От София до Ню Йорк: За Феди – приятелите, родителите и любовта

Младежът искал да завърши висше образование и да има собствен бизнес
31 май 2018 07:11,
100
От София до Ню Йорк: За Феди – приятелите, родителите и любовта
Снимка: "168 часа"

Всички описват Феди Башур като добър, искрен, възпитан, с планове за собствена реализация в живота въпреки възможностите на баща си.

19-годишният син на бизнесмена Жорж Башур почина на 27 май след жестока катастрофа на магистрала "Тракия".
Причината за трагедията стана аквапланинг, който се получил, след като Феди навлязъл с по-висока скорост от сух на мокър участък точно на 37-ия километър с джип "Мерцедес Gle 4matic". В колата бяха баща му Жорж и фолкпевицата Емилия, с която той живее от няколко месеца.

Двамата се отърваха само с леки травми и нямаше опасност за живота им.

"Той беше едно много добро и искрено момче - спомня си пред "168 часа" бившият му съученик Георги Бъчваров. - Винаги подхождаше с много уважение и разбиране към околните. Около него винаги имаше едно чувство на спокойствие и увереност".

Още по темата

Преди точно 33 дни младежът навършил 19 години. На рождения си ден бил много развълнуван и щастлив. Празнувал го в Ню Йорк, където живеел. В тесен кръг само с най-близките си приятели.

В София завършил средното си образование миналата година в международното Англо-американско училище, в което учат главно деца на чужденци.

"От разговорите, които съм провеждал с него, се чувстваше присъствието на една много добра и чиста душа - разказва съученикът на момчето. - Като мен нямаше твърде ясен план за бъдещето си, но от това, което знам, искаше да се занимава с бизнес".

В свободното си време Феди играел на видеоигри и спортувал. Ходел редовно на фитнес, а докато учел бил част от баскетболния отбор, където според близки се изявявал като един от най-добрите играчи.

Момчето имало и приятелка. Това е 19-годишната Деспина, която по националност е гъркиня.

"Двамата бяха много близки и постоянно ходеха заедно - разказва друг съученик на Феди. - Миналата година около средата на месец декември момичето дори му беше на гости тук, в София, заедно с родителите си. Често пътуваше с него, когато той си идваше в България. На нея й харесва страната ни и я намира за много красива".

Близки на момчето и момичето споделят, че миналата година двамата дори взели участие в кратък филм на техен приятел на име Никос Паскалис, който е пуснат онлайн. Самият Феди е в главната роля на бездомник, който пренебрегва етиката и морала си, за да отиде на интервю за работа. В 5-минутната прожекция младежът е бос, само с дрипава тениска и стар панталон.

Съученици на загиналия младеж го определят и като много любознателен. Той имал голям афинитет към пътуванията. Споделял, че обича да посещава нови места, за да опознае различните култури по света. Америка, Русия, Испания, Гърция и Абу Даби са малка част от местата, на които младежът е бил. Самият той планирал пътувания, които трябвало да направи след завършването на образованието си, до няколко дестинации по света.

По думите на негови съученици въпреки финансовите възможности, с които разполага баща му - арабският милионер Жорж Башур, Феди винаги е разговарял с всеки като с равен. Около Башур-старши започна да се шуми миналата година, когато фолкпевицата Емилия разкри пред медиите, че е получила годежен пръстен от него.

За Жорж се знае, че развива бизнес в България от дълги години. Той е строителен предприемач, а според работещи в тази сфера мъжът бил мултимилионер.

Двамата с Феди били изключително близки и когато младежът се прибирал в България, освен да се види с приятели, задължително прекарвал част от времето с баща си. Това било нещо като тяхна традиция от няколко години. От малък младежът имал страст и към карането на АТВ. През 2011 г., когато бил едва на 12 години, получил първото си возило.

Бащата бил готов да угоди на всяка прищявка на загиналото момче, но то самото не желаело да бъде в тежест. Пред близък месец преди трагедията Феди споделил, че вече иска да започне работа, за да може да се издържа сам.

Поради близостта с баща си загиналият младеж често се прибирал в България. Също толкова често, ходел и до морския град Марбела в Испания. Там живеела майка му Екатерина, която е родом от Москва, заедно с по-малката му сестричка. Тя е първа жена на Жорж Башур, с която са разведени от дълги години. Плод на любовта им били Феди и момиченцето.

"Той толкова много обичаше сестра си - казва съученик на Башур-младши. - Споделяше пред компанията си, че много му липсва, а когато се видят на летището, и двамата тичали един към друг, за да се прегърнат. Тя е много мила и обича някой да й се радва и да й говори постоянно. Когато той беше при нея, правеше точно това. Говореха си прегърнати с часове".

Съгласие да продължи образованието си в САЩ Феди получил и от двамата си родители. Това била логичната следваща стъпка, тъй като и тук, в България, младежът учел в училище за деца на чужденци с по-големи финансови възможности.

