще не е в час!


Много ми прилича на ония-
умните и красиви калинки, с
които е пълна милата ни Родина.
Няма си и понятие от живота на
село. Явно си жиеее в някакъв
измислен свят.
Има една поговорка:
Пълна с идеи, като магаре с пръдня.
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що баласмосвате хората , една къща не прави всички села в цяла България , типично за тоа сайт само FAKE NEWS или копирани Текстове
31
0
 
8
 
! Отговори
Разсмяхте ме искрено преди 2 години
Одобрявам идеята.
Но си спомних една история отпреди 15-16 г.
Отсреща едни съседи си уредиха разрешение за строеж в двора на тяхната жил.кооперация. Други съседи им пречиха, но онези все пак успяха. Една от съсобственичките е засукана русокоса дългокоса мадама, която си живее в центъра, а при нас дава под наем. Беше се амбицирала и в новата сграда взе апартамент на последния етаж, над който изградиха кула. Злобните комшийски баби дуднат, че
"Оная вдигна кула Великула":))))
30
0
 
23
 
! Отговори
Гого Тъпото преди 2 години
Поредната идея, която ще бъде провалена. Преди време някой беше решил да прави ИТ селище, но така и не се получи. Аз съм рещил да ида на село, но за да гледам зеленчуци и билки, а не да съм дигитален номад. Здраво копане, носене, бъхтене, това е животът на село.
29
2
 
22
 
! Отговори
444543 преди 2 години
Нещо не е като хората.Като гледам как държи ключа с който оправя батерията на банята и как боравят с греблото, не ми се иска аз да съм ползвателя на това място.Кое IT, което уважава себе си ще иде да работи там?Те като им дават по 6-7к заплати искат от тях реакция и съдействие, а не да копа с мотиката.Това е едно голямо недоразумение.
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че и въображение нямат и кръстили къщата по аналогия с Пипи Дългото чорапче - Вместо Вилекула - Зелекула. Нямаме си български имена щото.