Меркел, Макрон, Мей - пеш по Моста на влюбените и при Борисов

Премиерът ни очаква подкрепа за инфраструктурата на Балканите
Обновена: 17 май 2018 11:44 | 17 май 2018 11:05, Екип на Dnes.bg
65
Меркел, Макрон, Мей - пеш по Моста на влюбените и при Борисов
Снимка: Reuters

Премиерът на Великобритания Тереза Мей, президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се отказаха от комфорта на автомобилите и дойдоха пеша по Моста на влюбените до НДК. Пред сградата ги посреща премиерът Бойко Борисов.

Тримата участват в историческата среща на върха на страните от ЕС и от Западните Балкани. Тя е кулминацията на Българското председателство на ЕС. Домакини са Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Преди началото на форума Борисов коментира, че всички знаят колко е важна темата за Западните Балкани и заради това 15 години след срещата в Солун тя отново е на дневен ред.

Премиерът подчерта, че се очаква подкрепа от международните институции за инфраструктурата на Балканите.

"Пътищата са ясни - 8,4,10 са безспорни. Те са и магистрали и жп линии, дигиталната инфраструктура също е ясна, газовата инфраструктура е ясна - интерконектор с Гърция за втечнен газ и съответно газовият хъб "Балкан", интерконектор със Сърбия, с Румъния си имаме, с Македония действаме", обясни той.

В срещата на върха участват шефът на ЕП Антонио Таяни, шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и ръководители на страните от Западните Балкани.

Единственото премиерът на Испания Мариано Рахой отсъства от форума, макар че той участва в неофициалната вечеря на евролидерите в сряда вечер в Технопарка.

Причината е, че Мадрид не признава Косово, което също е поканено на софийската среща и вижда в отделянето му от Сърбия прецедент за мераците на Каталуния да получи независимост.

Испания участва на по-ниско ниво на форума, а останалите четири държави, които не признават Косово – Румъния, Словакия, Кипър и Гърция, изпратиха лидерите си - Виорика Дънчила, Петер Пелегрини, Никос Анастасиадис и Алексис Ципрас.

Темата на разговорите на срещата ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика и цифровизация.

Очаква се Европейският съюз да предложи пари, но не и членство на шестте балкански държави - Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово.

Според висш европейски служител нещата на Балканите не дават достатъчно положителни доказателства за разширяване и в ЕС няма нужното единство за отваряне на вратите на Съюза, дори в очертаните от Еврокомисията перспективи за 2025 г.

Брюксел е подготвил декларация от Софийската среща, в която на страните се обещава "европейска перспектива", но не и членство.

Въпреки че няма да даде дати за членство, ЕС е готов да съдейства за изграждане на нужната инфраструктура в региона, както и да съдейства за подобряване на отношенията между хората, става ясно от черновата на заключителната декларация от София.

Според Туск Европа "трябва да демонстрира, че е загрижена за икономическото развитие на Западните Балкани днес и веднага", което е от интерес и за Съюза.

Премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев се очаква да се видят на четири очи по въпроса с името.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До общинаритеЗащо не преасфалтирахте бул.България , за да не ставаме за резил , бе , тикви ?!?!
15
0
 
12
 
! Отговори
Циганин преди 5 години
Не е заради ЕС. Много се краде по тази пуста земя.
14
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От години сме в ЕС, но животът ни се влошава от ден на ден. Облагите се ползват от властимащите само.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаква се Европейският съюз да предложи пари, но не и членство на шестте балкански държави - Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово...................................................ЗНАЧИ НЯМА РЕЗУЛТАТ ОТ НАШЕТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от една година и макрон залита по борисов
11
1
 
10
 
! Отговори
Човек преди 5 години
А русата Златка в това време е в Иран. И този човек е в парламента и участва в управлението?! Сещате ли се за какъв долен б_клук става въпрос. Вместо да е тук и да говори с европейските лидери, той демонстративно отива в Иран, да подобрявал отношенията.
10
5
 
25
 
! Отговори
1 преди 5 години
Съдбата на Европа е в ръцета на бездарници - факт !
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел от дълго време е влюбена в Борисов и го демонстрира винаги. :)Обаче мИкрон е влюбен и в двете баби - Мей и Меркел. :)
8
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По последна информация: Спешно се търсят памперси за ***-льотчик, руската разветка Радев. Има данни, че на Позитано инфаркт е покосил привържениците на антибългарската, комунистическа партия БСП при гледките от тази сутрин около НДК.
7
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма било супер, обаче като отвориха границите българите избягаха на запад а не обратното
6
14
 
12
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До АнонименРадев по добре да им направи няколко коремни превъртания на парапета, т`ва го може най-добре
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тереза Мей що дири тук само не ми е ясно. От юкей какво ги вълнуват делата на ЕС? Това си е вътрешна работа...
4
22
 
17
 
! Отговори
Един преди 5 години
До АСпри да плещиш глупости бе. Я се разходи да видиш как излглеждат столиците на държавите, през които не е минал комунизъм. Построил бил бай Тодор и Людмила. Построили са панелни грозотии и НДК, то оставаше и нищо да не построят. Ти кажи какво не са построили, че това ще е дълъг списък. Много се кефя като се появи някой и каже - " е какво, нали имаше какво да ядете по комунизма".
3
2
 
9
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Тия отдясно и отляво семейни приятели ли са?
2
17
 
22
 
! Отговори
А преди 5 години
ДЕМОКРАТИТЕ НАЛИ МНОГО ПЛЮХА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА,ЧЕ ПОСТРОИЛА НДК,КЪДЕ ЩЯХА ДА ГИ ПРИЕМАТ ТЕЗИ ГОЛЕМИ ЕВРОПЕЙСКИ ВЕЛИЧИЯ,ИЛИ КОЕТО Е ПОСТРОЕНО СТАВА,ДРУГОТО Е МРЪСНО КОУНИСТИЧЕСКО МИНАЛО,Я СЕ ОГЛЕДАЙТЕ ЗА ЦЕНТРОВИТЕ НА ВСИЧКИ ГРАДЧЕТА И СЕЛА,НАРОДА ГО ПОСТРОИ,А СЕГА ТОЙ Е НАЙ БЕДЕН.
1
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев що не мина пред тях с един скейтборд да покаже някой трик

Спонсорирани публикации