Последна среща с Боян под Шиша Пангма: Едно неказано "сбогом"

Италиански алпинисти са последните, разговаряли с българина малко преди да изчезне
25 май 2018 07:00,
41
Последна среща с Боян под Шиша Пангма: Едно неказано "сбогом"
Снимка: Facebook

Хората, видели и говорили за последно с Боян Петров, разказаха за срещата си с българина в подножието на връх Шиша Пангма, малко преди той да предприеме фаталното изкачване на осемхилядника.

Боян изчезна в Хималаите в началото на май, бе издирван дни наред от опитни катерачи и шерпи в безпрецедентна спасителна акция на България, Китай и Непал. Търсенето обаче се оказа без резултат и българинът остана завинаги под Шиша Пангма.

Още по темата

"Оказа се, че ние сме били последните, които са си говорили с нашия голям приятел Боян Петров. Това се случи в лагер 1 и си разменихме приказки с човека, който е покорил множество осемхилядници", разказа италианският катерач Адриано Бонмасар на завръщане в Италия, цитиран от "Дарик".

Той и друг италиански алпинист, Романо Себастиани, са последните, които са общували с Боян в подножието на Шиша Пангма. Подобно на него те също се били устремили към върха, но се отказали заради тежките метеорологични условия.

"Тогава ние решихме да слезем надолу, защото времето беше лошо, но той реши да тръгне сам нагоре. Не мога да си представя, че в този момент сме си казвали "сбогом" с него", сподели още Адриано Бонмасар.

Двамата италиански алпинисти също бяха в неизвестност за няколко дни, но в крайна сметка успяха да се приберат още преди да започне спасителна акция по издирването им. Сега разказаха за моментите си с Боян Петров в подножието на Шиша Пангма.

"Върнахме се от Хималаите с множество силни емоции. Изпитахме и много тежки моменти, но винаги сме знаели, че разполагаме с физическите и менталните качества да се справим с условията. С Романо бяхме в абсолютна хармония и си подавахме ръка в най-тежките мигове", разказа Адриано Бонмасар, цитиран пот Gong.

"Но имаше един, който беше особено трагичен. Оказа се, че ние сме били последните, които са си говорили с нашия голям приятел Боян Петров. Това се случи в лагер 1 и си разменихме приказки с човека, който е покорил множество осемхилядници", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете нещо за извънземните.Тоя е ясен.Какво би направил човек ако има хубавка жена,красива щерка и 100 хиляди долара.Ами естествено че ще отиде да се метне от камънаците.
13
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно простаците са мноооооого.
12
19
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Простаци и то завършени!
11
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без никаква злоба, но ................. cамо простааци ли останаха в България?
10
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТИГА ВЕЧЕ! ПРЕКАЛИХТЕ ОТДАВНА С ТОЯ.
9
17
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
А какво стана с версията, ще шерпи са го нападнали? Защо се мълчи по темата?
8
12
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Последна среща с Боян и последна статия ( надявам се) за него. Журналята, спирайте вече!!
7
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много повърхността статия. На подобни неща учителката ми по БЕЛ в 7-ми клас пишеше 3-ки.
6
20
 
33
 
! Отговори
До АААА преди 5 години
Ами спрете да пишете едно и също и готово. А и българската мантра "с к'во па тоя е повече от мене" определено не работи. Прочети някой от научните трудове на Боян, после прочети и собствените си неграмотни писания и ще разбереш, че единия от двама ви с Боян е необикновен :)
5
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето ги доказателствата за неговата самонадеяност и логично отишъл си е директно в Ада а пак го възхвалявайте много горди има в бездната
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затули са планината
3
30
 
29
 
! Отговори
AAAAA преди 5 години
КАКВО СТАВА БЕЕЕЕ ХОРА ДОКОГА ЩЕ ЧЕТЕМ ЕДНО И СЪЩО ! БОЯН ПЕТРОВ Е ОБИКНОВЕН ЧОВЕК НЕ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ ХОРА ХАЙДЕ СПРЕТЕ С ТОЗИ ПСИХОПАД ЩЕ МИ ХОДИ В ПЛАНИНАТА ПО *** И НИЕ СЕГА КАКВО ТРЯБВА ДА СКЪРБИМ ЗАЩО НЕ СЕ Е ОБЛЯКАЛ С ПОДХОДЯЩАТА ЕКИПИРОВКА ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ !
2
17
 
19
 
! Отговори
Тиквоний преди 5 години
Алооооо взехте да се оливате,ако пишете за някой повече от мен ще се дърпат уши и ще се режат пари......и бухалкиииииии!!!!!
1
35
 
45
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Докога ще изцеждате тази тема ? То не беше Шиша, то не беше миша Пангма. Сякаш, че Васил Левски сме загубили. Какви толкова специални заслуги има този човек към Българската държава ? Отишъл там по личното си хоби. Изкуствено фабрикуване на национален герой. Прекалихте, оляхте се вече.