ERM ІІ идваме! Скоро подаваме молба за чакалнята на еврозоната

Финансовият министър обеща 20 млн. за БДЖ срещу график на рейсовете
Обновена: 2 юни 2018 09:08 | 1 юни 2018 19:10, Веселина Йорданова
132
ERM ІІ идваме! Скоро подаваме молба за чакалнята на еврозоната
Снимка: архив, БулФото

България ще подаде до края на юни молба за влизане във валутно-курсовия механизъм, предхождащ въвеждането на еврото. Това потвърди министърът на финансите Владислав Горанов.

Въпреки критиките към страната ни, описани в докладите на Европейската комисия и Европейската централна банка, Горанов не вижда причина България да се бави с молбата за членство в т.нар. "чакалня за еврозоната", предаде БНР.

"В интензивна комуникация на експертно ниво сме с представителите на Европейската централна банка, държавите - членки, които са в еврозоната и Европейската комисия. Работим върху пътна карта. Скоро ще завършим този процес".

За еврозоната и цяла Европа в променящия се свят финансовият министър коментира:

"Все по-често трябва да осъзнаваме, че Европа е една много малка част от света – ако преди 100 години сме били център на икономическо развитие, сега една много малка част от икономиката на света. Същевременно, бидейки една малка част от икономиката на света, генерираме около 35% от всички социални разходи в света и конкурентоспособността на европейската икономика е поставена пред все по-големи и по-големи и предизвикателства.

Това, което се случва с нашите партньори в Америка, според мен играе лоша шега на всички. Същевременно няма лоша криза и европейските лидери осъзнаха, че трябва да бъдат все повече заедно и все по-егоистично настроени в рамките на Съюза, тъй като се вижда, че зависимостта от останалия свят нараства с всеки изминал ден и ако ние не търсим общи решения бързо, ще бъдем в голяма степен от останалите континенти".

Финансовото министерство ще осигури 20 млн. лева за БДЖ, съобщи Владислав Горанов. Сметките на дружеството са запорирани от вчера. Горанов обаче поиска нов график на легалните автобуси, така че да се намали конкуренцията им с държавния железопътен превозвач.

"Не е и нормално на всеки 15 минути по направление Бургас, например, да тръгва автобус и ние да очакваме, че някой ще се качи на влака. Тогава държавата трябва да избере – или ще има влак, или няма да има влак. Ако всички предпочитат да ползват автобусите и държавата не иска да стимулира този тип превози, тогава идва естественият въпрос – трябва ли данъкоплатецът да отделя стотици милиони годишни субсидии, за да съществува този вид транспорт".

Правителството е наследило дългове на БДЖ за 800 млн. лева. Само облигационният заем е около 100 млн. лева, но за спешното решаване на проблема ще бъдат осигурени около 20 млн. лева от фискалния резерв.

Горанов поиска дългосрочно решаване на проблемите с железницата, но обеща осигуряването на краткосрочна помощ: "Ще дойдат от фискалния резерв като временна финансова помощ за дружеството. Надявам се министър Московски заедно с неговия екип да успее по-бързо да придвижи концесията на летище София, от която очакваме немалък ресурс да влезе в системата, който аз съм обещал да върна отново в системата и окончателно да се затворят проблемите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е ли командно-административна икономика? За първи път чувам ограничаването на конкуренцията да е полезно! Ако влаковете са чисти, бързи и не се палят всяка седмица - ми хората ще ги предпочетат.
78
4
 
22
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
И там ще цъфнем и ще вържем със 100 ? пенсия и 270 ? заплата...
77
2
 
26
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Коки. Не е никак странно, ГЕРБ са на власт защото купуват гласове. Пример- последните избори в с. Галиче. Странното е, че целия народ си мълчи.
76
3
 
45
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
-Можем ли да въведем еврото?-Не.-Можем ли да влезем в Шенген?-Не.-Нали сме в ЕС, какво можем?-Направете си гей парад.
75
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега ни се разказа играта... а колко малки фирми работещи в долари ще фалират не е истина...
74
3
 
27
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Стронното е герп как са още на власт, никой не ги иска. И само правят неща, които са срещу народа. И до коментари 82 и 83, цените не са високи, просто заплатите на 90 процента от народа са ниски.
73
11
 
