Радев призова на 24 май: Да бъдем непримирими към невежеството!

Според президента свободата на духа се отвоюва ден след ден със знание
Обновена: 24 май 2018 13:14 | 24 май 2018 12:38, Веселина Йорданова
155
Радев призова на 24 май: Да бъдем непримирими към невежеството!
Снимка: БТА

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. А това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни.

Още по темата
Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържеството пред Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото. Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението. Защото всеки знае нещо, което другите не знаят, посочи още президентът.

По думите му най-важната стъпка е свободата на духа, която се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска.

"По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч „омайна и сладка“, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината? Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата", подчерта Румен Радев.
 
На тържественото честване пред Националната библиотека присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков, учени, преподаватели, общественици, учители, ученици и стотици граждани.

Честването започна с тържествен водосвет. Беше прочетено приветствие за празника от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!
62
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската култура и духовност е унищожена на 9-ти септември 1944 г. Избити и хвърлени в комунистическите концлагери са хиляди учители, университетски преподаватели, свещеници, лекари, писатели... обезглавена е българската интелигенция. Държавата се управлява от един пропаднал алкохолик-Георги (Тарабата) Димитров, който е завършил пети клас и шайка комунистически главорези.
61
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без българската писменост, книжнина, религия и култура, руснаците още щяха да живеят в землянки. То и сега има такива, които живеят така, но все пак за 1000 години са направили малка крачка напред.
60
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия започна строителството на "Северен поток-2"
59
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска мир се готви за война!Русия си играе с огъня и сигурно ще се опари. Не е задължително да има военни действия. Соц. лагера и СССР се разложиха без военна намеса на НАТО - факт! Ум царува, ум умува,ум патки пасе!!!!
58
4
 
14
 
! Отговори
България е велика преди 5 години
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе - народ.
57
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилията е синоним на невежество, необразованост, изостаналост и ниска култура. Именно по време на руско-съветското робство ни управляваха масови убийци с прогимназиално образование. Оттогава е и практиката един милиционер, *** или партиен секретар да взима по-голяма заплата от един инженер или учител.
56
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е политически труп - факт. Със сигурност може да се каже. че времето на Путин изтече. Санкциите ще са бавни и постепенни, но жестоки и неотменими във времето. Русия ще бъде задушена икономически и скоро ще стане страшно! Все повече ще затъват в едно голямо "кримско блато", което сами си изкопават. Путин и компания ще продължават да "съскат и хапят", но вече са пътници! Вече са пътници!
55
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този бългРски президент,трябваше да си беше останал в Русия,но да беше повикал и целият негов червен електорат,да си празнуват там така наречената от руснаците Славянска азбука ,а ние тук в България ,ще празнуваме нашата българска азбука...Да живей България и всичко българско ..,
54
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската агентура пак с големи изказвания.
53
2
 
12
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Едно време от 1ви до 4ти клас се оставаше да се повтаря класа и имаше някакъв стимул да се учи а сега децата нямат стимул за нищо едно време имаше също и стимул да се освободиш при определини и ясни критерии от матура а сега няма но по лошото е че децата сега системата ги смята не за ученици а за бройки за пари в делегирания бюджет,на училището на никой не му пука че немогат да пишат или четат защото са изпуснали основата от 1ви до 4ти клас.
52
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофил да говори за невежество-крадецът вика дръжте крадеца.
51
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкривеното присъствие на Русия в българската история ни прави за смях в Европа.
50
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той сега се върна от инструктаж при своя съветски господар!
49
12
 
17
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 5 години
Всъщност Р.Радев отиде в Москва за да лъсне ботушите на Путин и да го подготви за предстоящата среща с Б.Борисов.
48
2
 
14
 
! Отговори
ист преди 5 години
Делегирано образование - делегирани неграмотни.
47
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия има най-голям респект към Плевнелиев, затова и не посмяха да го поканят, защото той не коленичи пред Кремъл !
46
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мисля, че е особено уместно един човек завършил военно училище да се изказва на 24-ти май. Поне на този ден можеше да замълчи. На 6-ти май-да, но днес... някак си е смехотворно.
45
15
 
14
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИК преди 5 години
ЕДИН ПАРЯСНИК НА ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ---ЩЕ МИ ГОВОРИ ЗА "НЕВЕЖЕСТВО" И МОРАЛ!
44
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Именно комунистите са невежи и необразовани. Да припомним:Алкохоликът Георги Димитров, известен като Тарабата, има завършен 5-ти клас.Правешкият овчар Тодор Живков е с 8-ми клас.Комунистическият агент и съратник Симеон е със средно образование...Това са те-комунистите!