Мария Луиза: Миналото се трие, учебниците са бели, децата не помнят

За гроба на баща й: Питам и... стена от мълчание
1 юни 2018 12:10,
89
Мария Луиза: Миналото се трие, учебниците са бели, децата не помнят
Снимка: bTV

Дворецът "Врана" на царското семейство, в който и днес живее експремиерът Симеон Сакскобургготски, постепенно ще се превърне в музей и ще бъде отворен за посетители.

Това обяви сестрата на Сакскобургготски княгиня Мария Луиза.

"Поне хората да помнят, че е имало нещо. Много неща се изтриват нарочно от миналото. Учебниците са бели. Понякога кажат – Борис, цар Борис да не кажат… И годините на комунизма ги няма в днешните учебници. Децата не знаят какво е било. Много е важно хората да знаят какво е било, за да не правят грешки в бъдещето. Но това ще продължи още във времето", каза тя пред bTV.

Още по темата

Мария Луиза обяви, че години наред търси отговор на въпроса къде е гробът на баща й, цар Борис Трети, но среща само стена от мълчание.

"Идвам тук от 1990 година и съм питала президенти и други хора: "Знаете ли нещо?” –" Не.” "Знаете ли, кой разкопа баща ми тук от гроба и не го остави на мира?” –" Не!” - Една стена от мълчание.".

Княгинята допълва и че дори когато брат й, Симеон Сакскобургготски, е бил министър-председател, не е успял да научи какво е било направено с тялото на баща им.

"Това е нещо доста отвратително. Всеки има право да отиде на гроба на баща си или на майка си. Затова, когато майка ми почина, аз казах – "Дума да не става, да я погребат в България! Пак да направят такава гавра – Благодаря!”, спомня си още Мария Луиза.

Тя няма категоричен отговор и на въпроса кой всъщност уби баща й.

"Има много теории, гадания, измислици, но засега за жалост нищо не излезе наяве. Човек започва да елиминира: не са германците, защото макар че той се опъна на Хитлер и беше единственият човек – не казвам цар или президент, а човек и му каза: "Не изпращам българските войски на Източния фронт и не си давам евреите!” Никой друг не го направи. Това се крие разбира се, но и това ще излезе. Значи, не са германците, англичаните нямаха смисъл да го убият, защото баща ми опитваше да направи завой на Запад. Единственото, което може да се каже, че е от Изток. И аз съм убедена в това", обясни княгинята.

Тя все пак е убедена, че тайните около смъртта и гроба на баща й ще излязат някой ден.

Мария Луиза си спомня, че чичо й Кирил се грижил за семейството след като баща й починал.

"Като го осъдиха на смърт, ние бяхме тук във Врана, и го чухме по радиото и се разплакахме. Мама искаше да отиде да го види, да му заведе католически свещеник, но ѝ казаха: "Не може!” Няколко часа по-късно го убиха. Това не беше лесно за мама. След това дойдоха да ѝ изкажат съболезнования от правителството, че бяха убили девера ѝ", разказа още сестрата на Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
11
 
11
 
! Отговори
ВСУ преди 5 години
Зa Бългaрия дойде декември 2014 г., нямa мърдaне нaзaд или криене в изкривенa реaлност! Който не излезе сегa дa зaщити зaпaдния път нa тaзи стрaнa, нa себе си дa се сърди в руския конц. лaгер, който вече е нa прaгa ни. ИЛИ ФРОНТОВA ДЪРЖAВA КAТО ПОЛШA, РУМЪНИЯ И УКРAЙНA СРЕЩУ рускaтa чумa, или дa ви е честит новия " руски мир" с прaвослaвни ченгетa, кгб- тa и рaзкривени от ярост физиономии нa " спонтaнни" aнтиaмерикaнски мaнифестaции! Всеки имa свободен избор пред себе си...
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всеки си изживява мъката и болката
56
2
 