39
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Не ме интересува еврото.Намалете безобразните цени на парно, ток, и вода, Здравеопазването.За март без да ползвам парно -160 лв.За ток - 60.С 300 лв. пенсия какво по-напред, лекарства, данъци, парно, ток, вода. Народът се интересува от цените , ане от Еврозони.Не направихте референдум за НАТО, не се съобразихте с хората за Белене и ЮП.За 10 год. един, един реален проблем не решихте.Махайте се от управлението.Орешарски за 6 месеца свали ток с 10%, индексира пенсиите, помощи за първолаци.
72
5
 
27
 
! Отговори
Gog&Magog преди 5 години
,,ERM идваме!" и ще приключим с вас за норматив. Помен няма да остане от вас. България е отмъщението на ЕС за приемането на Сатанизма и развращаването на децата и семейството. Ние ще сринем и този съюз, защото се отрече от Бога. Хак да сме им!!! Който тръгне да източва България, бял ден няма да види той и неговата семка проклета.
71
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кобилка Ангелковачака руски туристи, това неграмотно дуупе чака за чакалнята ...Е, скоро ще е. Не виждат ли, че вече отвсякъде ги подритват и подбъзват и от Изток и от Запад. Дръжте се там за хъба и Западните Балкани ...Най-смешното правителство ...
70
13
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Мога да спомена само леко,че в света няма НИТО едно държавно предприятие което да е на печалба. Тези които ги дотират не се броят защото те са на загуба :)Така,че няма много пътища ако искаме да върви напред .....
69
7
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
"Не е и нормално на всеки 15 минути по направление Бургас, например, да тръгва автобус и ние да очакваме, че някой ще се качи на влака."А колко милиона наливате в тази бездънна каца на година ! А колко е просто всичко. Продавате го за 1 лев. Който иска да прави бизнес ще купи вагони ще инвестира и това е пътя. Как очаквате някой да се качи в мизерията вътре а отделно от това пътя е 2 пъти повече......
68
2
 
15
 
! Отговори
A? преди 5 години
Гледайте ''Катастройка''Вече е направено в Гърция...Този министър е само инструмент!!!
67
3
 
19
 
! Отговори
ex преди 5 години
ТОЯ БИЕ И дЯНКАТА !Как не взе пак 1,5 милиарда от НЗОК?!!!Явно друго е перото,но уж от резерва.Тоя каза,че ако не си прехвърли всеки 5-те% дето се внася в частнен пенсионен фонд в НОИ,децата му щели да му плащат пенсията?!Пълен И д и от!!!!Послушко!!!!
66
5
 
17
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Ох, абе то само с искане няма да стане. То и за Шенген казвате, че сте готови, но не ви пускат. А за БДЖ, май казва, че щом има рейсове няма нужда от него. Това е лошо. Един от символите на държавата е стабилна железница. Виж Германия с дойче бан. Немците се идентифицират и гордеят с него. Но в бг не остана нищо свято.
65
7
 
15
 
! Отговори
РАША преди 5 години
еврото да си остане в германия франция.а у нас лева не н и трябва еврото всичко ще скочне а заплатите ще са същите тогава народа ще плаче да се увеличат заплатите.пуснете влакове а не автобуси много катастрови стават по магстралите особено тракия.а с влака е сигурно без катастрова
64
3
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Московски няма ли да го съдят, че затри живота на детето си? Какво като е министър, законите трябва да важат еднакво за всички! Изтече вече половин година и още не му е вдигнато обвинение. Разчита се на плитката памет на раята. А що се касае до еврото - въведат ли го, народа обеднява двойно. Преживях смяната на ДМ с Евро в Германия. Каквото струваше една марка, сега струва 2 евро!
63
15
 
10
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Страшно беше 96та , когато спестяванията на всички българи , бяха ограбени от БСП под носа на лидера им Женчо Невиденов.Ама сега бил живял в панелка и това е компенсацията за ограбените хора.Защо Нинова или Добрев не живеят в панелка.
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Малей, СтрахСтрашно е за тия които са натрупали пари от кражбите през демокрацията.Който няма пари и сега и при инфлация, все си няма и няма какво да губи.
61
9
 
12
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
Спри да лъжеш.За влизането в НАТО и ЕС нямаше референдум , защото почти всички българи бяха за.Тогава това ни беше мечтата , но ти май си бил на училище.
60
5
 
11
 
! Отговори
Малей, Страх преди 5 години
Пада валутния борд и... става еврото 1:10 - и спестяванията ни хвръкват...