Палатката в Лагер 2, 3... След акцията – въпроси! Боян знае отговорите

Разнопосочни мнения от спасителния екип и украински тим
Обновена: 21 май 2018 14:13 | 21 май 2018 12:00,
84

Докладът за спасителната операция на алпиниста Боян Петров излезе, но вместо да даде отговори, той повдигна още въпроси. Издирването на българския алпинист, устремил се към хималайския връх Шиша Пангма в Тибет приключи – безуспешно. Това стана факт на 16 май, 13 дни след като връзката с Боян Петров беше загубена.

Вместо да изпълни заглавието, под което е качен в интернет: "Окончателният доклад слага край на всички спекулации около издирването на Боян Петров", той повдигна нови въпросителни около съдбата на големия българин.

"За мен съществува само един въпрос и той е "защо?". На него обаче би могъл да отговори единствено Боян", каза в студиото на "България сутрин" алпинистът Дойчин Василев.

Още по темата

Той сподели, че според него инцидентът, на който българинът стана жертва, се е случил между последния лагер и върха на Шиша Пангма.

"Боян Петров е достатъчно опитен алпинист, за да се справи в планината. За да не се върне значи е бил обездвижен, това го е възпрепятствало", посочи Дойчин.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че мястото между централния и главния връх на Шиша Пангма е много опасно за сам човек, заради снежните навявания. По думите му няма проблем то да бъде преминато успешно, когато в експедицията обаче има няколко човека.

"Инцидентът с Боян е нелепа случайност. Нека поставим ударение на доброто, което той остави след себе си със своя устрем, стил на изкачване, мислене и неуморимост. По-добър пример за младите поколения не бих могъл да посоча", подчерта гостът.

Постът с доклада на страницата на Dream Wanderlust във Facebook събра десетки коментари. Много от потребителите отбелязват като подозрителен фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2.

Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, но други спекулират с хипотезата, че българинът може да е станал жертва на престъпление.

В отговор от Dream Wanderlust посочват, че за да се изясни "мистерията с палатката" ще бъдат потърсени за обяснение участниците в спасителния екип. Напомняйки, че украинският алпинист не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията коментират: "Имаме усещането, че и двата екипа (този на украинеца и спасителния) визират едно и също място. Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе драскачи качи те се поне веднъж на Черни връх и се опитайте да издържите поне една нощ там в подножието на върха на палатка с спален чувал и после драскайте.На 2 лагер е минус 40*с и огромни снегонавявания бури ха пак драскаите
28
16
 
19
 
! Отговори
Зомбайо катерача преди 5 години
Аз искам да се кача на К2 със трактора без допълнителен кислород..някой ако желае да се обади...абе тия хора за да тръгнат да се катерят на толкова високо значи не са много добре с главния...хем си плащаш хем в повечето случаи не се връщат...
27
26
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименЗа какво ще го убиват, кой има мотив и защо???Най-вероятно да е проговорил селския тарикатски манталитет в Боян, да гушне застраховката и да осигури живота на близките си и неговия,чрез застрахователна измама, защото точно на тази експедиция се отваря един шанс в живота му, на други експедиции не може да да се скатава и там са стотици алпинисти целогодишно нагоре и надолу по върховете!!!Агент Закъри Блъмър!ЦРУ!!!
26
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ! Не се връзват нещата с вещите , палатка , отворен спален чувал , изоставен телефон от толкова предпазлив и разумен човек ??? Боян най- вероятно е убит ! Безразлично ли е на България ?
25
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сбъркан народ със сбъркана реалност колко повече го споменавате толкова повече го мъчат демоните в Ада.Ей болен народ нямат спирка само смъртта и Ада ги спира тия драскачи
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нистина палатката в лагер 3 то беше там,то е нямаше само тениска,инсулин и дребни негови вещи,а неговата палатка в лагер 2 постоянно си стоеше там и нямаше намерени негови вещи в нея там,та тоз лагер 3 за какъв лагер е обявен като няма негова палатка или ту има ту няма,а вещи намерени изоставени сякаш около спален чувал,то там всеки желаещ покоряващ връх сам ли презвзема върха със собствената си палатка по избор или на всеки лагер им раздават служебни за всеки лагер по пребиваване на место,че 1
23
26
 
20
 
! Отговори
Тинтири преди 5 години
Аман от тоя,никой не го е ръчкал да се прави на велик егоцентрик
22
6
 
50
 
! Отговори
Евала преди 5 години
Страхотно заглавие-Боян знаел отговорите...Ей,страшните сте журналята,уважение и към мъртвите нямате,мамичката Ви алчна
21
9
 
31
 
! Отговори
Лалала преди 5 години
Офффф.Стига вече.Оставете го да почива...в мир или на хаваите или в швейцария все тая.От къде пари за такива"експедиции"?Скатов явно ги няма?Нищо чудно след някой месец тази усмихната жизнерадостна женица -весела вдовица да пусне някой пост във фейсбук че трябва да и уважаваме личното пространство и ..отива да живее в швейцария близо до планината?!?!
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Боян знае отговорите, който го интересува да отиде до него и да го пита.
19
31
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дано младите не му подражават, защото безрасъдството не е за пример!
18
48
 
29
 
! Отговори
Либерален толерант преди 5 години
Който не признава Боян за легенда и герой и мисли различно е хейтър, ***, дребна душица, злобар и неудачник.
17
4
 
33
 
! Отговори
do 5 преди 5 години
От шерпите например.За тях не е ок, да има хора които катерят сами. Бъркат им в джоба, стабилно.Още на слеващата експедиция се видя . как недопуснаха Скатов да катери сам върхът. Шерп му поискал 10 хил долара и той се отказа да се качва.Този инцедент с Петров, случаен или предизвикан със целият шум който се вдигна около него, е един прекрасен повод да се обяви, че се забраняват самостоятелни изкачвания. Друг е въпросът , че може би това е по добре, макар и по скъпо за алпинистите.Но мотив има
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казах ви аз, още няколко дни и за марсианци ще почнем да четем.
15
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да го прости господ, че безрасъдно е тръгнал сам и с това е обрекъл сина си на живот без баща!
14
2
 
27
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Стига вече.Сериали приключи лошо. Бог да прости Боян и това е .
13
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така - българин изкачи тия дни Еверест, и нищо бе. Нищо не се говори за това.Двоен стандарт
12
17
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо почнах да се изпотявам, че цели 3 часа без новини за балканския герой ... но вече всичко дойде на мястото си. Благодаря!
11
14
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бе момчето как се казваше, вчера качи Еверест! Обърнете му малко внимание! Мафия ли сте, какви сте там....!!!?"---Не плащат за него зелените терористи, защо да се пише че е успял. Два реда и готово. Както не се писа изобщо и за другите загинали през тези дни в Хималаите.
10
8
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Наистина има въпросителна в това, че тялото на Боян Петров толкова удобно пропадна в невидима "цепнатина" и не може да бъде намерено. Защото ако можеше да бъде намерено, щяха да се дадат точно отговори с какви точно проблеми се е сблъскал горе в планината.