За акцията за Боян от Китай: Символ на приятелството

Китайският външен министър: Съжалявам за Боян Петров
23 май 2018 16:00, Боряна Павлова
8
За акцията за Боян от Китай: Символ на приятелството
Снимка: МВнР

Много съжалявам за Боян Петров, тази случка е символ на приятелството между нашите две държави, заяви китайският държавен съветник и министър на външните работи Ван И на среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По време на разговора външният министър на Китайската народна република повдигна въпроса със спасителната операция на българския алпинист Боян Петров. Ван И сподели, че самият той е запален планинар и приел лично задачата да се организира издирването на българина.

"Толкова съжалявам за Боян Петров. По нареждане на премиера Ли Къцян организирахме спасители, но метеорологичните условия и височината бяха проблем през цялото време. Неговата съпруга реши да прекрати операцията и вие ни уведомихте за нейното решение. Тази случка обаче е голям символ на приятелството между нашите две държави", заяви министър Ван И.

Още по темата

"Лично и от името на българския народ ви благодаря за помощта за Боян Петров. Бях в непрекъснат контакт със съпругата му. Знам от българи на място, че вашите спасители са действали изключително професионално. Тази акция, която обедини толкова държави, ще остане в историята на Хималаите. Дори със смъртта си Боян Петров ни обедини. Той се намира сега там, където винаги е искал да бъде", каза вицепремиерът Екатерина Захариева.

Китайското правителство е готово да съдейства за привличането на стратегически инвестиции от китайски компании в България, в Западните Балкани и в Централна и Източна Европа, заяви държавният съветник и министър на външните работи на Китайската народна република Ван И на среща с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от Министерство на външните работи.

Двамата външни министри разговаряха в Буенос Айрес. Екатерина Захариева и Ван И са в столицата на Аржентина за срещата на първите дипломати на страните от Г-20. Захариева представлява на форума Европейския съюз.

"Впечатлен съм от вашата страна. Няма да забравя как по време на визитата ми в България премиерът Бойко Борисов ми показа на картата стратегическото положение на България и транспортните и енергийни коридори – заяви министър Ван И. – Бихме искали да насърчим повече китайски компании да инвестират в България, в Западните Балкани и в Централна и Източна Европа. Готови сме да сътрудничим за това".

Вицепремиерът Екатерина Захариева информира китайския си колега за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, чийто домакин бе София, и за идеята да се финансират с близо 30 милиарда евро редица инфраструктурни проекти, които ще свържат страните от региона, бизнеса и хора, и ще го направят по-конкурентоспособен.

"Лично премиерът Борисов е ангажиран с привличането на финансиране по тези проекти на Балканите. Ние сме мост между Европа и Азия. Вярвам, че срещата в рамките на инициативата "16 плюс 1" в София през юли ще помогне много за развитието на региона, който се нуждае от модерни пътища, жп магистрали, електропроводи, газови връзки. Радвам се, че вашият премиер Ли Къцян ще бъде 4 дни в България", каза Захариева.

В началото на юли българската столица ще е домакин на 7-та среща на правителствените ръководители от Инициативата "16+1". Програмата включва пленарно заседание на премиерите, бизнес форум, церемония за подписване на документи.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Китайците не поискаха от България и един юан за усилията им да спасят Боян, нещо което предсказах. В момента Китай иска да обедини научните си усилия с нашите и дава значителни суми за различни командировки до там. Но за това нашите медии не съобщават. Роклята на Меган и дупето на Кардашян са по-важни!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Със зор и свински напъни се опитвате да изкарате дивиденти, а сте жалка картинка. Царя на ромите - Бойко.
5
1
 
13
 
! Отговори
Лелка преди 7 месеца
Всеки ден изсмукани от пръстите новини за Боян.Оставете човека
4
1
 
7
 
! Отговори
Планинар преди 7 месеца
Това име скоро няма да спре да се експлоатира!!!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спасителната акция сама по себе си беше уникална. Никога преди не се е организирало издирване на човек в Хималаите, изчезнал толкова високо.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така е китайците ни съжаляват, а тая кикимора се радва, че може дa си направи ПиАр как не я е срам. Китаеца написа цял роман един български политик и една реч не дръпна поне от кумова срама.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
*facepalm*