Спасителите продължават да дирят Боян, тръгват към Шиша Пангма

Тази сутрин са претърсили района около лагера под върха
Обновена: 13 май 2018 16:41 | 13 май 2018 16:33, Анисия Иванова
94
Спасителите продължават да дирят Боян, тръгват към Шиша Пангма

Китайските спасители, които издирват алпиниста Боян Петров, са потеглили към връх Шиша Пангма. По-рано съпругата на българина призова спасителите да не рискуват живота си и да не изкачват върха, а да търсят в по-ниските райони, където има шанс българският алпинист да е оцелял, ако е успял да се укрие.

След като няколко часа в базовия лагер нямаше информация как върви издирването, сега стана ясно, че китайските спасители са претърсили сутринта района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма. И са открили само предмети от стари експедиции. Следи от Боян Петров няма.

Още по темата

До момента не е открита и палатката му, потвърдиха за БНР от екипа на алпиниста, който е в неизвестност от 10 дни. Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят заради безопасността на спасителите, които ще са по склона.

Междувременно съпругата на Боян Петров призова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Facebook Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма как Петров да бъде намерен жив. Затова ги призова да претърсят районите, където все още има шанс българинът да е оцелял. 

"От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната  акция е много важно и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи" - пише Радослава Ненова. Тя отбелязва, че оттук нататък решението е на спасителите, които - както стана ясно - се изкачват към Шиша Пангма.

И докато издирването на Боян Петров продължава, алпинистът Атанас Скатов слиза надолу към Базов лагер, след като по обед изкачи осемхилядника Чо Ою в Хималаите. По сателитния телефон Скатов е съобщил, че е добре. Това е първо изкачване на връх Чо Ою от българин без използване на допълнителен източник на кислород.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да ви обърна внимание на нещо много важно:В този сайт под темите пишат предимно младежи 18-25 годишни! От къде на къде карате деца да правят дарения?! Не ви ли е неудобно, да не кажа срам!
23
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** ни почхана да и броят колко била събрала :) защо сте толкова жалки твари нямам идея ...
22
1
 
33
 
! Отговори
... преди 5 години
Дори най-големите оптимисти (но все пак разсъждаващи хора) биха се надявали до втория ден и то само при условие, че има заслон и провизии, които той нямал. На 10тия ден да ми стискате палци и да се надявате е просто НЕЛЕПО и показва шокиращо ниска обща култура. Язък за семейството му!
21
10
 
16
 
! Отговори
19 преди 5 години
Значи според теб Целокупния Български народ е виновен за това че някой е решил да се прави на герой и когато не му се получава народа е виновен браво на теб гледай само утре да не опреш до тоя народ
20
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Да поредния на който Бойко му е виновен за всичко. Това, че българина за нищо не става ако някой не го ръчка от горе е ясно на всички. 30 години се чудите ко да прайте и чакате някой да ви оправи. Бойко не ти е виновен другарьо, цялото ви поколение за нищо не става.
19
2
 
14
 
! Отговори
таню скариди преди 5 години
в един съседен сайт аналог на вестник шок са написали извънредно намерен е инсулина на боян до лагер 3....та мисълта е сега там е към 1 часа през нощта кога го намериха и как продължават издирването много чудно???и тези статии постоянно къде ки пускат и съчиняват през час как го търсели хеликоптери шерпи и други в момента малко да видят и да се усетят с часовата разлика че с тези свободни съчинения тип факе нюз вече не са смешни ами не знам как може да има достоверност в такива сайтове!
18
8
 
23
 
! Отговори
Разбирко преди 5 години
Няма да съберем 100000 долара за някое нуждаещо се дете,а да ги събираме за алпиниста.Луди ли сте ,бе хора?Който го е пратил там да ги плаща и застраховки и тн.Той си е знаел и рисковете и отговорностите.Който си има брада си има и ножче.Стига глупости вече.
17
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип качеството на една нация се вижда по време на трагедия. Както се вижда, българска нация няма. Има едно диво племе което обитава едно парче земя и само не може да се понася.
16
2
 
19
 
! Отговори
Не е смях преди 5 години
До АнонименШерпите съпровождат много от хората които изкачват върха, няма нищо общо с националността. Те са родени там на този климат и условия, и функцията им е друга.
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсил си е белята и явно си я намерил.Има една поговорка " да бе мирно седяло, да не бе чудо видяло"Да замълчим до тук.Лека му пръст.
14
8
 
17
 
! Отговори
777 преди 5 години
тия хора /алпинистите/ добре ли са въобще каква е тая мания да се катерия като маймуни и да рискуват живота си, съдбата и психиката на децата си, и живота на тези които евентуално ще ги търсят???Това е наркотична зависимост и трябва да се лекува, тия планини и върхове не са създадени от Бог, за да се изкачват от някой болен по егото си.
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шерпите не ходят до върха на разходка или за слава. Те ходят само когато има пари в сметката.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До12 Само , че това е карикатура от българския вестник народно младеж или труд между 1984-1987г.
11
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Точно така, шерпите ходят до върха на разходка да подишат чист въздух а нашия се прави на некъв шампион и накрая замръзнал в минорният си напън да се покатери......на хълма за пикник на шерпите.СМЕХ
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шерпите и китайците май ще се качат до върха да го търсят.Едно време гледах някаква руска карикатура . На първата картинка щангисти вдигат едни огромни щанги с голям зор. На втората картинка щангистите са си отишли и е дошла чистачката.Тя събиира огромните щанги под мишница и ги изнася от залата да не й пречат да чисти.
9
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прощавайте но кой плаща цялото това 10дневно издирване
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Shte go namerqt na 32 may !
7
3
 
12
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Данъченна кого се ядоса бе брато
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименпо лесно е да се гледат такива теми - жалко за човека,отколкото да се върши нещо полезно особено за народа
5
20
 
17
 
! Отговори
Шумкар обирам мандри преди 5 години
Е къде ше се крие доле бе тва да не е партизанин шумкар.Я проверете и в околните мандри да не е обрал някоя!