Граждани на протест: Светият синод решава без Неофит!

Защо църквата няма да изпрати представитли в Охрид?
16 май 2018 13:30,
12
Граждани на протест: Светият синод решава без Неофит!
Снимка: Bulfoto

Граждани протестират пред Синодалната палата в столицата. Недоволството е срещу решението БПЦ да не изпраща свои представители в Македония по случай честването на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия.

Протестиращите граждани настояват Светия синод на БПЦ да преразгледа своето решение и допълват, че е било недопустимо то да бъде взето в отсъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Гражданите определят решението като антидържавно и допълват, че то е било повлияно от външни интереси, визирайки по-специално Руската православна църква.

От фондация "Българска памет" заявяват, че ще продължат със своите протестни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
2
 
! Отговори
един преди 5 години
Интересно ми е колко от коментиращите реално ходят на църква? А фактът, че почти всички в БПЦ са бивши ДС агенти, подчинени на СССР, е всеизвестен. Всеки разсъждаващ човек може да стигне до извода, че по времето на соца, когато са встъпили в длъжност сегашните ни духовници, ако си проповядвал християнските ценности, а не соц. ценностите, си бил пращан на оня свят под претекст, че си "враг на народа". А вие сега се чудите защо БПЦ отново върви против единството на църквата.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си канони за тези спорове,и не сме ние,които да решаваме кой да отиде и дали да отиде.Оставете това на хората,на които това им е работа и призвание.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От БПЦ просто изпълниха повелята на москва. Нищо изненадващо.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската църква е майка , защото преди 1000 години е имало България , а не Русия
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън руските агенти и ДС ченгета от Светия синод!
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия протестъри са гну/сни лъжци и манипулатори! Светия Синод на БПЦ трябва да бъде с Негово Светейшество Български Патриарх Неофит и с всички КАНОНИЧНИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ, а не с разколниците "македонци"!МПЦ НЯМА,както НЯМА и "държава" македония! "Македония" е една измислена "държавица",която няма нищо общо с Александър Македонски и Гръцка( Византийска) Македония!
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4"Макетата отново искат да ни вкарат в разкол с останалия православен свят!"Прав си! Подкрепям твоето мнение по този въпрос! "Македонска" Православна Църква НЯМА и НЕ съществува! Нито в Библейската ,Църковна и световна история! "Макетата" да се гръмнат! Няма смисъл ние,българите да се трепаме за нещастници,които в миналото са се поругавали с БПЦ и българщината! "Макетата" да се подготвят,че ще станат роби на албанците!А тия протестъри са гнусни манипулатори и лъжци!
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата отново искат да ни вкарат в разкол с останалия православен свят! С тази покана в която няма и дума за това че Охридската архиепископия е българска -искат да получат някаква лигитимност ,каквато до момента не са получили от нито една църква ! А приказките на този Врабески за намесата на руската църква и някакъв Решетников са бълнувания на умопобъркан човек!!!
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И са прави, и не са. Първото, защото ни канят като най - обикновени, редови присъстващи на честването, а преди месец-два хленчеха да сме им станали църква - майка. Жестовете от страна на нашите отци бяха направени, последният - официалното предоставяне на Великденския огън. Да изпратят висш представител девалвира българския интерес. Все пак неизпращането пък налива вода в мелницата на македонизма, сърбите и руснаците. Според мен трябва да изпратят представител, но някой по-нисш като позиция.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестиращите дали наистина искат БГ да празнува ослепяването на 14000 БГ войници, смъртта на БГ цар - Самуил, понижаването на БГ патриаршия в архиепископия и падането на БГ под византийско робство, като тези събития са основни за основаването на тази Охридска архиепископия от византийския император Василий II *** като гръцка църква с гръцки попове ...П.С. Аз смятам,че това е безумие ...
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОХРИД И БЪЛГАРСКИЯ ЕРУСАЛИМ.РУСНАЦИТЕ НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ ТОГАВА!