В Англо-американското той бил сред пълните отличници, което пък преди няколко месеца изиграло голяма роля за приемането му в един от най-престижните в световен план университети - Бостънския. Момчето споделяло, че след като завърши висше, ще започне собствен бизнес, но паралелно с това няма да спира да учи, а ще запише още нещо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички сме внезапно смъртни.Стига изсмукване от пръстите вече за глупости,да се пълнят с ненужни неща ненужните медиини перачници.
60
0
 
13
 
! Отговори
do 60 преди 5 години
На мен много неща ми казаха на шофьорските курсове. Но още в началото си платих два курса и взех двойно часове преди изпита. И без двойните часове, инструкторът ми говореше за всичко. И когато минавахме край деца, "шведи", паркирали коли и т.н. Научи ме как да тръгвам на заледено и много други неща. Проблемът е, че днешните младежи си мислят, че знаят да шофират и курсът им е губене на време, някои си мислят, че знаят повече от инструкторите.
59
1
 
42
 
! Отговори
123 преди 5 години
Да се пречука в тази огромна кола с толкова много активни и пасивни системи, значи е карал над 200. Това е истината.
58
2
 
30
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Да, жалко за младежа, отишъл си така нелепо без време! Нооо... Да си знаете, че дори и джип Мерцедес да карате, ако не внимавате това може да се случи и на вас. Аква планинг се получава, при наистина висока скорост. И, ето че колкото и голяма, тежка, и сигурна да е колата, нищо не може да ви спаси...
57
2
 
23
 
! Отговори
123 преди 5 години
Тъжно е, че си е отишъл един млад овек, но причината за това не тъжна. Съжалвам, но е загинал защото от малък са го учили, че всичко му е позволено и всичко може да му се размине. Е да ама законите на физиката нещо не са ги чули тези работи.
56
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо беше истерията с оня алпинист-екстремист Боянчо, сега тоя арабин.Пише се за българи, които са дали нещо на Родината, а не за разглезени арабели. Ами, ако беше убил някой от вас, мен, дете в този инцидент, където негова е изцяло вината?
55
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аквапланинга е много коварно и неочаквано нещо. Минавал ли си преди бързо през локва, усетил ли си, че колата става неуправляема, от тук насетне винаги настръхваш като видиш локва и си с висока скорост. За съжаление никой не ти казва тези неща на шофьорските курсове. За съжаление жърналистите вместо да се опитат да бъдат обществено полезни и да опишат в една статия какво е това явление, те търсят бързата сензация... А за коментиращите, думи нямам колко *** народ сме!
54
5
 
44
 
! Отговори
абе преди 5 години
Какъв е тоя Феди, че толкова пишете за него? Някакъв много известен.. с какво? Майка му, баба му, леля му, *** колко добро момче бил, ама защо така, ама Господ... А той е главната причина за кактастрофата. Не виждам защо трябва да се пише толкова за абсолютно неизвестни хора с нулев принос за обществото,
53
3
 
21
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Престанете бре, за друго няма ли какво да пишете.... оставете го да почива в мир..... колко други деца умират.... през ден статия за това....
52
2
 
11
 
! Отговори
jena преди 5 години
Мир на праха му.
51
1
 
33
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Жалко за момченцето, много хубави неща са написани за него. Сигурно плаща чужди грехове. Нека милионерите, натрупали с "честен" труд огромни богатства за сметка на беднотията, никога не забравят, че сметката идва един ден за плащане. Лека му пръст на Феди, тъжно ми е и за близките му. Се ла ви.
50
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като почнете да пишете за дадена тема докато не пуснете кафяво не спирате. Така беше и като пишехте за турския щангист.
49
0
 
24
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Да потрошиш така GL почти 2.5 тона - много над 140 км/ч.
48
11
 
18
 
! Отговори
Абв преди 5 години
Детето на Емилия, Иван, сега ще наследи милионите. Сигурно Емата тайничко потрива ръце докато се насилва да плаче.
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бате ГойкоПочти съм сигурен, че е бил с доста над 110. Никъде няма снимки от колата, че да преценим. А нашите магистрали и при 120 са доста опасни (особено нощно време или през зимата), ама има достатъчно сел.таци, които като се качат в джип се мислят за безсмъртни....
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИзтървалЕ как мое да си толкоз назад бе!Това щеше да бъде доведеният син на видната (и доста позабравена) фолк чалгарка от близкото минало Емилия, ако беше успяла да се ожени за никому неизвестния (но явно чичко с пари) Жорж Башур.А сега е просто поредният пубер, който от излишък на тестостерон се преби с мощната кола на тати.Виж, с какво е важен за медиите - е това вече не мога да ти отговоря....
45
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера на светофара до мен беше спрял един мерцедес (средно стар и средно лъскав) с шофьор момченце около 20-те. Специално се загледах - БЕШЕ БЕЗ КОЛАН!Разказвайте после на погребението, колко били умни, хубави, добри и т.н. Сам ако не се пазиш - кой очакваш да те пази?
44
2
 
37
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Жалко за младежа, може и да е бил свестен. Лека му пръст. Отговорността за случката е на баща му, който е в колата и позволява *** съвсем неопитен шофьор да кара с доста висока скорост, докато натиска чужда за момчето жена. Някъде бяха писали 110км/ч, но имам подозрения, че са били 50-60км/ч отгоре. Медиите наистина са отвратителни, толкова шум за една катастрофа с никому неизвестни участници. Очаквам тридневен национален траур и спуснато знаме на НС.
43
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МНОГО ДОБРО Е БИЛО МОМЧЕТО, ПРОСТО Е КАРАЛО ЛЪСКАВИЯ ЛУКСОЗЕН ДЖИП КАТО НЕНОРМАЛНО И Е СИ Е ПОЛУЧИЛО ЛОГИЧНИЯ РЕЗУЛТАТ, БОГАТАШКО СИНЧЕ
42
1
 
16
 
! Отговори
от скърбящите преди 5 години
Не само от София до Америка а и от Земята до Луната е така-всички плачат...