3
 
! Отговори
vse edno преди 5 години
До ууу: явно и ти си същия като дедото. казва са ТЕБ не ТЕБЕ. Явно си доста неукичък....
55
15
 
26
 
! Отговори
До 1944 преди 5 години
всички са обичали и уважавали цар Борис и семейството им.Качвал се е във влаковете при машиниста без охрана, ходел е по селата- едва са го познавали.С идването на "народната власт' е започнал терорът спрямо"гражданите', селяните, които не си дават земята, интелигенцията, всички, които живеят "прилично", дори не заможно.Навсякъде кръстосваха "новоизлюпени "уши", които разпитваха по квартали, по села за този и оня... какво приказва, за рода му и т.н..Неуките командваха.Интелигентните и с къщи бя
54
1
 
2
 
! Отговори
ууу преди 5 години
До vse ednoТова се отнася 100% за тебе.
53
10
 
5
 
! Отговори
vse edno преди 5 години
До дедо на 95 г: Не си дедо и не си на 95. Просто си един нещастен, мизерен, неук, вмирисан б.о.***. Не си струва да ти казвам защо. Хайде със здраве!
52
19
 
19
 
! Отговори
ллл преди 5 години
МАХАЙТЕ СЕ ОТ РОДИНАТА МИ *** ,НЕМСКО-ИТАЛИАНСКИ-***!!!
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е тоя ***, който сложи минус на do Weismuller.?
50
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стягайте дисагите и към швабия, че като ви гледам бледните физиономии, на нашенци не приличате.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не ми се връзва, това което баба ти приказва (85 г.): Хем баща и не изпратил войски на Източния фронт, хем "от Изток" са го убили ...
48
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След разпада на Отоманската империя, всички балкански държави - Румъния, Гърция, Албания, България, с изключение на Сърбия, получават князе германски аристократи - основно за да са разделени и противопоставени на Русия. Оттук е драмата на славянските народи, бедността и мизерията. Следствие на безкрайните братоубийствена войни.
47
2
 
3
 
! Отговори
do Weismuler преди 5 години
И двамата са му били лични доктори.
46
21
 
25
 
! Отговори
дедо на 95 г преди 5 години
Тези *** докога ще ни ги натрапвате като мъченици? Тези чужденци за българите крадоха като за световно ,некадърни бяха да изучат ни една професия ,за да си изкарват достойно хляба ,та и сега се върнаха още да крадат!Те даже и една къща не са си направили през годините и идват ние пак да ги хрантутим! Вън от България за ***!
45
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжното е, че в тази страна има все още много долни комунисти, съдейки по коментарите по-долу. Това е обосновава липсата на добър материал днес и изключително ниската култура на населението. Бедни сте и се проЗди, точно като неграмотние ви деди-шумкари, активни борци. Вие сте напаст. Младите не трябва да прекарват и минута сред вас, а вие трябва да спрете да се размножавате, за да прокопса тази държава.
44
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са Кобургите? Германски католици донесли 3 национални катастрофи, 5 войни погроми, няколко въстания, терор, партизанско движение и пр. При това извратени хомосексуалисти. Това са фактите.
43
17
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Готова семейство е донесло само злини на народа ни ,не трябва никой от тях да припарва до страната ;) !!!
42
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надввам се да сте дали точни указания същото важи и за братчето да не ви погребват в България.
41
11
 
22
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Тия дни се говори за Никола Вапцаров...Осъден на смърт чрез разстрел. Писал е молба за помилване до Борис III - той отказал. Там, в затвора, в последния си ден поета написва "Прощално". Та, баба Мария да пусне газта и не се набира толкова. Светии на Земята няма !!!
40
1
 
7
 
! Отговори
Weismuller преди 5 години
Личния лекар на Хитлер е Теодор Морел, а не Карл Бранд ...
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно в това те е убеждавала партията години наред к понеже си ***, си се вързал и сега се излагаш. По-добре чети повече от издателства, различни от ОФ