Баловете идват! Колко струва един абитуриент на мама и тате?

Между 1000 и 4000 лева излиза подготовката за големия ден
14 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
103
Баловете идват! Колко струва един абитуриент на мама и тате?
Снимка: Булфото, архив

Между 1000 и 4000 лева излиза подготовката на един абитуриент за бала.

До старта на баловете остават броени дни, а по традиция най-голямо перо в бюджета на родителите е облеклото. Най-скъпи излизат роклята или костюмът, особено ако са шити по поръчка, пресмята "Фокус" – Сливен.

Немалко български фирми предлагат на абитуриентите специални облекла за бала, като една рокля струва между 300 и 600 лв. Конфекцията, внесена от чужбина, пък е значително по-евтина – около 200-400 лева за рокля или костюм.

Ризите за младежите са около 100 лв., а обувките родно производство могат да бъдат закупени за около 120 – 150 лв. Ако се изберат качествени италиански обаче, цената мога да скочи до 300 – 500 лв.

Разбира се, ако се избере дизайнерско облекло или рокля, цените скачат значително.

Голямо перо при момичетата е и чантичка за бала, прическа, грим и маникюр, които вдигат цената с още 100 – 200 лв.

Следват различните цени на кувертите, които в зависимост от града варират. За балната вечер допълнително се заплаща и за DJ, фотографски услуги и видео.

Не малко абитуриенти избират да прекарат дните след бала на море или в планина. Един ден в хотел ще коства на родителите между 70 и 120 лв. Тридневна екскурзия в Турция или Гърция пък излиза между 180 и 300 лв, като към стандартния пакет туроператорите предлагат посещения на нощни клубове и екскурзии по море.

Освен това в повечето случаи има и почерпка на роднини в деня на бала или дните преди това, която също излиза средно между 200 и 400 лв.

Всичко това кара родителите нерядко да кредит, за да посрещнат нуждите за абитуриентския бал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
до 51 преди 5 години
Евала пич!В десятката!
42
4
 
14
 
! Отговори
Харесвам преди 5 години
Ей, хора, вие били ли сте абитуренти? Броили ли сте до 11-12? Или пък мъжете -викали ли са У-вол-не-ни-ееее? Нека се веселят децата. Да се радват, че са завършили. Сега се виждат в официален тоалет, а не в дънки и кецове.Пък който, както го разбира - едни с чалга, други - в операта.
41
0
 
1
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
Пост 49
40
0
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Тия дрънканици...ако си ги възпитал.да са лyмпени - ще ги свършат още преди бала!
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука всички са от ( морален ) апостол нагоре!Най-добре е да пратят децата си в манастир - на пост и молитва!Та защо не ? Нима е добре, че живеят сред разрат и морален упадък ?
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45 - Баш пък цял живот.... Дори не помня с кого ходих. Знам само, че там пих алкохол и се прибрах към 1 часа у нас, после цял ден ме болят глава и от тогава не съм близвал капка. Изпих поне 150 грама водка и ром на коктейли .. ужас. Дълго време се притеснявах, че ще се превърна в алкохоличка
37
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си пращам децата на училище !
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Старо кучеСпоред теб, защо по цял свят балът е нещо, което се помни цял живот и е един от най-важните моменти в съдбата ни?Защо всяко племе и всеки народ има в традиционната си култура празнични обичаи, с които бележи встъпването на подрастващите в света на възрастните?Защо във висшите общества във всяка държава, векове наред, се отдава такова значение на бала на дебютантите?
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42Аз не ходих на бал и не съжалявам. Все пак, макар да ме е срюм, да си призная ... Там пускаха .... Пускаха .... Чалга ....
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
39 - Ако младоста се празнува с 2 грама кокаин и Половината литър водка, както и незнайни кой от кога е хванал хломидия тая вечер ... То представям си на 49 каква развалина ще са, когато си празнуват провалите.
33
3
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Угоди им!После ще съжаляват
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моите деца не искат балове, защото били прекалено прoстсшки ... Какво да правя ?
31
1
 
10
 
! Отговори
Много пари смучат преди 5 години
търгашите,които гледат да спечелят и те от баловете.Има безочливи шофьори на таксита, като видят абитуриенти надуват цената повече, отколкото спекулантите на аерогарата.Край училищата се въртят самозвани фотографи и раздуват цените до неузнаваемост.Семейната кола или автомобил на роднини върши същата работа. Снимките си ги правете сами.Който иска да пилее, да наеме истинска лимузина. Ако няколко хлапета заедно наемат една, ще платят толкова, колкото биха дали поединично на бакшиши-спекуланти.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Старо куче Щом още се чудиш ... вече ти е късно!Празнуват младоста!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешни е, че се дават по 2000 лева за костюми, само защото е трета преоценка на Ralph Lauren, ама не се дават 1200 за ръчно ушити такива ....
28
6
 
17
 
! Отговори
Старо куче преди 5 години
Винаги съм се чудил какво толкова празнуват тези младежи. Нещо са постигна ли или са достигнали върхът на кариерата си? Защо се дават тези пари за безсмислени неща? Но и родителите са виновни. Първа сватба правят едва ли не.
27
2
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
Браво за коментара!Един по-реален!Тука всички са от ( морален ) апостол нагоре!Най-добре е да пратят децата си в манастир - на пост и молитва!
26
2
 
3
 
! Отговори
гугъл - ви слуша преди 5 години
р0би, р0бски1т ви живот започва!!
25
1
 
17
 
! Отговори
Раздувки преди 5 години
Малко хора пилеят излишни пари за тези балове. Някои от тях са наистина богати и могат да си го позволят. Други не са много умни и затъват в излишни кредити.Повечето семейства се разпростират толкова, колкото могат да си позволят и избират неща, които ще се ползват и занапред. Елегантна чантичка-клъч ще ти служи цял живот при официални случаи. Елегантна рокля за 200-300 лв ще я облечеш поне на 15 сватби на приятелки и състудентки през идните 3-4 г.И момчето има нужда поне от един хубав костюм.
24
1
 
2
 
! Отговори
Фотограф преди 5 години
А за снимки колко?