Тефтерчето на революционера Ботев – истина в 68 страници

Светинята се съхранява при специални условия в трезора на БНБ
2 юни 2018 10:00, Петя Славова
98

В навечерието на Деня на Ботев в Националната библиотека за пръв път пред публика показват оригиналният последен бележник на поета революционер.
Още по темата

Светинята не стои в Националната библиотека, съхранява се при специални условия в трезора на БНБ, но сега е извадена на показ, съобщава Bulgaria ON AIR.

Малкият черен бележник има 68 страници. В него Христо Ботев е писал в последната година от живота си. В Националната библиотека ще бъде открита изложба посветена на Ботев, наречена "Перо и знаме".

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Навършват се 142 години от гибелта на революционера на връх Околчица. Именно там е последната битка на Ботевата чета – на 20-ти май – по стар стил 1876-та година. Чествания днес ще има в цялата страна.

По този повод ще се състои и поклонението на връх Вола. 1200 са поклонниците на революционера Христо Ботев, които трети ден вървят по неговите стъпки от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Родолюбците следват пътя на ботевата чета и на 2 юни ще почетат паметта на героя във Врачанския балкан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
4
 
! Отговори
ВАЖНО!!! преди 5 години
Покръстването през 866 г. е много по-интересна Тема отколкото за ПРЕСТЪПНИЦИ по Османско , децата би трябвало да научат как Българския Народ е приел Християнството по Византия тоест как се става християнин
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски обесен а Ботев гръмнат като куче , и 2-та били за Затвора , колко лесно се Манипулира човешкия мозък
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички които били срещу Османкото Правителство тогава национални герои , а аз ако сега застана срещу Българското Правителство ще стана ли национален герой?
9
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев и Левски са били обикновени Пресъпници описани обаче по това време от обикновените хорица по селата като Герои , без коментар
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По Османско да организираш някаква революционна Група е по наше време Терористична Организация , та нали ставаше въпрос за Ботев
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 1876 няма нито един Национален герой , после почват да никнът като гъби
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Митьо очите и Божо кравата са по големи Герои от Ботев , точно тва правели по това време
5
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е написъл в тва тефтерче , Ботев няма висше Образование така че едва ли нещо много разумно , прекалено много се преувеличава и то Манипулативно
4
3
 
9
 
! Отговори
+ преди 5 години
До АнонименЦигански ***, благодари на великани като Ботев, че заради тях ви оставиха да живеете свободно в държавата ни след Освобождението, вместо да бъдете изклани както вие обичате да правите, и се снишавай и моли за прошка щом чуеш името му!
3
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев и Лвски са били Пресъпници но по това време са Герои като от Комиксите
2
3
 
14
 
! Отговори
факт преди 5 години
Например вчера вие постнахте статия ,че християните са расисти ???С такива статии ли почитате делото на Левски и Ботев борещи се срещу ислямската тирания ? Това имам предвид ,че и днес предавате нашите революционери ,а тогава направо бихте ги качили на бесилката лично . Замислете се .
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предаден ,мразен и осмиван от българи .Поука за всички днешни българи и българки ,които за пари мразят,осмиват и предават от злоба и завист някой нов лидер или поет .Сайта днес бг ,вие сте тези предатели всеки ден .