ERM ІІ идваме! Скоро подаваме молба за чакалнята на еврозоната

Финансовият министър обеща 20 млн. за БДЖ срещу график на рейсовете
Обновена: 2 юни 2018 09:08 | 1 юни 2018 19:10, Веселина Йорданова
132
ERM ІІ идваме! Скоро подаваме молба за чакалнята на еврозоната
Снимка: архив, БулФото

България ще подаде до края на юни молба за влизане във валутно-курсовия механизъм, предхождащ въвеждането на еврото. Това потвърди министърът на финансите Владислав Горанов.

Въпреки критиките към страната ни, описани в докладите на Европейската комисия и Европейската централна банка, Горанов не вижда причина България да се бави с молбата за членство в т.нар. "чакалня за еврозоната", предаде БНР.

"В интензивна комуникация на експертно ниво сме с представителите на Европейската централна банка, държавите - членки, които са в еврозоната и Европейската комисия. Работим върху пътна карта. Скоро ще завършим този процес".

За еврозоната и цяла Европа в променящия се свят финансовият министър коментира:

"Все по-често трябва да осъзнаваме, че Европа е една много малка част от света – ако преди 100 години сме били център на икономическо развитие, сега една много малка част от икономиката на света. Същевременно, бидейки една малка част от икономиката на света, генерираме около 35% от всички социални разходи в света и конкурентоспособността на европейската икономика е поставена пред все по-големи и по-големи и предизвикателства.

Това, което се случва с нашите партньори в Америка, според мен играе лоша шега на всички. Същевременно няма лоша криза и европейските лидери осъзнаха, че трябва да бъдат все повече заедно и все по-егоистично настроени в рамките на Съюза, тъй като се вижда, че зависимостта от останалия свят нараства с всеки изминал ден и ако ние не търсим общи решения бързо, ще бъдем в голяма степен от останалите континенти".

Финансовото министерство ще осигури 20 млн. лева за БДЖ, съобщи Владислав Горанов. Сметките на дружеството са запорирани от вчера. Горанов обаче поиска нов график на легалните автобуси, така че да се намали конкуренцията им с държавния железопътен превозвач.

"Не е и нормално на всеки 15 минути по направление Бургас, например, да тръгва автобус и ние да очакваме, че някой ще се качи на влака. Тогава държавата трябва да избере – или ще има влак, или няма да има влак. Ако всички предпочитат да ползват автобусите и държавата не иска да стимулира този тип превози, тогава идва естественият въпрос – трябва ли данъкоплатецът да отделя стотици милиони годишни субсидии, за да съществува този вид транспорт".

Правителството е наследило дългове на БДЖ за 800 млн. лева. Само облигационният заем е около 100 млн. лева, но за спешното решаване на проблема ще бъдат осигурени около 20 млн. лева от фискалния резерв.

Горанов поиска дългосрочно решаване на проблемите с железницата, но обеща осигуряването на краткосрочна помощ: "Ще дойдат от фискалния резерв като временна финансова помощ за дружеството. Надявам се министър Московски заедно с неговия екип да успее по-бързо да придвижи концесията на летище София, от която очакваме немалък ресурс да влезе в системата, който аз съм обещал да върна отново в системата и окончателно да се затворят проблемите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На чакалнята на държавата са 1.3 млн. пенсионери,800 хил. рома, 800 хил на телк, 600 хил. безработни, 1 млн. държавни чиновници, 700 хил. деца , затворници, мигранти, на евро програми ,работещи на черно, не даващи касови бележки, перачи на пари, обраното ктб което влезе в рекордите на гинес по изобретателност на престъпниците, бракониери, подкупни служители , брутално ограбване на едиствените свежи пари от европа, и нито един осъден за нищо е как да станат заплатите по 5 бона откъде да дойдат па
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне тази чавка от гербесркото правителство симулира работа, за да си оправдаве някак престоя в МФ. За съжаление поредните напъни могат да се окажат последни за цялата мутроидна структурка герб! Никого не мразя, но тези ги ненавиждам! Но Господ гледа, само това ще кажа! Ще им покаже много скоро къде им е мястото!
37
7
 
14
 
! Отговори
ЕРМ 2 преди 5 години
Цените скачат 2 пъти и заплатите падат 2 пъти.
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ли би казъл мъдрият български народ при един евентуален референдум?! За съжаления няма да ни питат, колкото не ни питаха за нато, ес, т.н.
35
16
 
7
 
! Отговори
нн преди 5 години
България е в Европа. Колкото по-бързо, толково по-добре. Действие му е майката.
34
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съсипаха всичко сега и лева. В 2020 спират еврофондовете и ГЕРБ търсят откъде да краднат.
33
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам наглостта и нахалството на герберастите! Колко трябва да си кух след като не те искат даже в Шенген да си слагаш главата в торбата и да се натискаш за еврозона...
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обявиха ни Война едни хора ,които се редят на опашка за хляб и ,когато се изкъпят си казват : Честита Баня !! Уинстън Чърчил Разликата между тогава и сега не е зашеметяваща ! Модерните *** и автомобили не ни помагат да сменим манталитета ! Напротив ! Оказахме се неподготвени и изненадани от Демокрацията !
31
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е добра новина !
30
3
 
28
 
! Отговори
1 преди 5 години
на този финансов корифей кога ще му разследват средствата за палата, който строи? Нали го снимаха с дронове, какво се случи с тези разслдевнаия? или и той е взимал заеми, или пък наследство от родителите на жена му или от баба му и дядо му..
29
6
 
28
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Италия май ще излиза а ние се натискаме.Всичкото ни наопаки.Като раци.Чехия не е в зоната.Е да не са зле.Гърция е в зоната и се набалбучиха за поколения напред.Все чакаме друг да ни оправя
28
8
 
19
 
! Отговори
? Еурото преди 5 години
Много интересно как ще действа еврото в най-бедната държава в Евро зоната.Хляб по 1?,годишна застраховка ГО от 1000? направо също като в Европа!!!
27
4
 
28
 
! Отговори
Нютон преди 5 години
Нов закон на Нютон: ако една организация приеме България за член, тази организация се разпада.
26
2
 
21
 
! Отговори
вуйчо преди 5 години
На министъра разбираемо не му се е налагало да пътува с обществен транспорт и затова говори врели некипели.Това че има автобуси София Бургас ако ще и през две минути да са, не топли особено пътуващите хора, които разчитат на Бдж за връзка с по-малките населени места. А именно... с влака София Бургас може да слезнеш в Септември Вакарел Костенец и малките села по пътя, след което да се прикачиш на друг влак за своя град или село. Това не е възможно с рейсовете, защото повечето са директни.
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ни го казаха: с тази съдебна система, банки, корупция, администрация , здравеопазване .....само може са си мечтаем. Те полека ни нанизват хомота. Ама защо все някой трябва да ни натиска. Българинът нещо сам не може ли са си го направи...
24
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои май не знаят, че заради валутния борд и в момента еврото е законно платежно средство у нас. Всеки търговец може да го използва, ако желае.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ни кажат "Ок, технически сте готови, но това е политическо решение и няма да влезете в еврозоната". С други думи ще ни кажат "май.ната ви, разкарайте се".
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки има право на мечти.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има да си чакаме в чакалнята.
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със такава мощна икономика чудно как не са ни приели още, пази се Шенген идваме.